Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2014.10.20. 18:03 Ésik

A váltó

Címkék: balku lászló

Írta: Balku László

 

10729030_375025615983119_1124044445_n.jpgA gyerek leugrott a vonat alsó lépcsőjéről. Megigazította hátizsákját és körülnézett: csak pusztát látott, égett, félig száraz füvet, távolban nagyfeszültségű távvezeték vastraverzeit, a látóhatár peremén egy kisebb facsoportot. Rossz érzése támadt: talán nem itt kellett volna leszállnia? Pedig számolta az állomásokat − lehet, hogy eltévesztette? Vissza akart kapaszkodni a peronra, hátha a másik oldalon lát egy helységnévtáblát, a vonat azonban elindult.

Elhaladt előtte az utolsó kocsi is, végre meglátta az állomásépületen a kopott bádogtáblát: Ohat-Pusztakócs.

– Vasutas bácsi, mikor jön a következő vonat? Rossz helyen szálltam le – szólt a tárcsát lóbálva komótosan a szolgálati helyiség felé ballagó forgalmista után.

– Tizennégy óra huszonkét perckor – válaszolt a férfi visszafordulva.

A fiú az órájára nézett.

– Az még több mint három óra. Tessék mondani, busz megy innen Egyekre?

– Addig nincsen busz sem. Menj be a váróba, ott jó hűvös van.

– Messze van innen Egyek?

– Hát… ahogy vesszük. Öt kilométer.

A gyerek gondolkodott néhány másodpercig.

– Akkor inkább elindulok gyalog. Várnak a nagyszüleim, idegesek lennének, ha megvárnám a következő vonatot.

– Telefonáljak az egyeki állomásra, hogy szóljanak nekik, hogy a délutáni vonattal mész?

– Nem jönnek elém. Nagyapának fájnak a lábai, nagymama meg a szíve miatt ki sem jöhet a házból ilyen melegben.

– Otthon sincs telefonjuk?

– Ha lenne, én is tudnék telefonálni. Van mobilom. Merre lehet kimenni az útra?

A vasutas hátratolta tányérsapkáját, megvakarta a fejét.

– Arra – mutatott el az állomásépület mellett. – De legalább két kilométerre van, és nagyon forgalmas, nem biztonságos az út szélén gyalogolni. Még ha fel is vesz egy autós, ha nem Egyekre megy, a Patkós csárdától sokat kell gyalogolnod. Akkor jársz a legjobban, ha itt, a töltésen mész a sínek mellett. Csak figyelj, aratás van, ilyenkor sok tehervonat jár.

Csak most nézte meg jobban a fiút. Vékony alkatú, alacsony, értelmes arcú, szőke gyerek volt. Közelebb lépett hozzá.

– Hanyadikos vagy?

– Most voltam másodikos.

– És elengedtek a szüleid egyedül?

– Sok dolguk van. Tetszik tudni, most nyertek el egy ilyen dohánykoncessziót. Egy hónap múlva akarják megnyitni a trafikot, állandóan engedélyek, áru, berendezés után szaladgálnak. Ezért küldtek el engem is a nagyiékhoz.

– Aha, szóval lepasszoltak – morogta a nem létező bajsza alatt a vasutas. – No, menj akkor, és vigyázz magadra! Nagyon meleg van, víz van nálad?

– Igen, van egy flakon ásványvizem. Csókolom! – mondta a gyerek, és elindult a keskeny peronon.

Az út nehezebb volt, mint gondolta. A pálya mellett csak itt-ott volt egy-egy csenevész akácfa; a zúzott köveken gyakran megcsúszott a lába. Próbált egy ideig a sínen egyensúlyozni, de a déli hőségben felforrósodott acél a sportcipőn keresztül is égette a talpát; a hátizsák alatt az izzadságtól hátára tapadt a póló, szemét csípte a homlokáról szeme sarkába folyó verejték, nem győzte törölgetni. Próbált egyik talpfáról a másikra lépni, ehhez azonban fárasztóan nagyokat kellett lépnie. Volt, hogy lement a töltés mellé, itt viszont állandóan a bokrokat kellett kerülgetnie.

Enyhén kanyarodott a pálya, és a kanyar végén, az árok partján hat-nyolc akácból álló kis facsoportot pillantott meg. Egyes fák lombja a töltés oldala fölé is ernyőt vont, árnyékot vetve a sínpárra. Megállt, levette a hátizsákot és leült egy talpfára, lábait a rézsűn lelógatva. Ivott néhány kortyot a langyossá melegedett ásványvízből.

Ekkor látta meg kicsit távolabb a váltót. A leágazás egy mezőgazdasági üzem iparvágánya lehetett, ahogy szemével próbálta követni a nyomvonalát, a távolban néhány piszkosfehér épületet vélt felfedezni.

A fiút egészen kicsi korától szinte csak a gépek, a különböző szerkezetek érdekelték. Mindennek igyekezett megfejteni a működését. Már három éves korában minden autómárkát és típust ismert, ha pedig egy ismeretlen épületben járt, mindig megfigyelte, merre futnak az egyes vezetékek csövei. A könyökök, T-idomok látványa olyan élmény volt számára, mint másnak egy reneszánsz festmény. Neki a karácsonynál is nagyobb ünnep volt, amikor apja magával vitte az autószerelőhöz, és gyönyörködhetett a szétszerelt autókban. Dolguk végeztével alig lehetett kicsalogatni a műhelyből.

Látott már vasúti váltót – messziről, az állomás melletti felüljáróról. Itt is gyakran elidőzött, keresve a rendszert a vágányok látszólagos kuszaságában. Most itt volt előtte egy valóságos váltó! Elfeledkezett a fáradtságáról is, felállt, és a sínek között a szerkezethez ment. Elképzelte, ahogyan az acélkerekek áthaladnak rajta, tovább Füzesabony felé. Megpróbálta átfordítani a kart, csak addig, amíg megnézi, hogyan állnak akkor a sínek. A berozsdásodott tengelyek azonban nem engedelmeskedtek – évek óta nem használhatták már, ez az iparvágány rozsdalepte sínpárján is jól látszott. Így csak képzeletben gondolta végig, hogyan tereli a váltó a másik vágányra a vonatot. Aztán megfordulva azon törte a fejét, mi történik, ha ellenkező irányból érkezik egy szerelvény, a váltó pedig az iparvágányra van állítva: kisiklik, vagy minden baj nélkül tovább tud haladni?

A tehervonat a fák mellé ért, a pálya újra hosszan beláthatóvá vált. A mozdonyvezető két kézzel rántotta be a vészféket. Az egymásra nyomuló megrakott vagonok félelmetes dübörgése elnyomta a majdnem állóra fékezett kerekek fémes sikoltását, a kürt üvöltését. Már annyira közel ért a szerelvény, hogy tisztán látta a gyerek arcát. Tudta, túl vannak az utolsó pillanaton, amikor a fiú még félreugorhatna, az azonban csak állt, mozdulatlanul, mintha megszűnt volna körülötte a világ, homlokát ráncolta, és mereven nézte azt a pontot, ahol az egyenes és a ferde sín között csak egy keskeny, néhány centis rés van. A férfi behunyta a szemét. A kürt hangján át is hallotta a csattanást a mozdony homloklemezén, és csak akkor csúszott le a keze a gombról, amikor a szerelvény már másodpercek óta állt.

A forgalmista kinézett a szolgálati helyiség üvegezett ajtaján. A peronon nem volt senki. Bekapcsolta a villanyrezsót, feltette melegedni a kis piros lábasban otthonról hozott rizses húst. A fogasra akasztotta sapkáját. Miközben izzadt homlokát, tarkóját törölgette, eszébe jutott a gyerek. Szegény kis kölyök – gondolta -, talán most lehet félúton. Ebben az iszonyatos hőségben! Mégsem kellett volna elengednem, szólhattam volna Pista sógornak, vigye el motorral. Úgysincs most munkája, csak otthon unatkozik.

A szolgálati telefon csörgése akkor hasított bele a néptelen állomás csendjébe, amikor az első falatot emelte a szájához.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr696811591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása