Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2018.12.24. 18:41 Ésik

Nincs karácsony grincsfa nélkül

Címkék: kulcsár attila

Írta: Kulcsár Attila

betlehemi-jaszol-kiallitas-budapest-1-o.jpgÚj szokások gyűrűztek be Móricék decemberi hétköznapjaiba. Volt valamikor az bizonyos a karácsonyfa, valami karácsonykor, de aztán ugye elkeresztelték az akkori divat szerint a lucokat fenyőfának. Elkezdték azt is ünnepelni, és szépen feldíszíteni.  Ezek voltak a fenyőünnepek.  Nem lett volna ezzel semmi baj, mert még a Parlamentben is felállítottak egy-egy óriást.  Szépek voltak azok is, mert egy-egy erdészet ajánlotta fel őket, és valódi fenyőből voltak.

Újabban, amikor a katasztrófavédelem egyre fokozódik, rávilágított valaki, hogy a fenyőfa rendkívül tűzveszélyes, egyre több lakástűz okozója.  A gyertyáktól és a csillagszóróktól könnyen lángra kaphatnak a gyantás tűlevelek. Lám, ott vannak az amerikai erdőtüzek. A tűzzel nem szabad játszani.  A fenyőfa időzített szikra. Legyen a fenyőfa olyan PVC-ből, amelyik nem éghető, vagy önkioltó. Megoldották. Évtizedekig használhatjuk az ilyet, nem hullatja a levelét, nem kell kivágni az élő fát – a műfenyő ünnep lehet olyan bensőséges, mint a lucfenyő ünnep volt. Ha megtaláljuk jó helyét a lakásban, az ünnep után leszedhetjük róla az üveggömböket, művirágokat aggatva rá, nappali szobánk dísze lehet egész évben. Ezt biztos Afrikában találták ki, mert ott nincs fenyőfa és a sivatagos részén virág se nagyon nő.

Móricéknál szokás volt még a műfenyő ünnepeken is, hogy ilyenkor megajándékozzák egymást.  A gyerekek – Móricka és Barbika – mindig nagyon várták ezt a napot, mert néha a fa alatt ott rejtőzött egy-egy doboz szaloncukor is: marcipános, zselés, tejkaramellás, nagyobb fiúnak rumosdiós.  A csokoládétélapók után az édesszájú gyerkőcök még ki se heverték szorulásukat, és itt van a másik eszem-iszom ünnep. Az egészben az a legjobb, hogy olyan, mint a névnap meg egy szülinap egyszerre. Mert kétnapos.

– Azt mondták a szüleim – jegyezte meg a buksijában Móricka –, hogy ha jó leszek, vállalom egy hétig, hogy én viszem a kutyánkat sétáltatni, ott lesz a tablet a fa alatt.  Naná, hogy elviszem a dögöt. Egy hetet kibírok. De ha nem kapom meg azt a tabletet, nagyon pipa leszek. Az apám mindig rádumálja az anyámat valami praktikus ajándékra. Tavaly egy akkumulátoros fúrógépet kaptam, hogy barkácsoljak vele galambdúcot, és ha elkészül, tenyésszünk postagalambot, mert ő mindig azt szerette volna. Ki se csomagoltam a fúrót.

Amikor az ember nagyon akar valamit, siettetné az idő múlását. Móricka is elment az apjával az egyik reggel a kutyasétáltatásra. Hogy lássa, merre kell majd menni.  Rohadt hideg volt, és a kutya össze-vissza szaladgált. Még jó, hogy van neki kieresztős póráza. Na de ennyi elég is volt ebből Mórickának. Azóta kutakodik a lakásban, tudja, hogy szülei előre megveszik valamelyik Black Friday alkalmával az ajándékokat.  Nagyon smucigok. Szeretnék olcsón megúszni az egészet. Nincs valami nagy fantáziájuk, mindig ugyanoda dugnak mindent. A kondiszobába, a futópad alatti dobozba.  Eredetileg sakkfigurák voltak benne, de egyszer kinn felejtették az udvaron és összerágta a bábukat a kutya. A műfenyőjük meg a nagyi régi konyhaszekrénye tetején dekkol a garázsban. Éppen elfér laposan a plafonig. Ott várja a nagy napot, a műfenyő ünnepet, hogy feldíszítsék megint.

Az egyik délután belopózott a konditerembe, és bingó: megtalálta a szokásos helyen az ajándékos dobozt.

 De ne tudd meg, hogy mennyire pofára esett.  A méretes doboz alig fért be a gumiszalag alá, és amikor kivette, hát szinte lehidalt: egy elektromos kísérletező játék volt benne.

– Megint az apám hülyesége győzött!– dühöngött Móricka. – Hát mit akar ez jóember? Villanyszerelőt akar belőlem csinálni? Lehet, hogy gyerek korában volt egy ilyen álma is? Biztos megütötte az áram. Ez nagyon gáz.

Nézegette az egész hóbeleváncot.  Dugaljak, vezetékek, égők, két elem. „Fénykibocsátó diódák” – olvasta. „ Hát a …som!” – sziszegett a fogai között, és nagyon pipa lett.  Bevitte a garázsból a műfenyőt. – „ Majd adok én nektek fenyőünnepet, kedves őseim!”- dohogta.

 Rátekerte a sok villanydrótot spirálisan a  fenyőre, olyan lett, mint egy cukorsüveg, csak másfél méter hosszú. Beleállította a talpába, és a csúcsát meg lehajlította, és odakötözte a tartó lábához. „Na fater, na mutter, ha ti elszúrtátok az én  fenyőünnepemet, akkor én is csinálok nektek egy  kis meglepetést!” – gondolta. Egyébként nem is nézett ki rosszul. A végére tett egy piros égőt, és mit ad isten, fel is gyulladt. Nem csoda, annyit ő is tudott, már másodikban is, hogy ha a zseblámpa elemet hozzáköti egy dróttal egy villanykörtéhez, az meggyullad.  Azóta ott van ez az összevissza drótozott műfenyő a konditeremben, lesz nagy meglepetés Móricéknél a nevezetes napon. – „Engem többet nem szívatnak, nem játsszatnak velem villanyszerelősdit!”

Úgy esett, hogy Móricka még karácsony előtt fenn járva a városban, elcsodálkozott azon, amit ott látott: ellopták a találmányát. Majdnem olyan görbére összedrótozott műfenyők sorakoztak a virágbolt előtt, mint az övé otthon. Bement az egyikbe, és megkérdezte, hogy mi a fene ez, itt mindenkiből villanyszerelőt akarnak faragni? Azt mondták, hogy ez az új divat, grincsfa a neve. A grincs valami tahó vagy manó volt Amerikában, akinek nem tetszett az ajándéka, ezért mérgében összevissza drótozott egy fenyőfát.

– Meg tudom érteni. Nekem is ez jutott az eszembe rögtön, amikor nem találtam a megígért tabletemet –nyugtázta Móricka. – Nagy szellemek találkozása. Oszt még szakmunkásnak akar az adni az apám.

De ha már fenn járt a városban, szétnézett a központban is, mert ilyenkor nagy kirakodó vásár van a főtéren. Volt ott most minden, mindenki vásárol, valami csecsebecsét, olcsó ajándékokat, tabletet nem látott.

Legjobban egy kis makett tetszett meg neki a forgatag egy félre eső öblében, amelyik egy kis bódéban volt kiállítva.  Otthon később úgy mesélte el szüleinek, hogy valósággal sokkot kapott: 

– Volt ott az istállóban egy fából faragott csaj, és a mellette birkabőrön valami mélyedésben egy kiscsávó. Állt ott még mellettük egy biztonsági őr. Voltak még körülötte bárányok, egy tehén meg szamár is. Közben három fickó lopakodott a mezőn a kisházhoz. Nem lehetett tudni, hogy hoznak valamit vagy majd visznek. Minden fából szépen megcsinálva.  Szép tiszta égbolt volt háttérnek bedrapériázva, és az volt felírva a bódé tetejére, hogy „BETLEHEM.”

Nem túlzott Móricka azt elmesélte, hogy sokkot kapott. Mert ahogy ott álldogált, valami különös érzés kerítette hatalmába, és háborgó lelke is megnyugodott az életképet szemlélve. Azt gondolta, amikor megakadt a szeme az kisház felett ragyogó légfényesebb csillagon, hogy azt az égőt villanyszerelőként még ő is szívesen megszerelné.

A kép forrása: https://www.evangelikus.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr9314513096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása