Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2012.06.07. 20:01 Ésik

Embervágáskor nálunk a tanyán

Címkék: kulcsár attila

Írta:  Kulcsár Attila


– Kérek két kiló emberlapockát, és  ebből a hasa aljából egy kiló darált húst fasírtnak –  szólította meg az eladót a húsboltban egy jólöltözött úr.
– Emberhúst mondott, uram?  –  próbálta meg humorosra venni a rendelést az eladó – Maga talán emberevő?
A vevő nem értette a humort. Kifejtette, hogy ez csupán étkezési szokások dolga. Ki hogyan szocializálódott gyermekkorában, nemzeti, etnikai vagy vallási közösségében. Az arabok nem eszik disznóhúst, mert tisztátalan állat, a hinduk szerint a tehén szent állat, azért nem fogyasztják. A kínaiak a kutyát étkezésre is hizlalják, és a placenta is az ínyenc ételek között volt náluk egy időben. A száznapos tojás ma is kedvenc étel Kínában.
Vagy itt vannak  a franciák, a csigát és békákat is szívesen fogyasztják – pfuj!  Egyes indián törzsek a tarantula pókot is megeszik. Mindegy hogy az állat szép, és hatalmas,  mint a ló, tollas és apró, mint a  fogoly, étlapra kerül.  Nincs ebben semmi különös. Régen csak a szükség  vitte rá az embert a kannibalizmusra. Éhínség, hajótörés, de egyes népek és törzsek  megették az ellenséget is
– Ma már a tabuk ledőltek uram. Ki ismeri már a tíz parancsolatot? Ne kívánd  a felebarátod feleségét…satöbbi . Miért ne ehetnénk emberhúst, zamatosabb,  mint a disznó. Embervágáskor  nálunk a tanyán  hagymás vér volt a reggeli kóstoló régen. A férfiak a péniszt  sütötték meg,  mert azt mondják, az testté válik.
–  De mi emberhúst  nem forgalmazunk – vágott közbe türelmetlenül  a hentes, mert feltorlódott a sor, a csirke far-hátat vásároló nyugdíjasokból, de nézze, milyen príma pulykamellünk van…   Vagy ha kuriózumra  vágyik, vegyen egy kis velős csontot. Látta a Szindbádot,  na, úgy kell enni.  Marhavelőt pirítóssal.
– Még jó hogy nem  birkaszemet ajánl,  amit az arab ínyencek fogyasztanak.
Aztán nem törődve sorral,  az úr elmondta, hogy kapott egy  receptkönyvet ajándékba:  „Emberhús ételek”. És most sorra  ki akarja próbálni,  mint afféle ínyenc. Valamennyit.
– Cigánypecsenyét más sokszor ettem. De például  a  „Szűzgerinc áfonyával”  jónak ígérkezik. Aztán itt van a „Szecsuáni postástalp szeletek”, meg fogom csinálni. „Szívpörkölt magyarosan,  nokedlivel.”   Meglátjuk, a zúzapörkölttől biztos jobb. Na és a  „Gesztenyés emlő-dagadó”  végképp.  megmozgatta a fantáziámat és az ízlelő bimbóimat
Majd közölte, hogy vendégeket vár,  és halászlé lesz az első fogás, mert azt mindenki nagyon szereti.
– Mondja, van-e friss úszópalánta az akváriumban a serdülő korosztályból, azoknak még nem szálkás a húsa – kérdezte, és miután nemleges választ kapott, folytatta:
–Na, abból  combból akkor se kérnék, ha ingyen adná . Biztos egy testépítőé volt  Tele van anabolikus  szteroidokkal, nézze azt a felpuffadt laza hússzöveteket, ízetlen tápos hús az egész. Még ráadású rágós is, a sok szálkásítástól a versenyek előtt.
A bakfist ,vagy serdülő fiúkat  veszik családi ünnepekre  az ínyencek.  Ezeknek még puha a combja, szinte elomlik a szájban. Ha jól  van elkészítve  le lehet szopogatni a csontokról. De amióta  itt vannak ezek McDonald's-ok, már nagyon meg kell nézni honnan veszed  a konyhakész  árut. A városi gyerekek hamburgereken nőnek fel.
A paraszthús – az bio. Ezeket csak tanyán lehet ma már beszerezni. A falusi ember természetesen  táplálkozik. Nem konditermekben  gyűri a kilókat, hanem zsákol, kapál, permetez, mikor mire van szükség. Ettől aztán maga is tudja, milyen szép vörös a húsa, és olyan zamatos, hogy szinte fűszerezni se kell.  De ott a másik véglet.
Evett már maga  már szalontüdőt, dohányosból valót? Egyszer egy étteremben kihoztak nekem egy ilyen adagot.  Hát belevágtam a  pincér pofájába. Mintha faszenet kevertek volna a mártáshoz.
Mert lehet a hús füstös, kicsit meg is pörkölődhet, ha nyárson sütjük.  A múltkor is lőttünk két vadászt.  Az egyiket megsütöttük nyárson. Fenséges volt. A másik egy elhízott vállalatvezető lehetett. Annak a  zsírját csöpögtettük a száraz húsokra.  A mi megmaradt feldolgoztuk tepertőnek, szaláminak,  a vadászházban.  A pörcök zsírban, a szalámi füstölve sokáig eltartható. Tán még  ma is van  belőle a kamrában egy rúd.
Na, ne csodálkozzon már annyira, van vadászati engedélyem – nyugtatta meg a vevő az elképedt hentest.
– Ugye azt maga is tudja, hogy a hús minősége a tartástól, a tápláléktól függ. A bakonyi  sertéshús mitől volt olyan  különleges, hát  a makkoltatástól. Ezért más a szerránói sonka íze is, mint a többié, mert csak füvet eszik az a mangalica, amiből készül, és a kertben kapirgáló csirke húsa is jobb mint a tápos
Én mondom magának az emberhús a húsok királya. És attól a szellemi tápláléktól olyan, amit elfogyaszt. A birkahúsban ennek nyoma sincs.
Egyszer egy fogadáson  felszolgáltak egy költőt. Persze citrommal a szájában  Hát az fenséges volt. A szellemi táplálék beépül az emberi fehérjékbe, ezért jobb az emberhús az állatokénál.
Én is tartok otthon néhány  serdülő gyereket, csakis eladásra. A kicsik ennivalóan szépek már most is. Lefekvés előtt verseket olvasok nekik. Tegnap  Berzsenyi:  Közelítő tél  című költeménye  volt az esti mese:
Oh a szárnyas idő hirtelen elrepül
S minden míve tűnő szárnya körül lebeg
Minden csak jelenés, minden az ég alatt,
Mint  kis nefelejcs, enyész,              
Hát nem gyönyörű?
Ettől lesz a húsuk utánozhatatlan. A legjobb libamáj, még szarvasgombamártással se jobb, mint a költészeten nevelt  emberé…

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr534572305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lenaneni 2012.06.07. 20:42:26

Hm? A tegnap én is székelygulyást főztem egy egész nagy lábossal. És ezelőtt volt a mi kis városunkban is háziasszony bolt, ott lehetett jó húst kapni, igaz, hogy csak hosszú sorban állással.
süti beállítások módosítása