Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2013.10.04. 18:04 Ésik

Török átok

Címkék: balku lászló

Írta: Balku László

 

Madarat lehetett volna fogatni a házaspárral, amikor február végén beköltöztek a kis családi házba. Tizenhat évig éltek panellakásban, de nem tudták megszeretni; mindketten kertes házban nőttek fel. Lajost, a férjet lesújtotta nagybátyjának váratlan halála, de a tragédia után kellemes meglepetés érte őket. Még csak nem is sejtették, hogy a világéletében keményen dolgozó rokon mekkora vagyont gyűjtött össze, és annak egyharmadát ők örökölték. Ez az összeg, valamint a lakásért és a régi autójukért kapott pénz bőven elég volt nemcsak a ház megvásárlására és felújítására, de egy új Opelre is.

Abban az évben korán jött a tavasz, már március elején nekiláthattak az elhanyagolt kert rendbetételéhez. Húsvétra már zöldülni kezdett a fű, levelet hoztak a frissen ültetett fák és kinyíltak az első virágok.

Új szomszédaik között voltak náluk idősebbek, fiatalabbak, szegényebbek, gazdagabbak. Mindegyikkel igyekeztek jó kapcsolatot kialakítani, még a második-harmadik kertszomszédoknak is barátságosan integettek, amikor meglátták egymást.

A hátsó szomszédban levő ház az 1970-es években épülhetett; Tünde, az építész feleség már amikor először látta, megjegyezte, hogy a mai előírások szerint nem kaphatna építési engedélyt. A ház – lakója egy hatvan-hetven év közötti házaspár – a telek végén áll, alig három méterre a közös kerítéstől. A hátsó homlokzat teljes szélességében erkély fut végig, mögötte a nappali van hatalmas ablakokkal, kétszárnyú erkélyajtóval (szabályszerűen ablak csak 180 centi fölött kezdődhetne), a nagy konyhától üvegfal választja el. Így ha el vannak húzva a függönyök, a kertjükből akaratlanul is belátják a teljes földszintet.

A hátsó kerítésszakasz elé egy sor napraforgót ültettek. A napraforgó magasra nő, nagy levelei egész nyáron át valamelyest megakadályozzák az átlátást, tányérjai, mint megannyi apró napocska, vidámságot varázsolnak a kertbe borult időben is, termésével pedig télen a madarakat etethetik.

Egy augusztusi vasárnapon a házaspár kirándulni ment, késő délután tértek haza. Amikor kimentek a kertbe, megdöbbentő látvány fogadta őket; az összes napraforgó el volt vágva a kerítés magasságában, tányérjaik szomorúan hevertek szerteszét a füvön.

Rövidesen megjelentek a saját kertjükben a szomszédék is; kiderült, hogy lányáék vannak náluk látogatóban, két gyermekükkel. A fiúk kihúzták hüvelyéből a nappali falán függő huszárszablyát és „tudását” az ő napraforgóikon próbálták ki.

A békés természetű Lajos csak arckifejezésével érzékeltette rosszallását, a szangvinikus Tünde viszont felháborodottan vonta felelősségre a gyerekeket: van-e fogalmuk arról, hogy ami a kerítésen túl van, az a más tulajdona, ahhoz nekik nem lett volna szabad nyúlniuk? Aztán néhány percig csak a szemek beszéltek, végül a nagyapa megkérdezte, mennyi a káruk. Lajos közölte, hogy nem tartanak igényt kártérítésre, a napraforgók végül is nem képeztek pénzben kifejezhető értéket. Ezzel mindenki visszavonult a maga területére.

Tünde egy tervezőirodában dolgozik, a festőművész Lajos délutánonként tanít egy művészeti iskolában, a délelőttjeit rendszerint otthon tölti. Egyik nap a kertben festett, amikor észrevette, hogy a szomszédasszony a kerítésnél áll és neki integet. Odament.

– Tudok ajánlani maguknak egy jó ideggyógyászt – mondta fontoskodva. Lajos szeme kerekre nyílt.

– Köszönöm szépen, nekem is van idegorvos barátom, de nincs rá szükségünk.

– Márpedig a maga felesége nem normális! Úgy nekirontott a múltkor az unokáimnak, hogy azóta nem is mernek hozzánk jönni!

Ez már Lajosnak is sok volt. – No ide figyeljen, hölgyem! – mondta ingerülten. – Az ön unokái már elég nagyok ahhoz, hogy tudják, mit csinálnak. Azt önnek is el kell ismernie, hogy a feleségem felháborodása teljesen jogos volt. Engem is felháborított a dolog, csak én nem szóltam. Mondja meg az unokáinak, hogy nyugodtan jöhetnek, ha nem nyúlkálnak át a kerítésen, mi sem szólunk hozzájuk.

Egy ideig nyugalom volt. Ha meglátták a szomszédékat a kertben, átköszöntek, azok viszont nem fogadták, így egy idő után ők is leszoktak a köszönésről. Így jó – mondta magában Lajos, és eszébe jutott szobrász barátjának mondása: „a jó szomszédság titka az erős kerítés”.

Lajos erős dohányos. Fiatalon szokott rá, amikor érettségire készült, és élete nagy kudarca, hogy minden leszokási kísérlete dugába dőlt. A lakást viszont nem akarja befüstölni, a kertben dohányzik. Ősszel és télen, ha tiszta az idő, a garázs napsütötte hátsó falánál hódol (nem egyetlen) szenvedélyének. Idővel ez lett a megszokott dohányzóhelye, egy nagy konzervdobozt is tett ide csikkgyűjtőnek.

Az egyik ilyen alkalommal a szomszédasszony éppen az erkélyen tevékenykedett valamit. Amikor meglátta, hogy Lajos a garázsnál áll, a nappaliba rohant és gyors, kapkodó mozdulatokkal mind az ablakokon, mind az erkélyajtón leengedte a reluxát. Közben mondott valamit a férjének, de ezt Lajos nem értette, csak a méltatlankodó hangsúlyt érzékelte. Ez többször előfordult, aztán egyszer az asszony nem rohant be a lakásba, hanem intett neki. Lajos a kerítéshez ment.

– Mikor hagyja már abba ezt a kukkolást? – kérdezte indulatosan a nő. Lajos elképedt.

– Miféle kukkolást?

– Maga állandóan figyel minket – kiabálta a szomszédasszony. – Hagyjon már minket békén!

– Asszonyom, nem tilthat ki a saját kertemből. Arra sem kötelezhet, hogy lehajtott fejjel járkáljak a kertben. Higgye el, nem vagyok kíváncsi önökre. Én nem tehetek róla, hogy keresztül lehet látni a házukon.

– Na ugye, hogy kukkol? – szakította félbe az asszony.

– Kukkol a fene! – már Lajosnál is elszakadt a cérna. – Megjegyzem, maguk is ugyanúgy láthatják minden lépésünket, ahogy mi a magukét.

– Az más! – kiáltotta dühösen a szomszédasszony, majd újra tett egy keresetlen célzást Tünde idegbajára. – Úgy látom, maga sem normális! – fejezte be, majd dühösen a lakásba rohant, becsapta az erkélyajtót és leengedte a reluxákat.

Néhány hét múlva Lajost telefonon az egyik kereskedelmi televízió kibeszélő show-ja műsorvezetőjének nevében hívta egy kellemes női hang. Elmondta, hogy szomszédasszonya jelentkezett a műsorba az ő „kukkolásával” kapcsolatban és szeretnék, ha ő is részt venne a nyilvános felvételen. Lajos visszautasította. Soha nem nézte ezt a műsort, de hallotta, hogy javarészt primitív emberek szerepelnek benne intim problémáikkal, és a kamerák előtt folyó családi perpatvarok gyakran verekedésbe torkollnak.

Kis idő múlva a műsorvezetőnő hívta személyesen. Csábította mindennel: fizetnek a műsorban való részvételért, felöltöztetik, autóval hozzák-viszik, és így tovább. Lajost sem a pénz, sem a ruhák nem érdekelték; talán a kíváncsisága vitte rá, hogy végül kötélnek állt. Művészként több televíziós stúdióbeszélgetésen vett már részt, ilyen jellegű műsornak azonban még a közelében sem volt, érdekelték a kulisszatitkok. Egyébként is készül egy kiállítása az egyik fővárosi galériában, nem lesz hátrány, ha a ruhaválogatás helyett inkább személyesen beszéli meg a részleteket a tulajdonossal.

Állt a stúdió várószobájának ajtajában és már megbánta, hogy eljött. Bent a szomszédasszony rikácsolva adta elő, hogy mióta Lajosék odaköltöztek, egy perc nyugtuk nincs, minden lépésüket figyelik, főleg az a perverz férfi leskelődik állandóan utána. Nézz már egyszer tükörbe, nyanya! – gondolta. – A feleségem még ma is csinos, azon kívül gyakran dolgozom szebbnél szebb aktmodellekkel; éppen a te löttyedt vén tested érdekelne?

Ezt bent is el akarta mondani – persze úgy, hogy ne legyen sértő – és meg akarta kérni a nőt, hogy éljenek békességben egymás mellett. Az asszonytól azonban alig jutott szóhoz; egyre inkább behergelte magát, Tündét is szóba hozva.

– Az a nő teljesen bolond! – rikácsolta. – Beszél a virágokhoz!

A műsorvezetőnő nemrég mondta el egy bulvárlap újságírójának, hogy ez neki is szokása.

– És maga azt is hallja, hogy mit mond nekik? – kérdezte.

– Hát persze! – vágta rá a szomszédasszony, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne.

– Akkor most már nem tudom, ki kukkol ott kit.

A stúdióban kitört a nevetés; ettől az asszony teljesen kijött a sodrából.

– Nehogy már maga is ennek a gazembernek fogja pártját! – üvöltötte és kirohant.

Ettől kezdve, a békesség kedvéért ha Lajosék a kertbe akartak menni, előbb kilestek, nincsenek-e a szomszédék a kertben, nincsenek-e elhúzva a függönyök és csak akkor mentek ki, ha „tiszta volt a levegő”.

Egy esős délutánon Lajos autóval tartott hazafele; nem volt már messze az utcájuktól. Még időben észrevette a széles úton előtte balról átfutó idős nőt. Teljes erővel taposott a fékre, így a gázolást el tudta kerülni, az autó azonban megcsúszott a vizes aszfalton és egy piruett után bal oldalával egy lámpaoszlopnak csapódott. Fejét beütötte az ajtóoszlopba, jó ideig csak vörös karikák táncoltak a szeme előtt, majd fokozatosan kezdte visszanyerni látását. A nő az út szélén állt egy pocsolya közepén, tétován forgott jobbra-balra, szája mozgott.

Lajos átmászva a jobb oldali ülésre kiszállt. Ekkor ismerte fel az idős nőben a „büdös banyát”, ahogy egymás közt a szomszédasszonyt nevezték. A nő szeme zavaros volt, értelmetlen szavakat motyogott. Most értette meg: az asszony saját betegségét vetítette ki rájuk; talán ezzel igyekezett elnyomni betegségtudatát. Mentőt hívott. A mentősök már ismerték a nőt, nem először vitték be a pszichiátriára.

Közben egy rendőrautó is megállt mellettük, a rendőrök megkezdték a helyszínelést. Lajost, miközben válaszolt a kérdéseikre, szédülés tört rá. Le kellett ülnie összetört kocsija motorháztetejére, majd fokozatosan elsötétült előtte a világ. Kórházi ágyon tért magához.

Azóta kiheverte az agyrázkódást, az autót is megjavították. Viszonyuk csak annyit változott, hogy a szomszédasszony, ha meglátja őket, hátat fordít nekik. Ők is ezt teszik.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr285550459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása