Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piró m. péter (1) piro m. péter (8) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2015.09.25. 17:31 Ésik

A sörpisilő ember

Címkék: kulcsár attila

Írta: Kulcsár Attila

 

A történet akkor kezdődött, amikor a jogosítványát meg kellett újítani, és Sirály Géza elment a kötelező orvosi vizsgálatra. A vizeletminta elemzésekor a laboros kisasszony dühösen kiszólt, hogy ne szórakozzon vele – ezzel a borsodi világossal. Próbáljon meg végre rendes mintát adni.

– Nővérke, ha akarja, bejöhet velem a fülkébe, és leellenőrizheti személyesen is – humorizált hősünk, és újabb mintát nyújtott be az egészségügyi dolgozónak.

– Na most már aztán elég! – borult ki végleg az asszisztensnő az újabb hasonló eredmény hatására –, tovább nem foglalkozom magával!

Az eset szöget ütött Sirály úr fejében, és otthon óvatosan maga is megismételte a vizsgálatot. Más eszköze nem lévén érzékszervi próbát vett a pohárból. Mint annak idején egyszer egy krimóban a Józsi nevű cimborája, akinek viccből, amíg kinn volt a wc-ben, telepisilték a korsóját. Az akkori balhé már a múlté, de most a saját óvatos kísérlete meglepő eredménnyel járt. Kiváló zamatú világos sört ízlelhetett: a Borsodi Világos- és a Zalai Ászokhoz közel álló fajtából.

Régebben valóban 5-6 korsóval is legurítottak hazafelé jövet a cimborákkal, de most munkanéküliként már egyre ritkábban engedhetett meg magának egyet is. Azon a napon meg egyáltalán nem ivott egy kortyot sem – különben is, biciklire ülve – soha.

Másnap elment a körzeti orvoshoz vese-működési zavarával, de az sem talált semmi kivetni valót a sör minőségében. A biztonság kedvéért beutalta az urológiára, a nagyhírű Radeberger professzorhoz, hogy ő is megízlelhesse a különleges tünetet, és megadja a diagnózist és terápiát. A professzor úr is el volt ragadtatva a sörtől:

– Jobb ízű, mint a Stefl, csak be kell hűteni. De maga nagyon beteg. A veséje a korábbi sok sörivástól felmondta a normális szolgálatot. Előbb megszokta a megivott nagy mennyiségű sört feldolgozni, aztán már egyre jobban kívánta, és végül a veséje, ha nem kapott eleget inni, elkezdett visszafele működni: az elfogyasztott folyadékokból sört csinál magának. Ismeri ezt a jelenséget az orvostudomány, amikor valami fordítva működik, lásd: hányinger. A szervezettel nem szabad visszaélni, mert akkor ő is visszaél.

– Hát fiam, a te bajod sajnos gyógyíthatatlan, de ezzel a betegséggel akár száz évig is elélhetsz, csak ne igyál sört ezen túl, mert elromlik a saját főzet minősége. Azért valami mégis aggodalomra adhat okot. Nagyon magas a söre alkoholtartalma. Van vagy 40 %-os is. Mint egy rövid italnak.

Sirály Gézát azonnal leszázalékolták, de ő nem esett kétségbe. Kiváltotta a vállalkozói engedélyt. A garázsajtóra kiírta, hogy VESEI SERFŐZDE, a parkolóra, hogy Kerthelyiség, és várta a vendégeket. Hamar kikísérletezte a legzamatosabb receptet: három liter teából és három liter csapvízből napi öt liter Vesei Sört tudott előállítani. Ezt desztillált vízzel felhígította 5 %-os alkoholtartalomra,és csinált belőle 40 liternyit. A termelést semmiképpen nem tudta ettől jobban felfuttatni, ezért csak hétvégeken nyitott ki, és akkor is csak palackos árut kínált.

Sirály úr az első márkabemutatóra régi barátait hívta meg, akik elismerően ízlelgették barátjuk sörét, de nem tudtak eleget inni belőle, pedig megitták egy ültő helyükben a heti termelést.

Hamar elterjedt a városban a sörkülönlegesség híre, vitték az ínyencek különleges alkalmakra. Kezdetben alig került többe, mint a Staroprament.

A Vesei Sör hírnevét azonban igazán a Fábry show alapozta meg, amikor is ország-világ előtt ismertté vált. A műsorvezető a hitelesség érdekében a friss csapolást kóstoltatta meg közönségével. Attól kezdve a palackok előjegyzésben fogytak el. Német turistabuszok álltak meg a Serfőzde előtt és Tokaji mellé ajándékként vásárolták a Veseit. Kiegészült a közismert szlogen: Igyon Veseit: a sörök sirálya, a sirályok söre. A üvegek címkéjén egy sirály viszi szájában a palackot. 2010-ben meghívást kapott a müncheni sörfesztiválra, ahol aranyérmet nyert, és a díjkiosztáson maga Angela Merkel is megkóstolta a sirályi nedűt. Ma már a Vesei Sör nem olcsó, pedig szolid haszonnal forgalmazza Sirály úr családi vállalkozása. De hát, a gyártási kapacitás nem növelhető, és a kereslet pedig óriási – és fizetőképes.

Sirály Géza fokozatosan igazi vállalkozóvá vált: tudta, hogy a siker záloga az állandó minőség és a pontos szállítás. Kutat fúratott a garázsban, állandóan palackozót hordott a zsebében. Egy korty szeszt nem fogyasztott az üzlet beindulása óta, és három műszakban, napi 24 órát dolgozott. Próbálja utána csinálni, aki irigyli az extra profitot, az új Mercedesét! Voltak, akik megkísérelték utánozni, sokan hamisítani is: itták a vizet, itták a teát –de az mind olyan lett, mint a pisi.

Hát ilyen egy mai sikertörténet. Természetesen nincs recept, mindenki másképp csinálja. Valamennyien eladjuk magunkat a piacon valahol. El a zsigereinket is. Többnyire – áttételesen azt –, amit produkálni tudunk. Ki kétkezi munkáját, ki a fejét, a focista a lábát, Sirály úr a veséjét, a Veseit.

Csináljuk, amíg bele nem gyógyulunk, önkizsákmányoló módon. Az a fő, hogy egészség legyen.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr877826244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása