Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piró m. péter (1) piro m. péter (8) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2016.08.12. 17:05 Ésik

Légy éber, stréber!

Címkék: csengődi péter

Írta: Csengődi Péter


fikció –

 

 Korán reggel volt, az Alsónémediről Pestre tartó busz tömve volt emberekkel. Egy szemüveges fiú vadul lapozgatott egy könyvet. A közlekedő túloldaláról egy hasonló korúnak tűnő, magas srác szólt hozzá:

 – De csúnya dolgokat olvasol! Nem lett volna jobb a Harry Potter az útra?

 – Ne haragudj, de tanulok! – förmedt rá a szemüveges, és úgy tűnt, a magas nem is haragudott meg, de tovább kereste a lehetőséget, hogy valamit odaszóljon.

 – Mit tanulsz?

 – Gráfelméletet. Ma vizsgázok.

 – Hol tanulsz?

 – A Műegyetemen.

 – Tudod, hogy ilyenkor már hiába tanulsz. Ilyenkor már mindegy.

 – De ártani nem árthat.

 – Csajokkal mi a helyzet?

 – Most nincs időm lányokkal foglalkozni, az első az egyetem.

A magas méregette, méregette, majd tanácsadó üzemmódba lépett.

 – Túlságosan gombafrizurád van. Oldalt rövidebbre kéne vágni. Na meg a szemüveged, nagyon old-school. Lehet ilyen vékonyított lencséket kapni, valami elegáns keret, és kész. Az ing az jó. Csak add magad, és bukni fognak rád a csajok... Ne, ne add magad mégse! Nézd meg, hogy viselkednek körülötted a menő fazonok, és utánozd őket. Az be fog válni.

 – Nem kértem a tanácsodat, oké?!

 – Oké, oké, értettem... Mit olvasol?

 – Úgysem értenéd!

 – Próbálj ki!

 – Épp azt a részt ismétlem át, amikor az egyik tétel bizonyításánál vesz egy minimális ellenpéldát, egy gráfot, ami nem rajzolható síkba, pedig nem tartalmaz sem K3,3-, sem K5-szerű részgráfot. A bizonyítás menete több ágra bomlik szét, amiket egyenként értek, csak időnként sikerül kihagyni egyet-egyet, és félek, hogy vizsgán sem fog mind eszembe jutni – mondta a szemüveges, és bár próbálta takarni, az arcán megjelent a büszkeség, hogy a magas csak hümmögni tud.

 – Aha, aha – ismételgette a magas, közben levette a sapkáját, amitől a szemüveges meglepődött, hiszen a vártnál sokkal kopaszabb volt. Már-már sajnálni kezdte, hogy ilyen fiatalon kihullott a haja, de ugyanakkor az is megfordult a fejében, hogy lehet, hogy az arca tűnik túl fiatalosnak. A busz megérkezett a végállomásra, lassan kezdtek leszállni az emberek.

 – Örvendtem! – hazudta a szemüveges. – Viszlát!

 – Várj, megyek veled!

 – Tessék?

 – Arrafelé van dolgom nekem is.

 – Jó – mondta a szemüveges, de azért belül mérgelődött, hogy nem tudja a magast lerázni.

Átmentek a metrómegállóba, közben eleredt az eső. A szemüveges berakta a könyvet a kabátja alá, hogy ne ázzon el, de nem tette el, amint a metróaluljáróba értek, újra kinyitotta. Aztán jött a metró, felszálltak, és a magas újra faggatni kezdte.

 – Kihez mész vizsgázni?

 – Nem emlékszem pontosan a nevére, valamilyen Ákos.

 – Rendes fazon?

 – Kedvesnek tűnik, csak olyan lassan magyaráz, hogy unatkozom az órán.

 – Úgy látszik, másoknak részletesebben kell elmondani az anyagot.

 – Az engem nem érdekel. Vegyék fel a ritmust!

 Újra csöndben voltak, már amennyire a zajos metrón csöndben lehetett lenni. A magas érezte, hogy a szemüveges amúgy sem beszél vele szívesen, de a következő megállónál, amikor a szerelvény újra elhalkult, megint megszólította.

 – Most mit nézel?

 – A perfekt gráfoknál van egy olyan tétel, hogy egy gráf akkor és csak akkor perfekt, ha minden feszített részgráfra teljesül, hogy a függetlenségi szám és a klikkszám szorzata nagyobb vagy egyenlő a részgráf csúcsainak számával. Itt a bizonyítás három segédtételt is felsorakoztat, és ezek közül kettőben függetlenségi halmazok és klikkek rendszerét határozza meg minimális imperfekt gráfokra, és ott egy rakás feltételt felsorol, hogy mi mindennek kell teljesülnie rájuk nézve.

A magas mosolyogva nézte, ahogy a szemüveges arca teljesen megváltozik, amikor magyaráz. Látszott rajta, hogy élvezi a helyzetet. Szerette volna tovább beszéltetni, mert ettől az arctól, ettől a tekintettől ő maga is töltődött energiával, de már megérkeztek a nagykörúthoz. Átszálltak a villamosra, és ott nem nagyon tudtak beszélgetni. Az eső miatt a vártnál is többen jöttek tömegközlekedéssel, az emberek teljesen egymáshoz passzírozódtak. Mire leszálltak budai hídfőnél, már újra idegeneknek érezték egymást. A magas azonban nem hagyta le a szemüvegest, sőt, ha úgy érezte, amaz mégis távolodik, akkor begyorsított.

Beértek az egyetem „I” épületébe, a forgóajtó mögött mindenki a dzsekijéről rázta a vizet, a portások meg mosolyogtak rajtuk, miközben éppen a reggelijüket fogyasztották. A szemüveges, miközben szemmel méregette, merre lehetnek ismerős arcok, elővette táskájából az indexet, és egy papírt, amire rá volt írva, melyik terembe kell menni. Éppen mielőtt elolvasta volna a papírt, meglátta a vizsgáztató tanárt az egyik teremnél, de azért a biztonság kedvéért leellenőrizte a cetlin, hogy jó helyen áll-e a tanár. A magas még mindig mellette állt, türelmesen kivárta, hogy kotorászik a táskájában, majd mikor elindult a terem felé, vele tartott. Mérges lett rá, nem értette, mit hülyítette a buszon, ha ő is erre a vizsgára jött. Vele mindig szórakoznak az évfolyamtársak, és sosem érti, miért.

 – Jó napot kívánok! – köszönt a szemüveges a tanárnak illedelmesen, és szinte véresre sértette a fülét, amilyen flegmán szólalt meg mögötte a magas: – „Szevasz Áki, mizu?”

 Ledöbbent, mikor látta, hogy azok ketten valami hosszú baráti kézfogást csinálnak. Volt benne pacsi, öklözés, játék az ujjakkal, közben fülig érő szájjal mosolyogtak egymásra.

 – Képzeld! – mondta a magas. – A buszon összetalálkoztam ezzel a sráccal, kiderült, hogy éppen hozzád tart vizsgázni.

 – Nem mondod?! Komolyan?

 – Igen. Jól kitárgyaltunk téged!

 – És? Mit mondott rólam?

 – Csak viccelek. Végig tanult, pedig már mindent tud.

 – Na, azért mindent csak nem?!

 – Ő azt mondja, van itt-ott fekete folt, de fejből magyarázta a Kuratowski- meg a Lovász-tétel bizonyítását.

A tanár kikapta a szemüveges kezéből az indexet, beírta, hogy „jeles (5)”, szignózta, és visszaadta. Elköszönt, bement a vizsgáztató terembe, és becsukta maga után az ajtót. A magas is elköszönt, és elindult a tanszéki laborokhoz vezető folyosón. A szemüveges megszólalni sem bírt, csak állt az üres hallban, egyedül, ledermedve, a szája remegett. Hosszú percek teltek el, mire annyi erőt gyűjtött, hogy felkiáltson:

 – Most akkor mi van?

A portás egy jóízűt harapott a szendvicsébe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr7510406738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása