Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2011.11.29. 17:29 Ésik

A nagy zabálás Magyarországon

Címkék: kácsor zsolt

Írta: Kácsor Zsolt

Pénteken este főzésben én vagyok a soros: a kánikulára való tekintet nélkül mintegy két és fél kilós bőrös malackarajt egészben megsütök, hozzá hajszálvékony, ropogós rósejbnit adok, és a kánikulára való tekintettel adok mellé reszelt uborkát joghurttal, amit Magyarországon valami furcsa oknál fogva mindenütt tzatzikinek írnak, pedig a czadziki szó jobban állna neki.
Meleg van, ezért sokat iszunk. Lee Van Cliff  I. megiszik négy liter vörösbort, Lee Van Cliff II. pedig hármat, egy litert meghagynak a másnapi pörköltbe. Én sört iszom, mindösszesen csak kilenc dobozt, viszont gyógyszerre. Így hát versenyben maradok. Jó a szerelékem, éjfél felé már eléggé tisztán látom Cseh Tamást, amint bejön a konyhába, szokása szerint kér egy pohár vöröset, rágyújt, és csak ennyit szól, hej. Hej, hej, hej, hej, hej. Ő ilyen fiú.
Meg fogunk halni, de nem most.
Tizenegy éve játsszuk minden nyáron a nagy zabálást, és eddig még mindig túléltük. Általában négyen vagyunk az elején, mint a filmben, és általában négyen maradunk, nem úgy,  mint a filmben. Szigorú rend szerint élünk ilyenkor: péntek estétől vasárnap délig mindenkire jut egy-egy főétkezés. Most csak hárman vagyunk, és halott barátunk emlékére eszünk: pár hete hanyatlott bele hirtelen a sötétségbe. Öt éve egyszer nem engedtük be a lakásba, mert nagyon részeg volt, Egerből Debrecen felé jövet vezetés közben befogta Lee Van Cliff  III. szemét, aki emiatt majdnem árokba borult a kocsival. Ma is fáj, hogy akkor nem engedtük be, úgy értem, sajog a szívem miatta. A konyhába iszkoltunk előle, mint a beteg kutyák, egy lucskos éjszakát átvacogni, hej, hej, hej, hej, hej, hej,  négy beteg kutya.
Szombat délben Lee Van Cliff  I. következik, aki a kánikulára való tekintet nélkül vörösboros marhalábszárral indít, és köretnek kapros túrós csuszát adagol. Sokat iszunk közben, s azt mondjuk, „marhalápszár”. Lápszár, milyen szép szó, mocsári növénynek adnék ilyen nevet. Azért iszunk, mert Magyarországon születtünk. Lehetőleg gyógyszerre, mert Magyarországon születtünk. Tudom, ez nem érv, de legalább nem kell értenem. Sőt Lee Van Cliff  I. és Lee Van Cliff  II. sem érti, a konyhában szombat este talán emiatt bőgnek. Nem emlékszem tisztán. Arra viszont meglehetős pontossággal emlékszem, hogy pirulamámorban fogant álmomban atombombát sütöttem juhtúróval. Kicsomagoltam az atombombát a zsírpapírból, és kitettem a konyhapultra. Úgy nézett ki, mint egy fej káposzta, de hát bomba volt, és a többiek nagyon féltek tőle. Azt ordították kínjukban, hogy a fejükben összekeveredtek féldecik, kormányzatok, nevelték őket hazaszeretetre, hittek az Istenben is, harcoltak két háborúban, és túlélték, az istenbe is. Ettek lótetemet, és mégis itt vannak, ők ilyen fiúk. Nem tudom, hogy a lápszárnak miért van ilyen súlyos hatása az elmére. Talán mérgező mocsári növény, azért. Az atombombának amúgy jó íze van, kicsit édeskés, de jó.
Hogy lehet meginni egy nap hat liter vöröset, ezt kérdezem, mire Lee Van Cliff  I. ártatlan szemmel rám néz, és azt állítja, hogy egy litert a pörköltbe öntött. Szombat este még kocsmázni megyünk, jön velünk Cseh Tamás is, akit korábban nem engedtünk ki a konyhából, ezért most nagyon boldog, hogy levegőn lehet. A lépcsőn lefelé menet azt mondja, hogy hej, amúgy az az oregoni eset nem volt igaz. Lee Van Cliffet Oregonban nem lőtték vállon, hej, de Magyarországon ezt kell mondani. Mindjárt gondoltuk, hej, hogy itt semmi sem úgy igaz, mint Oregonban, hej. Hej, hej, hej, hej, hej. Megyünk a Piac utcán, ahol vízszintesen esik az eső. Ilyet azért nem láttunk azelőtt. Lee Van Cliff  II. részeg, s emiatt azt állítja, hogy a hasából fiókok nyílnak. Mondom neki, hogy látom, de ne aggódjon, nincs bennük semmi.
Vasárnap reggel a konyhába kimegyek, és nem álmodom: még mindig ott ül Lee Van Cliff  I., odafordul hozzám, és azt mondja, hogy a fejében egy verkli jár, amely folyton muzsikál. Túléltem mindeneket, kormányt és féldeciket, egy magyar túlélő, címzetes, vitézlő, tönkrement lábain, de áll önök előtt. Ezt énekli, mire fölébred Lee Van Cliff  II. és főzni kezd ránk, mint az anyukánk. Ó, az anyuka: ő az egyetlen nő ebben a történetben, és rögtön három. Milyen szép szó ez is: anyuka. Szebb, mint az atombomba.
Lee Van Cliff  II. valami olyasmit csinál, amit nem hallottam azelőtt: margarinnal a besamelmártást. Furcsa ötlet. Olyat már láttam, hogy tej helyett vízzel. De a margarin egészségtelen, azt mondják, nem szabad megenni. Inkább hat liter bor, plusz a gyógyszer, semmint margarin. Pláne Ráma. Aki egy hindu istenség, legalábbis annak látszik a besamelmártásban. A margarinra való tekintet nélkül az ebéddel Cseh Tamás meg van elégedve. Rakott tésztának nevezném, színes orsótészta, zöldségek, besa- és csirkemell. Hej, hej, hej. Ilyet csak ő tudott.
Este a konyhába kimegyek, és abban reménykedem, hogy péntek este óta alszom, és ebből az egészből semmi sem igaz, és nem esett vízszintesen az eső. Úgy érzem magam, mintha az Isten felülről megmarkolta volna a nyakamat, és nyomna a vízbe bele. Fáj a tarkóm, olyan erősen szorítja az Isten. Ha pár másodperccel tovább tart a víz alatt, megfulladok.   Ott ül az esőben Cseh Tamás, és azt dünnyögi, hogy a fiából idegbeteg lett, nem bírta a váltásokat, és ahogy elnézi az unokáját, az is egy gyönge alak. Hogy lesznek ezek túlélők? Valami itt korcsosul. Száz év múlva ki tud majd itt magyarul? És rágyújt, és azt mondja: ahogy minket elnéz, egyikünk sem betonkemény, elszállnánk az első szélre. Mi lesz így? Születtem Magyarországon, harminckilenc éves vagyok. Fejemben összekeveredtek féldecik, kormányzatok. Magyarország, Magyarország legyen átkozott, hol az égő, perzselő napon, hej, hej, hej, hej, hej, Lee a földre került.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr863422489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása