Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piró m. péter (1) piro m. péter (8) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2013.03.30. 17:36 Ésik

Smaci

Címkék: molnár péter

Írta: Molnár Péter

A fiatal férfi bizonytalanul nézett körül a kis falu vasútállomásán. Rajta kívül még ketten szálltak le a vonatról, egyenest a restibe mentek. Megtörölte verejtékező homlokát. Nem a melegtől szenvedett, inkább a párás levegő volt szokatlan számára. Az Alföldön nevelkedett, ott a nyár száraz, mint a homok. Kicipelte két nagy bőröndjét az állomás épülete elé, lepakolt a hatalmas diófa árnyékában, és újra körülnézett. Közeledő kék autó húzott porfelleget maga után az úton, más mozgást nem látott.

Valaki megérintette a vállát.

– Jó napot kívánok. Az úr lesz minálunk az új ágazatvezető?

Alacsony cigányember volt aki megszólította, hosszú, zsíros, fekete haja göndör hullámokban bújt elő kalapja alól, a válláig ért. Orra, mint egy parafadugó, bajsza, akár a cirkuszkerítés: három sorban hat szál. Arca himlőhelyes, és a szeme olyan kancsal, hogy ha többen álltak volna az út szélén, nemigen lehetne megmondani, kire is néz ez a fekete ember. Kezet nyújtott, bemutatkoztak, nem értette jól, mit motyogott a másik.

A kék autó ekkor ért melléjük, nagy darab, vörhenyes szakállú férfi szállt ki belőle.

– Isten hozott! – nyújtotta a kezét a fiatal férfi felé. – Simon Gyula vagyok, a főállattenyésztő.

Aztán a cigányemberhez fordult:

– No, Smaci, kapd fel a két koffert és rakd a kocsiba! Én elviszem ebédelni az új főnöködet, te meg szépen beköszönsz a Vilisicsékhez, szólsz, hogy megjött az új lakó.

Az étterem majdnem tele volt. Alkalmi vendégek ebédeltek, falubéliek ugrottak be egy italra. Az ebéd jó volt, kiadós is. Már a kávénál tartottak.

– Nagy a forgalom, az erre járó sofőrök számon tartják a helyet, itt állnak meg ebédelni.

Jó a konyha is, de nem ajánlom, hogy ideszokj – oktatta a vörös szakállas fiatal beosztottját.

– Kosztra, kvártélyra adtalak Magdus nénihez, ha megtudja, hogy házon kívül eszel, abból akkora patália lesz, de akkora… No, majd megismered.

Elmondta a legfontosabb tudnivalókat, aztán fizetett, és kocsiba ültette új kollégáját. Végig gurultak a falu főutcáján, a templomnál balra fordultak, megálltak az egyik porta előtt. Takaros, nagy, fehérre festett falú ház, az udvaron kutya, egy hosszú kötélen ruha száradt. Hatvanon túli, kerek asszony gurult elő valahonnan a ház mögül.

– Jó napot Magdus néni! Meghoztam a lakóját – Az idős asszony, kezét kötényébe törölve terelgette őket befelé.

– Jaj Istenem, de elmaradtam! Az ágynemű még itt libeg a kötélen, nem baj, estére beszárad.

Sürgött-forgott, se a szája, se ő maga meg nem állt egy pillanatra sem. Hellyel kínálta a két férfit a tornácra állított asztal mellett. Tányérokat, evőeszközt hozott, kenyeret szelt, mire észbe kaptak, már előttük gőzölgött a nagy tál étel. A fiatalember kérdőn nézett a szakállasra, de az riadtan forgatta a szemét, és ujját a szája elé téve jelezte: jobb lesz, ha nem szólnak semmit. Megebédeltek hősiesen másodszor is.

– Hát, hunnan jött mihozzánk?

– Öcsödről, Magdus néni – Az öregasszony összecsapta két kezét:

– Még ollan messzirül… Hát nem tanált közelebb valamit?

– Nem nagyon adódik arrafelé semmi.

Az öregasszony vizet hozott egy nagy kancsóban, letette, aztán leült a szék szélére, mintegy jelezve, hogy csak egy pillanatra pihen meg.

– Kérdeznék valamit, Magdus néni, ha lehet.

– Honne lehetne, kérdezzen csak!

– Azt a férfit, aki a csomagjaimat ide hozta magukhoz, hogy hívják?

Az asszony nem értette a kérdést, aztán a homlokához kapott:

– Ja, a Gyurát gondojja? Hát Gyurának, Orsós Gyurának. György amúgy, de aztat mifelénk Gyurának mongyuk.

– De Gyula bátyám Smacinak szólította…

Magdus néni jó ízűen nevetett.

– Persze, hogy Smacinak. Na várjon, elmesélem!

– Tuggya, még élt a téesz és az öreg Bokodi, a főagronómus… Na, majd megismeri őtet is, de nem ez a lényeg. Szóval szerette a lovakat nagyon. Nem akaródzott neki kocsiba ülni, lovon járta a határt, rája is ragasztották, hogy gróf. Ő vót a battyáni gróf, mer Battyánpusztán vót a téesz központya.

– Hát, eccer az egyik kanca ellett egy gyönyörű, sárga kis csikót, még fót is vót a homlokán. De az annya valamijér elverte maga mellől, nem etette. Hát a Bokodi felesége, meg a két lánya etették üvegből. Nagy kedvenc lett a kis sárga és elkeresztelték Smacinak.

Fölállt az asszony, vizet töltött a vendégének, állva folytatta.

– Elég az hozzá, hogy a kis paripa, ahogy cseperedett, kezdett elkanászodni. Hogyne, mikor úgy el vót kapatva… Kiszökdösött az udvarrul, ha csak megtehette. No, hát egy reggel, november vót, akkor mifelénk má nagy ködök vannak, hát nem lelték a csikót. Igen, de a kapu meg nyitva vót, hát ebbül tutták, hogy a Smaci megin' világgá ment. Hát mentek utánna, de az öreg Bokodi akkor mán nagyon mérges vót, mer sietett vóna. Fölkapott egy karót, oszt azzal ment a szökött ló után.

Megállt a beszédben, megigazította az abroszt, mert a sarkát a szél visszahajtotta.

– A Bokodiék háza amúgy itt van az ucca végébe, velük szembe most az új bót van, de akkor nem vót ott más, csak egy nagy, gazos rét, teli hecsellivel. Abbul hallottak valami zörgést. Az öreg Bokodi meg, mérgébe belevágta a karót a gazosba: Smaci nyeee!

– Mer aszitte, a csikó szöszöl a bokrok közt. A karó egy nagyot puffant, aztán hallják ám:

– Jáááj, nem vagyok én Smaci! Én vagyok az Orsós Gyura!

– Ment szegény az éjszakai műszakbul hazafele, oszt utolérte a szapora, gondolta, abba a fene nagy ködbe beguggol a csalitosba. Hát, így lett a Gyurából Smaci.

Nevetett megint, jóízűen, hosszan. A fiatal férfi meg arra gondolt, nem is olyan nagy a különbség az Alföld és a Dunántúl között.

Meg arra, hogy jó lesz neki itt, Somogyban.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr825184430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása