Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piró m. péter (1) piro m. péter (8) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2011.09.18. 18:01 Ésik

Kutyavilág

Címkék: kulcsár attila

Írta: Kulcsár Attila


Mint az a gyönyörű lány, akit egy pillanat alatt kiszúrtam a tömegből… Először csak a fejét, ahogy hosszú szőke haját félrevetve, időnként megigazítva, himbálózó járással fürdőzött a férfi figyelmek sugarában, ahogy lassan közeledett felém. Mélybarna szemeiben annyi melegség vibrált, és olyan hívogató volt, mint kiutat kereső csalódottaknak a kút mélye, és arcán annyi harmonikus báj lankái egyesültek, mint ritka álombéli tájon, ahová mindig visszavágyunk. – Úgyhogy csak később vettem észre, hogy tekintete kire összpontosul időnként, kit kísér figyelemmel: egy nagyra nőtt Collie-t, skót juhászkutyát, amelyet kiengedős pórázon vezetett. Óvó figyelmében a kisgyermekes anyák készenléte látszott, mint amikor először engedik el csöppségük kezét a parkban, és vigyázó szemük az útjában álló köveket, huppanókat pásztázza, hogy bármely pillanatban segítségére siethessenek...

A kutya is fajának pompás példánya volt. Dobozos eledeleken növekedett, fényes szőrzettel, izmos lábakkal, mellkasa alatt mély árnyékkal, dúsan, zászlós farokkal. 
A gyönyörű szuka kiválóan illusztrálta azt a sokak által megfigyelt rejtett hasonlóságot, amely a kutya és gazdája között létrejön az együttélés során. Már tervezgetés idején kezdődik, és az alomból való választáskor folytatódik, amikor is mindenki olyan fajtát vásárol, amely méretei, vérmérséklete, külső jegyei alapján egy kicsit hozzá is hasonlít. A harapós tekintetű vagyonőr buldogot vagy boxert, a disztingvált, pofaszakállas úr csau-csaut, a szikár adóellenőr karcsú dobermannt, az unatkozó szépasszony nyírható uszkárt.

Akkor látszik felborulni ez a harmónia, amikor a gyereknek vásárolt spánielt a nagypapa viszi sétáltatni, mert a nagylány elment a kollégiumba, mert egyetemre jár. Vagy amikor az autóbalesetben elhunyt budy builder pitbullját törékeny özvegye sétáltatja, és a nyugdíjas, de alkoholista rendőr német juhászkutyáját elvált felesége futtatja, mert a bíróság neki ítélte a gyerekekkel együtt.


De itt nincs semmi disszonancia Ez a hosszú sörényű szőke szépség, meg ez a zsemle tarka, selymes szőrű skótjuhász – kiköpött Lassie –, a gazdi és ebe, harmónia két tételben.

De mintha engem is célba vett volna ez a két lábon járó sztakkátó, tekintete álmodozón elengedte szemlélődésének korábbi tárgyát, és egy rövid időre meg is állt. De hamar átsiklott szemvillanása rajtam, és megállapodott a semmiben. És mintha ott se lenne, mintha megszűnt volna körülötte a világ, mintha nem tartozna senkihez, semmihez, ami evilági. Kikapcsolva meditált a város közepén, mint Buddhával való találkozásakor a tibeti szerzetes – belső életet élve lement alfába.

Kutyája ezalatt komótosan leguggolt a város promenádjának közepén, amelyen a mazsorett - lányok cifra csizmája szokott masírozni, és díszszemlék katonáinak fényesre suvickolt bakancsai verik ki a vigyázzmenet ritmusát, és itt ez a kutya leállt dolgát végezni,és egy hatalmas adag kutyaszart rottyantott a gránit burkolatra, mindenki szeme láttára... Majd – mint aki jól végezte dolgát –, illedelmesen kapart kettőt a hátsó lábával, és vidáman tovább poroszkált.

Velencében láttam az istriai mészkőburkolaton végrehajtott hasonló esetben, hogy nejlon kesztyűben, nejlon zacskóba összegyűjti az efféle ürüléket egy őslakó… De itthon azóta se.

A lány erre a pórázfeszítésre tért vissza álomvilágából, abból az alélásból, amelyhez hasonló talán kielégülése csúcsán esik meg kedvese karjaiban, és mintha mi sem történt volna, szemével végigsimogatta kutyáját: „Fifi, ugye most már jobb?” – és büszkén sétáltatta tovább ebét – amely ezzel együtt is csodálatosan harmonizált gazdája minden mozdulatával.

Na, ezzel a félrenéző tekintettel határolta el magát tőlem nejem – akivel pedig oly sok éven át összecsiszolódtunk mi is – legutóbb a színház előcsarnokában, amikor az úri közönség meglehetős viszolygása közepette kiderült, hogy az én cipőm hagy nyomokat a vörös bársonyszőnyegen, és az a penetráns szag attól a kutyaszartól származik, amelybe halkan beleléptem az utcán, a sötétben, a gépkocsiból kiszállva.

És azután jött az a korábban leírt félrenéző tekintet, mintha nem is ismerne, nem is az én karjaimon lejtett volna be a foyer színpadára, mintha nem is hozzám tartozna. Elengedett, mint űrsétán az elrágódott kábelköteg az asztronautát, és szó nélkül felsietett erkélyre. Ott nézte végig az előadást, amíg én az első felvonás alatt a WC-ben sterilizáltam a színházi lakkcipőmet.
 

Hát ilyenek a nők és a kutyák…

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr253236446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása