Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piró m. péter (1) piro m. péter (8) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2022.02.19. 16:07 Ésik

Rossz szomszédság

Címkék: kulcsár attila

Írta: Kulcsár Attila 

ego_haz.jpgA város közvéleményét megrázta az a hír, hogy tegnap éjszaka porig leégett a Buzgovics-ház, a város egyik ismert műemléke. A múlt század elején épült szecessziós épület nem építészeti kvalitásaival érdemelte ki a kitüntető védettséget, hanem azzal, hogy ebben a házban született Buzgovics II., a város válogatott focistája, aki az aranycsapattal olimpiai aranyérmet nyert a Helsinkiben zajlott olimpián.

A helyszínre kivonuló tűzoltóknak minden igyekezetük ellenére, csak azt sikerült elérnie, hogy a szomszédos Grosics utcai lakásokra nem terjedt át a tűz. Az utca zártsorú beépítésű, az utcafronton sorakoznak a házak, földszintesek, magastetővel, magas parapettel, mert alápincézettek. Másnap a helyi lapok is beszámoltak az eseményekről, a fotók bemutatták a 7. szám alatti lakás megmaradt tűzfalát és az üszkös romokat, amelyek a pince tömbre ráomlottak. A tűzoltók által szétlocsolt falak vigasztalan látványa mindenkit sokkolt.

Az MMF ügynökei azonnal kiszálltak, és megpróbálták rögzíteni a nyomokat, szemtanúkat kerestek a város széli mellékutcában térkamerás figyelő rendszer nem működött.

A Megyei Műemléki Felügyelőség nyomozói hamar megállapították az idegenkezűség tényét, hogy szándékos nyújtogatás történt, a pinceszinti romok között egy benzines kanna összeolvadt dobozát találták meg a helyszínelők. A római jogból vizsgázott detektív, Nyomozy felügyelő feltette az ősi kérdés: qui prodest, − kinek áll érdekében? Ki a fenének szúrta a szemét ez az évek óta használaton kívül álló, de még ma is csinos épület, mely évek óta vevőre várt, de nem kellett senkinek? Valamikor hajléktalanok vették birtokba, de aztán a Pesten lakó örökösök óriás rácsokkal és lakatokkal tették megközelíthetetlenné az épületet. A lehámló gipsz tagozatok felett csak a márványtábla jelezte kiemelt státuszát, amelyet biztonsági okokból főpárkány alá helyeztek, hogy el ne tűnjön: MŰEMLÉK, Buzgovics II. Máté stb.

Nyomozy felügyelőnek ezúttal is vágott az agya: biztos a szokásos. Ha az Építési Osztály látókörében van egy társasházépítő vállalkozó, ő lehet az első számú gyanúsított.

A városházán elmondták neki, hogy járt itt egy úr, aki érdeklődött, hogy mit lehetne ide építeni. Amikor megtudta, hogy semmit, mert műemlék, de az utcában egyébként háromemeletes társasházat is, elment.

A nyomozó aztán becsengetett a 9. szám alatt lakó szomszédba is, és megtudta, hogy ott is érdeklődött egy úr − bizonyosan a FÉSZEK Bt. képviselője −, de közölték vele, hogy nem szándékoznak eladni a házat, amíg ki nem hal belőle az apjuk, akinek ez a ház élete munkája. De Buzgovicsot már felszólították, hogy javítsa meg a kéményét, mert ráomlott a tetőjükre, és azóta beázik. A füle botját se mozdította a Buzgovics fiú. Megcsináltatták maguk, de be fogják perelni kártérítésért.

Hát akkor már készen is vagyunk − derül fel a Nyomozy felügyelő arca. − Első számú gyanúsított Nyilasi úr, a FÉSZEK Bt. ügyvezetője, építési vállalkozó, aki azért gyújtotta fel a házat, mert meg akarta szerezni az értékes telket, üresen, olcsón. Második számú gyanúsított a Grosics utca 9. szám alatti lakos, mert elképzelhető, hogy meg akarta tanítani a móresre Buzgovicsékat, mert kárt okoztak neki. Egyébként is utálja a focit.

Már csak az alibiket kell ellenőrizni, és ha megállnak, le kell tartóztatni valamennyit. A nyomozók ki is mentek tájékozódni.

Az építési vállalkozó azt hazudta, hogy aznap éjjel a Laposi-tavon csukázott, reggelig a vízen volt, de persze senki nem látta − ez felettébb gyanús volt.

− Na, ezt a mesét ismerjük, uram, hol vannak azok a csukák, amiket az éjszaka fogott? − Persze semmi se tudott felmutatni, mert már meg is ették, mondta. Gyenge kibúvó, a neje is hazudik, bűntárs, amikor azt mondja, hogy ő sütötte meg, mind a kettőt.

 A nyomozók a kukáik tartalmát átválogatták, de nem találtak egyetlen halszálkát sem, és mivel aznap még nem ürítették a tárolókat, az alibi hamisnak bizonyult. A vállalkozót vizsgálati fogságba kisérték, miután a házkutatása során találtak egy tervrajzot egy 12 lakásos társasházról, mely a Grosics utca 7. szám alatti telekre készült. Ez elég bizonyíték lesz a gyújtogatás indítékára a bíróságon is, dörzsölte a kezét Nyomozy mester. Megvan az épület gyilkosa. A 9. szám alatti lakó szerencsétlen szomszédot kizárták a gyanúsítottak közül, mert haragosa volt ugyan Buzgovicséknak, de kerekes székes rokkant. Nem tudta volna felgyújtani a házat.

Sajnos azonban a hazánkban ideiglenesen tartózkodó FBI is beavatkozott a nyomozásba. Az az ő munkájukat hatalmas technikai arzenál is segíti, és a főfelügyelőjüknek egészen más elkövető került a látószögébe. Amikor ugyanis megvizsgálták − a szerintük − jobbkezes benzines kannát a romok alatt, a pincelejáróban, azon használható ujjlenyomatot találtak, és összevetették a bűnügyi archívumukkal. Kiderült, hogy a hátsó telki szomszédtól származik, akit egyszer megrovásban részesítettek, mert tiltott nemi identitást ábrázoló falfirkák készítése közben elkapták New Yorkban, amikor turistaúton járhatott ott diák korában. Vagyis egyértelmű, hogy ő locsolhatta szét a benzint a lakásban, ez okozhatta a lakástüzet. A fickó természetesen tagadott, alibije is volt, a jobb kezét egy üzemi balesetben évekkel ezelőtt elvesztette, és az formalinban tartósítva ma is megtalálható a Munkavédelmi Felügyelőség oktatási célokat szolgáló archívumában. Pedig indítéka neki is van, ő sem állhatta a Grosics utca 7. szám alatti tulajdonosokat, mert a kertjük végében álló óriási diófa teljesen beárnyékolja a veteményesüket, és nem nyílnak ki eléggé a virágjai, pedig virágkertészetből élt leszázalékolása után. Hiába szólt, gázolajjal locsolgatta a hatalmas fát, perrel fenyegetőzött évek óta, nem volt foganatja.

A nyomozás zsákutcába került. Mindenkinek lett volna oka károkozásra, de minden szomszédnak alibije volt. Ez a szomszéd is aznap Debrecenben volt a rokonoknál a Virágkarneválon, és ott is aludt. Menettérti vasúti jegye is igazolta.

Ekkor hívták ki helyszínre Galamb felügyelőt, a MÜGYEK nyomozóját, aki a betűszó szerint a Megoldatlan Ügyekre specializálódott. Ő hamarosan merőben más következtetésre jutott, amikor átnézte a nyomozati jelentéseket, és kikérdezte a szomszédokat ő is.

Egy szemközt lakó elmondta a nyomozónak, hogy az Grosics utca 5. szám alatti Krasznay Edina művésznő egyszer a Buzgovics fiúval hangos szóváltásba keveredett, mert az este 10 után is bömböltette az autó rádióját, amikor egyszer a villanyóra csere miatt haza kellett jönnie.

Érdekes személyt ismert meg a detektív az ötös számú házban lakó, magányosan élő hárfaművészben. Edina művésznőt mindenki szerette. Játékában gyönyörködött az egész utca, amikor napközben gyakorolt és estelente előadta a következő koncertjén elhangzó szimfóniáit, mintha a szférák zenéje szólna, mondogatták sokan.

Galamb nyomozó őt is kihallgatta, játék közben is. A beszélgetés során elmondta neki, hogy levédette a kezét. Kétszer olyan hosszúak és vékonyak az ujjai, mint más embernek. A Zeneakadémián már gipsz lenyomatot is vettek róla. Egy amerikai panoptikum, ahol a tizennégy ujjú férfi és a talpuknál összenőtt ikrek is láthatók, jelezte, hogy megvásárolná a kezeit halála után.

A sztárügynök eljátszatott vele Hindemith Hárfaszonátáját, hogy felvegye hangrögzítőjére, mert − mint mondta − ez felesége kedvence. Mialatt a művész elmélyülten, néha teljesen extázisban játszott, hosszú ujjai virtuóz módon kanyarogtak a húrokon, néha szinte maga is átbújt közöttük, a detektív ezalatt szétnézett a lakásban.  Lement a pincébe is, és furcsa felfedezést tett. Egy ajtó nyílt a szomszéd ingatlan pincéjébe. Valószínűleg a háború alatt használhatták vészátjáróként. Ajtaja félig nyitva volt. A tűz és a leomló födém kibillentette sarkából a vasajtót.

A művésznő önfeledten játszott a kottájából, most csak arra kellett koncentrálnia, karmestere nem volt. Észre sem vette, hogy mögötte Galamb nyomozó úr közben elhagyta a szobát. Az utolsó tételre már vissza is tért, megtapsolta a produkciót, és elbúcsúzott tőle.

Másnap elment a Munkavédelmi Múzeumba, és az ottani viszonyokból megállapította, hogy a kiállítási tárgyakhoz könnyen hozzáférhet bárki. A teremőrnek kiképzett szociális munkás kérdésére elmondta, hogy Krasznay művésznő kétszer is volt itt, annyira érdekelte a testrészek tartósítása. Galamb úrban természetesen ekkorra összeállt a kép, és amikor legközelebb meglátogatta, kerek-perec nekiszegezte a kérdést: miért gyújtotta fel a szomszéd házat.

Edina művésznő meg se lepődött a kérdéstől. − Miből jött rá a nyomozó úr?

− Hát az idegen kezűségből. Maga, hölgyem kilopta a hátsó szomszéd formalinban őrzött kezét a Munkavédelmi Múzeumból, hogy ujjlenyomatával másra terelje a gyanút, és elhelyezte azt a benzines kannán, amellyel aztán fellocsolta a szomszéd ingatlan padlóját. A régi pinceajtón mászott át a szomszédba, majd felgyújtotta a házat. A tűz megsemmisítette a Műemlék épületet, szerencséje, hogy lakatlan volt.

− Árulja már el, miért tette! − kérdezte a mesterdetektív, mert arra nem jött rá.

Krasznay művésznő pedig elárulta: − Nyomozó úr, a művészet csak akkor halhatatlan, ha hallható. Tudja Galamb úr, mit akart itt csinálni ez a Buzgovics gyerek? Romkocsmát nyitni. És tudja, milyen lehet amellett élni ? Hajnalig megy a részeg ricsaj, a hangos punk zene, röhécselés, vihogás. Nem lenne itt senkinek se nyugalma. Én nem szeretném ezt hallgatni, és a többi lakó sem. Meg kellett tennem az utca idős lakói miatt is.

−De hölgyem, ezzel hatalmas kárt okozott a szomszédjának. Beszennyezte a kezét, a művészetet...

−Téved, nyomozó úr, az én kezemen kesztyű volt, a Rohács szomszéd ujjlenyomatát vettem kölcsön a Múzeumból, az enyém már biztosítva van, levédett. Halálom után megy a formalinba. Kinek kell a mai világban hárfa játék? Egyébként a szomszéd háznak felerészben én is a tulajdonosa vagyok. Ezen a pince ajtón járt át a Buzgovics II. az anyámhoz, és felcsinálta. Ez a hülye zabigyerek a testvérem...

− Ne próbáljon megbilincselni, biztos úr, minden bilincsből ki tudom húzni a kezem. Mehetünk − mondta csendesen.

 A művésznő másnap reggelre a fogdából is eltűnt. A börtön rácsai, mint a hárfa húrjai engedelmeskedtek ujjainak − hja, a művészet hatalma −, és ma már ismeretlen helyen tartózkodik.

Illusztráció forrása ITT.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr10017652694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása