Tárcán kínálom

Felelős szerkesztő: M. Szlávik Tünde Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (5) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (23) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (1) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (43) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (16) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi márton (1) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (7) kiser edina (12) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kulcsár (1) kulcsár attila (60) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (4) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (37) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (25) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (29) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • Gertrud53: Merész és pontos, nagyon ott van minden szó. (2018.09.24. 23:50) Boston – Massachusetts
  • Gertrud53: A végén ott a jellegzetes csavar, amit szeretek az írásaidban. (2018.09.24. 23:43) Jelenet
  • Gertrud53: (2018.09.24. 23:38) Temető, templomkert
  • Gertrud53: Szeretem a várost, ugyan nem ezt az arcat, de szeretem... (2018.09.24. 23:32) Csikágótól Kispestig
  • Gertrud53: Két év telt el és most megírhatnád a végsőt, a kilakolzatást... (2018.09.24. 23:28) A lakatos ebédje

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... Ésik Sándor blogja

2018.09.20. 16:58 Ésik

Kell egy cirkusz!

Címkék: szombati gréta

Írta: Szombati Gréta

Tegnap éjjel álmomban mindenáron állatidomár akartam lenni, úgyhogy elmentem egy cirkuszba, ahol kitanulhatom a szakmát. A sátor egy kopár mező felett lebegett, akár egy hőlégballon. De amikor megfogtam a zsinórját, hogy megpróbáljam lehúzni onnan, egy alacsony, dühös ember jelent meg a hátam mögött, és követelte, hogy azonnal hagyjam abba, amit csinálok. A porondmester volt az. Miután közöltem vele, hogy márpedig nekem fel kell jutnom a sátorba, hogy állatidomár lehessek, úgy kinevetett, hogy az arca egészen beletorzult. Elvörösödött szeméből könnycseppek hullottak alá, majd elnyelte őket a száraz homok. Azt mondta, hogy ha valóban be akarok kerülni a cirkuszba, először be kell bizonyítanom, hogy alkalmas vagyok állatidomárnak, ez pedig csak egyetlen módon lehetséges. Egy hatalmas istállóba vezetett, ahol fülledt, orrfacsaró levegő terjengett. Átvágtunk az elefántok, az oroszlánok és a lovak között, majd az erdőn, amiben a majmok laktak, végül egy pincelejáróhoz értünk. Odalent nem volt egyetlen ablak sem, csak sárga lámpafény világította meg a szoba közepén álló iskolai táblát. A porondmester eltűnt az egyik sarok sötétjében, majd egy feketerácsos kalitkával tért vissza. Egy rigó volt benne.

– Hogyha igazán idomár akar lenni, tanítsa meg a madarat írni és olvasni.

Azzal a kezembe nyomott egy darab krétát, sarkon fordult, és otthagyott. Fogalmam sem volt, visszajön-e valaha. Egy darabig méregettem a rigó ellenszenves arckifejezését, majd a táblához fordultam, és elszántan mesélni kezdtem neki a nyomtatott nagybetűkről. Erre ő idegességében teljes erőből nekiment a kalitka falának.

Egy teljes évig álltam a tábla előtt, a madár mégsem volt hajlandó se írni, se olvasni. Amikor egy napon viszont a porondmester eljött megnézni, mire jutottam, a hirtelen szükségszerűség megmutatta a megoldást.

– A rigó nem tud magyarul – magyaráztam komolyan. – Hiába próbáljuk tanítani, amikor nem is tudja, mit ír és olvas, mert nem beszéli a nyelvet.

A porondmester mindössze egyetlen mondatot fűzött a lenyűgöző megfigyeléshez:

– Akkor tanítsa meg magyarul.

Így aztán még egy évig maradtam a pincében, nyelvkönyvekkel és szótárakkal traktáltam a rigót, ő viszont egyik iránt sem mutatott érdeklődést. Egy idő után már az én lelkesedésem is kezdett lankadni, szerettem volna otthagyni azt a sötét szobát, és feljutni végre a sátorba. És akkor egyszeriben rájöttem, hogy mit kell tennem.

Amíg kicipeltem az istállóból, kendőt terítettem a kalitkára, hogy a rigó ne kerüljön nézeteltérésbe a majmokkal, lovakkal, oroszlánokkal vagy elefántokkal. Amint kiértem mezőre, ami fölött a cirkusz lebegett, megjelent a porondmester, és ingerülten érdeklődött a szándékaimról. Elmondtam, hogy a madár tökéletesen tud írni és olvasni, ráadásul mindezt magyarul. Csakhogy semmi kedve a tudását használni, amíg fogságban kell élnie. Ezért felemeltem a kendőt, és kinyitottam a kalitka ajtaját. A rigó úgy suhant el előlünk, hogy meg sem tudtam volna mondani, melyik irányban tűnt el.

– Látja, most majd azon a nyelven ír és olvas, ami csak eszébe jut.

A porondmester szemei hatalmasra kerekedtek, szemöldöke pedig megemelkedett a homlokán. Sokáig meredt maga elé ezzel a bizarr arckifejezéssel, mígnem egyszer csak váratlanul kiáltott egyet.

– Szenzáció! Egy madár, aki ír és olvas! Szenzáció!

Ezután az ég felé kiabált valamit egy számomra ismeretlen nyelven, mire nem sokkal később kötéllétra ereszkedett alá a sátorból. Repestem örömömben. A porondmester széles vigyorral előre engedett, én pedig mohón szedtem a létrafokokat.

Amikor felébredtem, eszembe jutott, hogy én mindenáron író akarok lenni és még keresnem kell egy cirkuszt, ahová felmászhatok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr3614102885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.