Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2014.12.15. 17:55 Ésik

A képes levelezőlaptól a blogoldalig

Címkék: deák-takács szilvia

Írta: Deák-Takács Szilvia

 

Holnap indulok – szedte magát, és valóban indult. Indult újra és újra. Amikor az apja, a dédapám megtelepedett a kis falu kicsiny vályogházában, elhatározta, mindig lesz valami, amit megszépít. De újra és újra vissza fog térni ebbe a lassan nagyítgatott házba. Ez áthagyományozódott. Indultunk nemzedékeken át, ide és oda, messzebb és egyre messzebb, de mindig visszaértünk. Öt nemzedék óta. Vagyis ennyi az, amennyire emberemlékezet, emlékezetem visszavisz, hallomásból-emlékezet ennek nagy része, a többi képzelgés.

Én valahol a mai emlékezet vége felé, egy nemzedék továbbhagyományozását tudom felmutatni. Egy nagyon sárgult képpel kezdem, ami nem szimplán fotó, hanem képes levelezőlap, rajta szépanyám elmosódott alakja: elmosta az idő, a cseréptetőn beszivárgott eső; a nagy utazóláda penészfoglya lett.

Ruháját elfogadnám ma is, alul hirtelen bővülő, lehetséges-e hogy szatén az anyaga, de nem, szinte kizárt, ez karton lehet, esetleg antikos ingruha, nagyon szép az esése, a nyakában megköthető nagy, simára vasalt masnijával.

Haja szürke, füle mögé fésülve, apró, elhullott hajból készült konty van a feje búbjára hozva. A férjéről semmi kép, csak elképzelhetem, hogy erős akaratú volt, hogy ott állt szépanyámmal szemben, akinek a keskeny szája még így sem húzódott mosolyra. Talán városba vágyott, divatlapokra, és a fényképezésre is csak azért adta a fejét, hogy kimozdulhasson, rendelhették ezt a ruhát, s majd felvehette néhányszor a templomba egy-egy úrvacsora alkalmával vagy egy ritka bálba.

A lap hátoldalán a szöveg nagyon személyes, olyan bizalmas, hogy el sem tudom képzelni, ettől a keskeny, szigorú ajkú asszonytól hogy is származhat: mindig térj vissza hozzám.

Dédanyámról már sokkal többet hallottam, egy olyan utcában laktak a faluban, ami kiemelkedett földrajzilag, dombon volt, dombosinak nevezzük ezt a mamát, anyuval máig járunk a sírjához, a többi rokon is hozza a tartós virágokat, s én néha újítok, tobozból készítek ezt-azt, s a régi dolgokat lepusztítom róla nagy lelkifurdalással.

Dombosi mamáék duplaudvaros házban laktak, vagy duplaházasban, sosem tudtam, melyik a jobb, a helyesebb szó erre. Egy udvaron két ház, szemben egymással. Már nem ők és nem is mi éltünk ott, amikor egy nem túl közeli idős ember temetése erről az udvarról történt. Háztól temettek azidőben, az 1970-es évek vége volt, olvasni nem tudtam még, csak a számokat értettem, épp a koporsóra írt számok előtt álltunk, azt néztem – felváltva a szép fekete lakkcipőm orrával, olyan sárga száraz port azóta sem láttam, ez a nyírségi homok udvarokon akkor nagyon természetes volt még. Elképzelem, hogy dombosi mama, aki anyunak a nagymamájaként annyit dicsérte az ő fonott copfos kisunokáját, hogyan tartotta össze a családot. Az ura a háborúban, neki ott a gyerekek, az anyós, tartani kellett magát, a névért, nagy ereje van a faluban a névnek, az azonos vezetéknevűeket különböző előjelekkel látták el. B és K talán a leggyakoribb, K. az kurátor, B. az beni, F. az fábián, helyesebben fábiány, kiejtve nem hallottam máshogy. Mindenki tudott mindenkiről. Sikerekről és kudarcokról.

Az egyik legnagyobb siker az nagyapám és nagyanyám sorozatos felállása volt, főképp nagyapámé, akinek első házassága tabutéma volt a családban. Valami különös fájdalom lengte be a légkört, papó első asszonya és annak kisfia meghaltak, el nem tudtam képzelni, miben lehet meghalni fiatalasszonyka korban és fiatal fiúként. Már ez is különlegessé tette őket az emlékekben. A papó második asszonyától született édesanyám is gondozta „féltestvére” sírját; sosem gondoltam végig ezt a kapcsolatot eddig.

Papó felállt ebből a titokzatos rettenetből, elkezdte újra, megtanulta újra a szeretést, a kert gondozását, belevágott mindenféle újításba, nemesített és termelt, rendületlenül. Visszatért magához. Létrehozta kis szatócsboltját, ami sokkal több volt attól, amit a neve alapján várni lehet. A fehér falú boltocskában azon kívül, hogy mindent lehetett vásárolni, jutott jó szó, „előre kifizetett” cukorka papírosba csomagolva a szegény mezítlábas gyerekeknek, jó tanács a vitázóknak, gazdasági tanácsadás, művészetek után érdeklődőknek saját könyvtárból kölcsönzés. Később titokban csomagolt élelem, amit konyhakendőbe tekerve dobált be – két etetés között – a falubeli nagyon szegények udvaraira; fiam, szeresd az embert, szeresd a jószágot is. Ez volt az egyik elve.

Hozzájutott festőállványhoz, vászonhoz és minden kellékhez, ami a festéshez szükséges, így kezdett bele abba, ami a nehéz időkben aztán továbbélésre erőt adott neki.

Amikor a kis boltjának a kulcsát vagy tán lakatját is be kellett szolgáltatnia, akkor is újrakezdte. Gyermekkorom meséinek alapját szolgáltatták ezek a történések: a kisboltról, a helyéről, a falára festett focizó gyerekekről, a seprőről, az asztalfiáról, a staniclirúl. Sosem tudtam akkor, hogy igaz történetek ezek, mesének hittem, ebből szövődött érték, szeretet, gondoskodás, újrakezdés akarása – ez lett a batyum. Ez a családi batyunk.

Ez az újrakezdő nagyapa vette gondoskodása alá a falu egyik legrendesebb és legjobb vágású legénykéjét. Megtanította előbb csak szépen sepergetni, aztán növényeket nevelni, társalkodni illendően, jól számolni fejben, majd tán udvarolni is. Így lett az, hogy ez a fess legényke kiválasztotta a nagyapa lánykáját a falu szép lányai közül, és elkezdte megtanítani biciklizni. Ezután megkapta a képgyűjteményt, a leveleket, amelyeknek a csomagolására az öreg ráírta a boltban faragott grafitjával: vigyázz rá!

Majd amikor a választott fiatalember katona lett, ejtőernyős, már együtt izgultak érte a nagyapa, a második asszony és az immár jól bicikliző szép leány. Hogy jöjjön haza és kezdjék együtt.

Újra.

A lányom kedvenc képe ez a biciklizős, az ő kedves nagyszüleiről, az összekötő kapocs vagyok én, bár nélkülem is működik már minden. Van, ami sikerült. Egy régi kép az utazóládában, egy digitalizált a falon, egy a számítógépem háttérképeként és egy a lányom blogoldalán nyitóképként. Mellé írva az egyik legmodernebb betűtípussal: mindig térj vissza hozzám. Egy és ugyanaz. A kép, az érzés. Indulni újra, visszatérni.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr176964235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása