Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piró m. péter (1) piro m. péter (8) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2015.12.22. 15:46 Ésik

Szegényen is gazdagok

Címkék: czimbula novák ibolya

Írta: Czimbula Novák Ibolya

 

Adventi szelek fújnak. Már nem csak hallgat, szendereg is a temető ölében a nemrég még elköltözött családtagjainkra emlékező átnemesült gondolat. Engem is a szeretet késztet újra töprengésre: mit kellene vennem karácsonyi ajándékként az enyéimnek, meglepve vele egy kicsikét magamat is? Mert bár nem kizárólagosan ugyan, de az ajándékozás lett napjaink egyik legalapvetőbb szeretetnyelve.

A megszokás idővel természetté válik. Magától értetődőn fürkészem tehát a könyvesboltok kínálatát, hogy az időnek melyik szeletéből és melyik szerzőtől válasszak olvasmányos történeteket az ünnepi fa alá, ami az ünnep elmúltával ránk következő hétköznapokon is erősíthet majd lélekben. Tavaly sikerült családtagjaimnak némi „extra ragyogást” előidézni első önálló kötetem megjelenésével, mely főként a testvéreimet ríkatta meg. Semmi baj, úgy vélem, a lelket átmosó könnyekre és az azt felrázó nevetésekre szüksége van mindenkinek ünnep idején.

Mélán sétálgatok, figyelem a járókelőket. Ideszámítva középiskolás éveimet is, közel félévszázada ez a város – Nyíregyháza – a szűkebb pátriám. Természetesen öröm számomra, hogy vannak civil közösségeim, ahol kivételes alkalmakkor érezhető, hogy legalább gondolatban megfogjuk egymás kezét, mint tettük a nemzet kórusa, a Cantemus kóruscsalád karácsonyi koncertjein.

Úgy tűnik, talán idő hiányában, mégis sok sérülést szenvednek el egymástól az emberek. Mintha az elidegenedés bekerült volna a levegőbe – vagy talán az iskolázottsággal lettünk sokkal érzékenyebbek? Mindenki siet saját megálmodott élettere megvalósításáért, egyesek két telefonnal a fülükön száguldoznak. Jobbra majd balra is beszélve intézkednek, utasítanak, kapcsolatokat építenek, olykor átnéznek ismerősökön, mint a tenyerüket tartó kéregetőkön is. Míg mások esetleg régi módon, kalapot emelve biccentenek ismerősük felé, az ifjabbak tenyerüket magasan a levegőben összeütve üdvözlik egymást, és fejkendős idős asszonyok megrakott szatyrokkal igyekeznek a közeli autóbuszmegálló felé.

 A fejkendőkkel a gondolat a messzeségbe, gyerekkorom és szülőhelyem emlékéhez zarándokol bennem, ahol félévszázad múltán alig akadhatna már ismerős, ahol szinte mindenki idegen. Amit e borongásomból a gondolat előhívott, az egy jó pár évvel ezelőtti karácsonyon a gyerekeimtől kapott Sütő András könyv irodalmi élménye, az Egy csupor zsír című novella és a hozzá fűződő saját emlékképem. Igazán lelket érintőt mindig a szegénységből lehet meríteni – gondolom meggyőződéssel. Az erdélyi írót ezért is, mint kagyló a gyöngyöt, lelkem mélyébe zártam.

A zsírról, az étkezés egyik fontos alkotóeleméről, annak egykori szűkös voltáról, így az értékéről is gyerekkoromból szökkennek elő emlékeim. Szinte visszanéz rám a pillanat, amint egyszer meghökkentem annak látványától, hogy tetten értem Édesapámat, amint ebéd után – titkon – púpozott evőkanálnyi kásás disznózsírt nyalogatott, guggolva a zsírosbödön mellett. Úgy nyalogatta, mint ahogy tettük ezt mi gyerekek, ha nyáridőben egy nagygömbös fagylaltot vehettünk az utcai fagylaltárustól. A zsírral édesanyám mindig előrelátó módon gazdálkodott, amit kiváló trükkökkel próbált megoldani, jóllehet édesapám szervezete és kalóriaigénye – mint azt saját szememmel érzékeltem – jobban megkövetelte volna annak bőségesebb fogyasztását.

Különösen felnagyította bennem mégis édesanyámnak az értékes, gazdálkodó tulajdonságát az utcánkban lakó Rozi néni szokása. Rozi néni, aki szegről-végről még rokonnak is minősült, elég gyakran sírta el magát édesanyámnak, amikor beletörődő ráérősséggel, dologidőben nagy hirtelen beheppent hozzánk.

– Gizikém-lelkem! Annyi zsírom sincs, hogy a szemem sarkába betegyem, pedig főznöm kéne az én drága Péteremnek, aki tudod milyen szorgos-dolgos, jó ember; azután meg Jani fiam is hozza nekem az unokákat.

– Ebben a hónapban ez már legalább az ötödik, Rozi néni, hogy így panaszkodik – mondta némi szemrehányással a hangjában az édesanyám.

– Áldja meg a Jóisten minden lépésedet, de most az egyszer segíts mán rajtam, oszt mondjad bátran, hogy mivel tartozom. A jövő hónapban, bizonyisten, duplán megadom!

– Dupla köszönet lesz, Rozi néni! – hangzott a válasz, majd édesanyám hólyagpapírba tette neki a főzéshez elégséges zsírt. Szabadkozva figyelmeztette egyidejűleg, hogy a jövő hónapban azért jobban kellene takarékoskodni. Meg is ígérte mindannyiszor.

Kérdő tekintetemre Édesanyám oktatóan meg is jegyezte őrinagymamámtól idézett szavaival:

– Látod, ilyen nemszeretem háziasszony is van, akinek „egyszer hopp, máskor meg kopp!”

E különös beszédét nem értettem meg azonnal, de cselekedetei alapján ráéreztem az előrelátás fontosságára. Mert Rozi néni szokás szerint jött a jövő hónapban is, olykor ünnepek előtt is és még hosszú éveken át...

Ha élnének, elmondhatnák, rendezte-e a Jóisten ezt a jócselekedetet…

Sötétedik. Az ajándékozást illetően is körvonalazódtak a gondolataim. Vehetnék egy kulturális eseményre belépőjegyet vagy könyvet, ami maradandó, tapintható, szagolható, esetleg továbbajándékozható, kellemes élményt nyújtó információhordozó. Ám kezelhetem akár csomagolóeszközként is a legközelebbi szeretteimnek, amennyiben egy borítékban, képes üdvözleten személyre szabott idézetek mellett az ajándékra szánt pénzösszeget is belehelyezem a könyvbe. Még dupla örömöt és meglepetést is szerezhetnék így, mert ajándékot is kapnak, másrészt pedig ráadásként megkapják a vásárlás örömét. Talán kedvezőbben és praktikusabban bonyolíthatnák le majd maguknak a beszerzéseket, magamat pedig megkímélhetem az esetleges nemtetszésből adódó kellemetlenségtől. Tudom persze, hogy az ajándékozási szokásokon nehéz változtatni, de nekem ez az immár kötelező össznépi játék nehezemre esik.

Hirtelen – talán a csillagfény égők tündöklésétől –a fejemben versképződmény lobban. Lámpa alá állva lejegyzem a reménykeltő gondolatokat. Mert több százezer kortárstalan, védtelen énekesmadár-költő országa lettünk, s a mi küldetésünk élhetőbbé tenni mindennapjainkat. Akkor is, ha mint Édesanyám, szegényen leszünk gazdagabbak…

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr988192074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása