Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2014.09.01. 17:43 Ésik

Kuplung, a kutya milliomos lesz

Címkék: radnó györgy

Írta: Radnó György

 

Pára terjeng a plafonig csempézett sarokból, ahol a zuhanyrózsából több száz egyenes vízsugár célozza meg és szinte masszírozza a kutya sok szemetet látott testét. Kuplung az a kutya, akit most kozmetikában kényeztetnek. Nem volt ez mindig így. Nem gondolta volna, hogy szürke szőre helyén aranyló és rézvörös szőrszálak fognak feltűnni, úgy, mint kisebb korában.

Pár hete még fekete kukás zsákra feküdt, hogy ne fázzon, és a legnagyobb élvezete a szemeteszsákok szétszaggatása volt. Na, nem a rombolás vezette, hanem az édes zsákmány, amit ezek a zsákok rejtettek.

Fehér törölközőbe tekerték, majd gondos kezek dörzsölték meg minden porcikáját. Szőrét egyformára vágták. Körmeivel is bíbelődtek, de olyan jól érezte magát, semmi sem bántotta, és eszébe sem jutott éles fogaival kapkodni.

Most milliomos lett. Amikor a gazdája mellé szegődött csak a gyomra vitte, igaz, szegénységben élt, de egy falat mindig maradt számára a hulladékból, papírból tákolt otthonában. Még sehol sem érezte magát ilyen jól. Feladata is akadt, a gazdája minden nap felolvasott neki, és neki csak vakkantania kellett néha. Szegény ember olyan okosnak hitte, hogy ha egyet vakkantott, akkor arra azt mondta: − Ez azt jelenti, hogy nem! Majd, amikor kétszer, akkor meg úgy vette, hogy igen a válasz. Bár néha csak játékból tette a dolgát, oda sem figyelt, mire is ugat.

Néha jöttek gazdájához hasonlatos emberek, akik erős bűzt árasztottak, és a hiányos fogaikkal valamilyen társasági divatot követtek. Felfoghatatlan egy kutya számára, hogyan tudják fogak nélkül megvédeni magukat. A szagot nagyra becsülte, hiszen ő így ismerte fel a közeledő ismerőst. Ilyenkor elégedetten vakkantott kettőt. Ha ismeretlen jött, akkor csak egyet ugatott, és erősen morogni kezdett. Na, ettől aztán kevés idegen merészkedett a kalyibájuk közelébe.

Ezzel a mutatvánnyal nagy sikert aratott legújabb gazdája és az ismerősei körében. Gazdája, akit Professzornak becéztek társai, egy magas, csontos, középkorú ember, régen bányamérnökként dolgozott. Jó szakembernek és sikeresnek számított addig, amíg egy alkalommal el nem vesztette egész családját egy görögországi buszbalesetben. A munkája miatt nem tartott velük, másként ő sem lenne az élők sorában.

Az ily módon családot és talajt vesztett ember már nem akart megfelelni semmilyen társadalmi normának. Nem akart semmilyen hivatalos nyilvántartásban szerepelni. A maga módján élve eltemette magát. A lakását elhagyta egy kisebb batyuval, és azóta sem volt több tulajdona.

Most a kutyájával a lottónak köszönhetően milliomos lett, de ettől még nem lett több kívánsága. Maga köré gyűjtötte azokat a szerencsétlen embereket, akikkel az évek folyamán barátságot kötött, és mindenkit szó nélkül eltartott. Egyik hajléktalan jogász tanácsára vett egy kis tavat vidéken, és a pénz nagy részéből apartmanokat kezdett építeni a parton. Szinte sorban, ahogy elkészültek, jöttek a beköltözők.

Na, de térjünk vissza Kuplunghoz, akit nem véletlenül ért akkora megtiszteltetés, hogy a kutyakozmetikában ápolják. Hiszen ő volt az, aki a vakkantásaival kiválasztotta a nyerő lottószámokat. Így új nevet kapott: "Ötös őrmester". Most ő a tóparti házak lakóinak őrzője. Amióta milliomos, úgy is viselkedik. Magabiztosan, peckesen jár, és úgy érzi, ő a legszebb a világon.

A Professzor kifizeti a kutyaház-felújítás árát, az összeg akkora, amennyiből nem olyan régen még egy hónapig is eléldegélt. Már több mint féléve vette fel a nyereményt, de nem is sejti, hamarosan sokkal szegényebb lesz, mint előtte. Valahol egy repülőn ül már az ő megbízott titkára, aki ügyvédi végzettségével hajléktalan sorban tengődött eddig. Ennyi idő alatt tudta elhelyezni azt a sok pénzt az offshore számlákon. Már a saját bankját is megalapította odakint. Most igyekszik új állampolgárként, új névvel boldogulni egy tengerentúli országban. A Professzor becenévre hallgató újdonsült milliomost, pedig lassan el fogják lepni a kifizetetlen számlák.

 

Vajon a tóparti házakban lakó hajléktalanok, akik nejlonból tákolt viskóikból jöttek ide, apanázs nélkül meddig maradnak ott a szép, tiszta, de pénz nélküli vidéken?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr816656683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása