Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2011.11.15. 09:24 Ésik

Áhítat, szeptemberben

Címkék: filip tamás


 

Írta: Filip Tamás

A világ hiába változik, ma sem egyszerű dolog átélni a határátlépést. Életem hosszabbik
részét diktatúrában éltem le, így szocializációm akár arra is indíthatna, hogy derék
alattvalóként viseljem el, ami ilyenkor velem történik, de nem megy, mert öntudatra
ébredésem már a szocializmus alatt megtörtént. A határőröket mintha egy különös
emberfajtából válogatnák minden országban. Mintha az lenne a cél, hogy lehetőleg legyenek modortalanok, marconák, hogy a velük való elkerülhetetlen találkozáskor az utazó még azt is bánja meg, hogy útra kelt. Mind között a legelképesztőbbek a szlovének. Uniós tagállam ugyan, de a határőrei úgy viselkednek, mintha a Gulágon lennének. Amikor a vonat begördül a határállomásra, első akciójuk, hogy a hálókocsi ajtait valamilyen fémtárggyal csapkodják, folyamatosan üvöltözik, hogy pászpórtkontról, végigtrappolnak a kocsin, majd miután ezzel kiverték az álmot az utasok szeméből, nagyjából félórára eltűnnek. Amikor visszatérnek, köszönés nélkül nézik meg az útiokmányokat. Természetesen a távozáskor sem hagyja el a szájukat köszönés. Dühömben eszembe jutott egy ezzel kapcsolatos bonmot: Szlovénia belépett ugyan az EU-ba, de az EU láthatóan még nem lépett be Szlovéniába. Mindezt egy Budapest-Venezia és Venezia-Budapest vonatút során volt szerencsém megtapasztalni.

Hogyan lehetséges, hogy csak most, ötvenegy évesen jutottam el Velencébe? Eddig
miért nem jutott eszembe, hogy felkerekedjek, és megnézzem? A kérdéseket félretolom,
okafogyottá váltak, szeptemberben végre láttam Velencét. Azt hiszem, a szépségnek olyan koncentrátuma, amit nyugodtan lehet megrendítőnek nevezni.

Szállodánktól, a Lidón lévő La Meridiana-tól 200 méterre csillog a tenger. A parti úttal
párhuzamosan végig kerítés, kapukon lehetne bejutni a vágyott övezetbe, de csupa
magánstrand. Megunván a gyaloglást, az egyiken mégis bemegyünk, hogy legalább a víz
közelében folytassuk a sétát a szabadstrand felé. Aztán ebből is elegünk lesz, megállunk
és letelepszünk. A víz, a homok, nagyjából egyforma mindenhol. Mielőtt a zavarbaejtően
meleg tengerben úsznék egyet, felfigyelek egy feketeruhás nőre közvetlenül a tengerparton. Lábán boszorkánycipő. Figyel valamit a távolban, rettenetesen különbözik a fürdőruhás emberektől, nem mozdul, olyan, mint egy szobor. Úszás után folytatom a Halál Velencében olvasását. B. pedig A folyón át a fák közé c. Hemingway regénybe merül, amely ugyanúgy Velencében és a környező szigeteken játszódik, mint az enyém. Mint két nyíl, amelyik a föld ugyanazon pontjára mutat. Ahogy Salvatore Quasimodo írja híres háromsoros versében: ed è subito e sera – és mindjárt este van. A subito szót egyébként fölismertem előző este, egy kínai pincér mondta egy kissé türelmetlen vendégnek. Funkciója ugyanaz, mint az oroszoknál a „szicsász”. Csak ugye, a nagy országban a mindjárt is tovább tart. A távozásra a legközelebbi strandkaput választjuk, és ahogy kilépünk az utcára, megpillantunk pontosan szemben velünk egy felújítás alatt lévő impozáns szállodát. Grand Hotel des Bains. Thomas Mann szegény Aschenbachot ide küldte bűnbe esni és meghalni. Itt, ebben a szállodában lakott, ült, sétált, szenvedett a lengyel kisfiú iránti beteges szerelemtől. Nincs mit tenni, beleborzongok, hogy milyen „véletlenek” részese vagyok.

Milyen jó beleveszni ebbe a városba. Teljességgel valószerűtlen, mégis minden tökéletesen működik benne. Van ugyan némi gépiesség a szolgáltatásokat nyújtó emberek mozdulataiban, de türelmesek és megbízhatóak. Egyetlen egyszer kellett átélnem jogos neheztelést. A Rialto lábánál ültünk egy kis asztalnál, és a lábunk mellé leszálló galamboknak szórtam a sós sütemény morzsáiból. „No food mister” szólt rám fejcsóválva a pincér, és azonnal megbántam, amit tettem.

A San Marco bazilika olyan, mintha egy mesebeli palota lenne, mondjuk az
Ezeregyéjszakából. Mintha egy érzékeny, fantáziadús, álmodozó kisgyermek rajzolta volna, akinek a háta mögött ott állt Gross Arnold és Hundertwasser. Fiatal pár állt előttünk a sorban. Ujjatlan trikó volt rajtuk, de kaptak kendőt, hogy magukra terítsék, mielőtt belépnek a székesegyházba. Azt hiszem, meg kellett vásárolniuk. Idős amerikai férfiak kalapban a templomban; az egyiknek szólok miatta, de vagy nagyot hall vagy egyszerűen ostoba; lényeg, hogy esze ágában sincs levenni.

Négy társaság ült le egymás után a mellénk levő asztalhoz, és előbb-utóbb mindegyik távozott anélkül, hogy rendelt volna valamit, pedig akkor még csak az étlap árait látták, és nem tudták, hogy nagy lehúzós igyekezetében, Európa legrégebbi kávéháza, a Café Florian még 12 Eurót hozzácsap a számlához, az élőzene élvezetének ellenértékeként. Az árban ugyanakkor nincs benne a hét hatalmas olajbogyó és a sült krumpli. A nyugalmazott táborszernagy kinézetű öreg pincér némi vitába keveredik egy házaspárral, és nyilván a nevelésre vagy inkább annak hiányára utal az „educazione” szó kissé éles hangsúlyozásával. NB ez a házaspár sem rendelt semmit. Ötletszerűen elindulunk valamerre, és meghalljuk, hogy két gondolás önfeledten, szinte kihívóan énekel egy dalt, amit a szűk tér felhangosít. Az emberek nagy tapssal jutalmazzák a produkciót. A fülem becsap, azt hiszem, hogy a Giovinezzát hallom, teljesen elképedek, hogy ilyen előfordulhat. Csak otthon jövök rá, hogy egy „Ciao Venezia” szövegrészletet hallottam félre.

Otthon még napokig mondogatom, az eredeti hanglejtést utánozva, hogy „Prossima fermata Rialto”, aztán abbahagyom, és belül elkezdek vágyakozni arra, hogy egy vaporettón ülve megint igaziból halljam: a következő megálló a Rialto. És ott kiszállnék, megnézném, van-e hely annál a kis asztalnál, ott a híd lábánál. Ha esetleg nincs, várnék türelmesen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr433384080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása