Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2012.05.04. 18:00 Ésik

Zabáló

Címkék: habony gábor

Írta: Habony Gábor



A Zabáló felfalta az eldobott csikkeket és csokis papírokat, azután felépítette belőlük testét, hogy megegye a várakozókat. Észrevétlenül jelent meg mögöttük: a buszmegálló körül szétszórt szemetet, annak esszenciális energiamegnyilvánulását — úgymond lelkét — zabálta fel, hogy átvegye formáját, és megtestesüljön az anyagi világban.
Nem tartott sokáig, mire ide eljutott. Szellemként kezdte pályafutását, embernek lelkeként szállt át a túlvilágra, amikor teste meghalt. Azonban már emberkorában is őrült volt, például halálra éheztette magát, így végeredményben érthető, miért lett belőle Zabáló.
Öntudatát teljesen elveszítette, csupán a zabálás kényszere vezette — egyetlen falásra lenyelt minden útjába eső dolgot. Ahogy kiröppent a bérlakás ablakán, és lezuhant a két épület közötti sikátorba, bekapta az alig egy perce odadöglött macska szellemét. Azután őrjöngve elemésztette a pizzéria mögé kidobott maradékok finom anyagi testét — úgymond lelkét —, majd kirontott az utcára.
Akkor még senki sem látta, senki sem hallotta közeledtét. Az a nem túl vén, de a hajléktalanságba belerokkant nő sem, akit a pasija, férje vagy egy vadidegen próbált éppen agyonrugdosni, mert véletlenül kilöttyintett egy korty bort a papírzacskós műanyagflaskából. A rugdosás tarthatott már egy ideje, és lassan el is érte célját, mert mire a Zabáló odaért, az egykoron nőnek kinéző rongykupac lelkét már alig tartotta valami kis ezüstfonál a testében. Ezt a vékonyka köteléket könnyedén eltépte, és felfalta a szellemmé vált szerencsétlent.
Minden elemésztett dologból magába olvasztott valamennyit. Következő mozdulatával a Zabáló-macskadög-pizzamaradék-hajléktalanroncs nekiugrott a rugdosó fickónak, de az túl egészségesnek bizonyult, és a szellemlény lepattant róla, mint focilabda a gyerekarcról. Nyomot hagyott, de nem okozott maradandó sérülést.
A sikertelenség még inkább felszította benne a zabálás kényszerét. Tébolyodottan bolyongott hát tovább, és felfalt minden apróságot, amit már halálra ítélt a természet nagyszerű körforgása vagy a fogyasztói társadalom. Így jutott el a buszmegálló mögötti csikktengerhez, amelyet néhány kisebb doboz, csomagolópapír és kiszáradt meztelen csiga tett változatosabbá. Mindezeket elemésztve alakot változtatott, és anyagi testet formált magának abból a szennyből, amelynek lelkét az imént nyelte be.
Mozgó kupacként emelkedett fel a buszmegálló mögött, elnagyolt fej jelent meg a halom tetején, azután a fejszerű formán széles hasadék nyílt, és az egész jelenés ráugrott a legközelebbi gyanútlan várakozóra. Egyben lenyelte, ezúttal már testestől, és miközben rávetette magát a következőre, máris kezdett kezeket és lábakat növeszteni.
A buszmegállóban ácsorgó nyolc-tíz férfi és nő észre sem vette első három társuk eltűnését. A hátul állókat senki sem látja igazán. Mire a Zabáló elnyelte a harmadikat is, már inkább látszott egy ember szemét-makett karikatúrájának, mintsem alaktalan kupacnak. Mikor bekapott még két várakozót, a maradék három egyike hátrafordult.
Azonban az illető ekkor már nem szörnyet, hanem egy koszos, ápolatlan alakot látott, akiben kicsit talán több volt a nő, mint a férfi, bár nem lehetett egyértelműen meghatározni a nemét. Ezek a koldusok mindenhol ott vannak, gondolta magában, és egy apró vállvonás kíséretében ismét várakozó pózba helyezkedett. Vesztére.
A Zabáló szép sorban mindenkit elnyelt, és mire végzett, már úgy nézett ki, mint bármelyik köznapi ember — eltekintve ápolatlanságától. Minthogy minden elemésztett dologból magába olvasztott valamennyit, ekkor már úgy is viselkedett, mint egy ember.
Próbált igazítani valamelyest a haján, leverte a port a ruhájáról, és felszállt a kényelmesen odakanyarodó autóbuszra. Kellemetlen teltségérzet és némi pislákoló éhség keveredett bensőjében — hirtelen nem tudta eldönteni, hogy egyenesen hazamenjen, vagy előbb bekapjon valamit?

 

(Ha nem működik a Like, a Megosztásra kattintva az ismerősök tudni fogják: Tetszik.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr444488604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása