Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2021.09.07. 19:59 Ésik

Meglepetésparti

Címkék: kulcsár attila

Írta: Kulcsár Attila 

241373848_10159902452394668_6549979935236689822_n.jpgEste hatkor gördült be a család barátjának vadászkastélyra emlékeztető nyaralója kapuján a gépkocsi, benne az ünnepelttel, a ma hatvanöt éves Búzási Bertalan nyugalmazott gimnáziumi tanárral. A lánya vezette az autót, mert az erdőbe épített rejtekhelyen a tanár úr se járt még. Egy jól sikerült privatizáció során került a vendégház a volt főkönyvelőhöz. Most meg egy különlegesnek ígérkező kerti partira gyülekezett össze a népes társaság, amelyek közül sokan nem is ismerték egymást, mert az egyetlen összekötő kapocs a tanár úr felesége volt közöttük, aki a férjét még az egyetemen ismerte meg. Ő is biológia szakos volt, és már negyven éve hűséges társa, életének koronatanúja.

Hatalmas kutatómunkával sikerült kinyomoznia férje pályájának fontos epizódszereplőit, a meghatározó személyiségeket, felkutatni elérhetőségeiket, és rábeszélni őket, hogy emlékezetesnek szánt születésnapi köszöntésen jelenjenek meg, és vonuljanak fel egy időutazáson a férje előtt. Szinte minden élő ismerőse elvállalta, és most ott sorakoztak a sétány szélén vagy ötvenen, amikor a tanár úr kiszállt az autóból

Adott jelre tűzijáték sugarai lövelltek a fel teraszon, és a társaság belekezdett a boldog szülinapot köszöntőbe.

− Ha valakit nem ismernél, bemutatom neked vendégeinket − vette át a szót a ceremóniamester háziasszony −, kezdjük az elején.

− Úgy hallottam tőled, hogy elsőéves korodban az egyetemen az évfolyam szépe, Geraldin volt a kedvenced a földrajzosok közül. Gyere özvegy Vancákné, született Hapák Geraldin, borulj a tanár úr kebelére!

Búzási tanár úr úgy bámult a nőre, mint amikor elterelték az INTERCITY-t Újszáz felé egy karambol miatt. Semmiféle ismerős táj, arc nem idéződött fel a lestrapált, alkoholistának tűnő asszony vonásaiban, pedig az: „nem ismersz meg Berci­kém, gondolj arra, mi történt a Károly-kilátóban azon a gombaismereti kiránduláson, éjfél után.”

De a Károly-kilátó is idegenül hangzott az ünnepeltnek. Aztán jöttek a tankörtársak, szobatársa a kollégiumból. – „Emlékszel, amikor lefűrészeltük a vaságy lábát, hogy még egyszer le ne zuhanjunk a magasból részegen”− hiába minden sztori, nem ugrott be a tanár úrnak semmi.

Van ilyen, szelektív emlékezet, egyes szégyellni való eseményeket szándékosan el akar feledni az ember, és néha sikerül is blokkolnia. Hogy például egyszer lopott a boltból egy fürdőgatyát...

Aztán előállt az első iskolájának igazgatója, és hozott neki egy Szocialista Munka Hőse kitüntetést a „Kiváló nevelőtanár”- oklevél mellé, szabályos korabeli, pártbizottsági pecsétekkel ellátva.

De Búzási tanár úr nem értette a humort. Arra se emlékezett, hogy párttag volt valaha, és hogy az Esze Tamás Kollégiumban nevelőtanárkodott volna.

Köszöntötték sorra a kollégák, akivel egy pedagógus kongresszuson volt hetvenes években, egy másik, akivel egy országos középiskolai tanulmányi verseny zsűrijében barátkozott össze. Senki nem tűnt ismerősnek az ünnepelt számára. A vendégek egyre feltűnőbben bámultak az arcába, keresték rajta az aggkori elbutulás kifejezéstelen arcmimikáját, de még mindig úgy nézett ki, mint a húsz évvel ezelőtti tablóképeken, nyugodtan letagadhatott volna tíz évet is a korából

− Mindenki változik, nekem akkor fekete Che Guevara-szakállam volt, de te is soványabb voltál húsz kilóval − próbálták az emlékmorzsákat felidézni, de semmi eredménye nem mutatkozott. Kezdte mindenki rosszul érezni magát, mert úgy jöttek ide, hogy kérődznek egy jót a régi emlékeken, és nagyokat mulatnak a retro sztorikon.

Ez vagy teljesen elhülyült, vagy csak valami furcsa játékot űz mindenkivel, találgatták egy idő után, és kérdezgetni kezdték a feleségét, hogy mi a helyzet a férjével, megütötte a fejét, agyonitta magát? Valóban teljes az amnézia nála? És az asszony bevallotta, hogy öt éve kezdődött, minden előzmény nélkül, és mára már semmire sem emlékszik. Se jóra, se rosszra. Azért is rendezte ezt a partit, hogy hátha a régi emlékek hatására beugranak neki valamilyen emlékfoszlányok. A régebbi dolgokra jobban emlékszik az ember, és most itt vannak a harminc éves barátok, a történeteikkel.

− Na de ez csak a te aláírásod −ajándékozott az egyik vendég egy focilabdát az ünnepeltnek. − Itt meg az enyém, amikor megnyertük a pedagógusok kispályás bajnokságát. Akkor írta alá a csapat. Te voltál a kapus, meg a gólkirály, hát erre csak emlékszel?

− Én sohase fociztam uram, és ne tegezzen − utasította el a bizalmaskodást az ünnepelt…

Hát erre már mindenki elképedt, a felesége is kérlelni kezdte, hogy mi van veled Berci, szedd össze magad, próbálj emlékezni, régen olyan memóriád volt, hogy fejből elsoroltad a Mongol Nagy Népi Hurál összes elnökét, amit az egyetemi felvételire magoltál be, élén Zsámszarangin Szambuval. Tudtad a Mengyelejev-féle periódusos rendszert, és az összes memoritert amit a gimnáziumban tanultatok.

− Az érettségiig emlékszik a dolgokra. Ami azután történt, amit azután tanult, mintha elvágták volna − közölte az asszony.

− Hát akkor mit keresünk mi itt, ennél a háznál, ha ez a fickó meg se ismer minket? Mától kezdve én se fogom megismerni − és kezdtek a vendégek szedelődzködni.

− Manyika, add oda annak az elmebeteg férjednek ezt a kis hordó szatmári szilvát, az én főzetem, igya meg, és meglátod minden az eszébe fog jutni.

− Hát engem csak megismersz, te süket − állt elé a barátja, akinek a nyaralójában összegyűltek erre a furcsa ünneplésre.

Búzási úrnak végre valami megvilágosodása támadt, szinte látni lehetett egy gyufányit a szemében: − Ugye együtt voltunk katonák Baján?

Amikor kiderült, hogy a házigazda sohase volt katona, teljes lett a hangzavar. A vendégek bosszúsan és sajnálkozva sorakoztak jókívánságaikkal és az alkalomhoz illő ajándékaikkal. Ha már idehozták, csak nem viszik vissza, odajárultak az ünnepelthez, és egyre ingerültebben bizonyítgatták közös emlékeiket:„Itt vagyunk, ezen fényképen, egy házibulin, nem emlékszel? Na jó, elölről nem ismersz meg, kezdte az egyik, mert megöregedtem, de ezt nézd meg, ezt a tetoválást a csípőmön, Bercikém! − tolta le a szoknyája korcát egy szépasszony. − Itt a nyíllal átlőtt ötágú csillag, nem emlékszel?

Még a sarki hentest se ismerte fel, akihez pedig tíz év óta járnak, és egy gyönyörű füstölt sonkával köszöntötte fel. De nem, és nem…A kísérlet és terápia úgy látszik nem sikerült, a régi idők tanúi sem voltak képesek világosságot gyújtani Búzási úr fejében.

A végén már az ünnepelt is beleunt ebbe a körülötte zajló nagy felhajtásba.„Mit akarhat itt ez sok vadidegen ember? Tele van az asztal mindenféle haszontalan holmival, mire való ez a nagy tolongás, uraim?

− De Bercikém, ne beszélj itt összevissza mindent. Ez csak egy ártatlan parti akart lenni, mert hatvanöt éves lettél, kedvesem − próbálta az asszony menteni a helyzetet az elképedt hallgatóság gyűrűjében −, de te nem akarsz megismerni senkit. Talán már rám sem emlékszel?

Most másodszor költözött valami élénkség Búzási úr a tekintetébe, amint végigpásztázta az asszonyt a mélyen dekoltált selyemzsorzsett alkalmi ruhájában

− Igen, te valahonnan ismerős vagy − és végre felcsillant valami élénkség is a tanár úr arcán, és ő is úgy látta a fali órájuk üvegében tükröződni, hogy lángnyelvek jelentek meg kopaszodó feje felett, mint pünkösdkor a tanítványok felett, amikor megszállta őket a szentlélek:

− Te vagy a Paszternyákné Muci az OTP fiókból, akivel harminc év óta viszonyom van, és sohase kérdezett tőlem semmit, csak egyszerűen szeretett − köszönöm ezt neked…

 

A fenti írás 2021. szeptember 3-án hangzott el, a 92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapok Olvassunk tárcát! című rendezvényén.  

Fotó: Kazai Béla

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr5216682600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása