Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piró m. péter (1) piro m. péter (8) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2013.02.15. 18:00 Ésik

Csöpi

Címkék: turányi tamás

Írta: Turányi Tamás



A Csöpi presszóról jobb volna egyáltalán nem beszélni.
Tizenharmadik kerület, hát nem néztem meg soha pontosan, a Victor Hugo és a Hegedűs Gyula sarkán lehetett? Kis körasztalok, puffok, nem túl alkoholistabarát tartózkodási közeg, de éjjel-nappal nyitvatartás, de helyszínelés, de standolás és a kihullottak éjszakai élete.
A Költőnek szétesett a műanyag tolla, a rugó kirakétázta a betétjét, elrepült, a Költő megtorpant, ezt nem nézhettem. Adtam neki másik tollat, fel sem nézett, meg sem köszönte.
Mit miért teszünk, ki tudja.
Előtte egy másik fazonhoz ültem le. Vagy ő ült le hozzám. Csúnya lerakódás volt a szemhéján, olyan másnapos, harmadnapos csipaszerűség, de anélkül is rossz volt, hogy odaült. Vagy odaültem.
Szinte sejtettem, hogy megkínál majd egy kezelhetetlen történettel.
Nem nézett ki rendes embernek, nem nézett ki Igazinak. Sört ivott éjfél után, nem tetszett már ez sem. Dehát ott ültünk, mit lehet ilyenkor csinálni.
Iszik, mondta, mert volt egy cserbenhagyásos gázolása, leülte, kijött, és most nincs meg az élet. Neked nem is volt, gondoltam. Vannak szóródó, a gondviselésre érzéketlen emberek, gondoltam. A bűnödet nem velem fogod lesörözni, gondoltam. Színleltem a megértést, de legszívesebben a saját sörösüvegével fejbe kúrtam volna. Mert az én bűneim is jobban fájtak, ahogy ránéztem. Látszott az egérút a szemében. És ha ittál már együtt ilyen fazonnal, akkor tudod, hogy milyen könnyű átlépni a határt, milyen könnyű megbocsájtani magadnak éjfél után, a dolgok élét milyen könnyű lefaragni, tompa sör után, és milyen könnyű nem élni.
A másik kis körasztalnál sakkoztak. Ilyenkor. Csöpi presszó. Aztán a két sakkozó felszívódott, vagy csak a sakktáblát rakták el, aztán egyszer csak három erős ember körbeállta az asztalt, és az asztalnál ülő kettő is erősnek látszott hirtelen, és szkanderozni kezdtek. Nem, nem kigyúrt karok voltak, rosszabb, a természet adta vastagság, amitől alapból félsz.
És amitől félsz, az vonzza a tekintetedet.
Mit bámulod, nyomsz egyet vele, na mondd meg a száddal, szólt be az asztal mellett kibicelő vékony csontú főcinikus; az a fajta, tudod, aki két perc alatt össztánc-szerű kocsmai verekedést provokál, aztán a falnak támaszkodva röhög a műsoron a hiányos fogazatával.
Jó. Átültem, meghátrálni nem volt esély, hát akkor legyen.
A combkarú vigyorgott, vigyorgott. Valami megmozdult, belül, de a gyávaság legyőzte azonnal. Gondoltam. De a combkarú úgy markolt rá a kezemre, hogy az ujjbütykeim egymást morzsolták, fájt. Dühös lettem, a dühtől meg lenyomtam, csattant a kézfeje a műmárvány asztallapon. Bámult, olyan ostobán, hogy ki kellett mondani a kedvenc mondatomat.
Ki kell találni, de kurva gyorsan, miért nem adok revansot, miért menekülök.
Odamegyek a pulthoz, „egy kis kávét kérek, tudom, hogy szar, de kérek”, mondom. Karos presszógép, mindig marad zacc a szűrőben. Csöpi presszó: valódi kávéaroma az atmoszférában maga az ízléstelenség.
A Költő fejét nem látom, eltűnt az asztallap alatt, figyelem, mit csinál. Azért van lent a feje, mert az egyik cipőfűzőjét szedi ki. Ebből mi lesz. Lassan kiegyenesedik, a kiszedett cipőfűzőt belelógatja a poharába. Igyál, Lajos. Háromdecis a pohár.
A Lajos, az is ide járt, mondja a pultosnő kéretlenül. Barátok voltak. Aztán a Lajos, az meghalt, zárórakor bement vécére, de nem jött ki, elaludt. Szép halál. Nem?
Tőle kapta a cipőt, vagyis cseréltek, Lajosnak hótaposója volt, csak hát itt lakott a négyben, neki minek.
Mondtam, hogy meghalt már?
A szkanderossal meg vigyázzon. Berúgik a Róbert, aztán csak na. Elbontja az egységet semmi perc alatt.
Darabig jól érzi magát. Aztán majd jól helyszínelnek. Akarja a bajt? Hát hogy iszik maga. Nem is beszélget senkivel. Azért a Róbertet lenyomta, láttam. De legalább nincs úgy megkukkanva, mint ezek.
Kér még valamit?
Vodkát.
Megy haza? Menjen haza. Berúgott a Róbert.


                                                                       (1998, Nyíregyháza, Rákóczi panzió)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr295081906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása