Tárcán kínálom

Felelős szerkesztő: M. Szlávik Tünde Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (5) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (23) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (1) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (43) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (16) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi márton (1) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (7) kiser edina (12) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kulcsár (1) kulcsár attila (60) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (4) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (37) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (25) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (29) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • Gertrud53: Merész és pontos, nagyon ott van minden szó. (2018.09.24. 23:50) Boston – Massachusetts
  • Gertrud53: A végén ott a jellegzetes csavar, amit szeretek az írásaidban. (2018.09.24. 23:43) Jelenet
  • Gertrud53: (2018.09.24. 23:38) Temető, templomkert
  • Gertrud53: Szeretem a várost, ugyan nem ezt az arcat, de szeretem... (2018.09.24. 23:32) Csikágótól Kispestig
  • Gertrud53: Két év telt el és most megírhatnád a végsőt, a kilakolzatást... (2018.09.24. 23:28) A lakatos ebédje

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... Ésik Sándor blogja

2018.08.14. 18:05 Ésik

A nászágy

Címkék: balku lászló

Írta: Balku László

 

a_naszagy.jpgBraun Leopold nem volt a kisváros leggazdagabb embere, de mindent elkövetett, hogy annak látszódjék. Fűszer és vegyi áru kis- és nagykereskedésében hat „vizesnyolcas” – négy segéd és két inas – húzta az igát látástól vakulásig. Szó szerint, hiszen Leopold kegyetlenül hajtotta őket.

– Szedd a lábad fiam, úgy mozogsz, mint egy beteg tetű – szólt rá hol egyik, hol másik alkalmazottjára – Nem vánszorgásért kapod a fizetésed! Vagy így ösztökélte őket az ebéd gyors befejezésére: „El ne hízzatok, mert akkor nem fogtok elférni a polcok között, oszt’ kénytelenek leszünk megválni egymástól!”. Szegény segédek, ha egy-két percre meg akartak állni, hogy kifújják magukat, két őrszemet is kellett a raktár két ajtajába állítaniuk, mert soha nem tudhatták, hogy a főnök úr az udvar, vagy az üzlet felől toppan-e be váratlanul, ahogy szokott óránként többször is. Nem csoda hát, hogy nemigen kedvelték kenyéradó gazdájukat.

Egyetlen dolgozója volt az üzletnek, aki bármit megtehetett, soha nem kapott szidást: Sára, Braun Leopold egyetlen szépséges leánya. Ő volt a pénztáros. Nyitáskor még soha nem volt a helyén, és a roló lehúzását is csak ritkán látta. Kézimunkázgatott, ha éppen nem kellett tekernie a nagy díszes kassza kurbliját, de ha kedve úgy tartotta, intett valamelyik segédnek, hogy üljön be a helyére, és kiállt a boltajtóba, negyedórákig beszélgetve egyik-másik ismerősével. A segédek kifejezetten örültek az ilyen alkalmaknak, mivel amíg a kasszában voltak, nem nógatta őket Leopold. „Hadd legyen csak az ajtóban a lány, a szépségével becsalogatja a vevőket” – gondolta.

Meg is lett az eredménye az ajtóféltámasztásnak. Pálóczi Feri, a délceg fiatal gazda olyannyira beleszeretett Sárába, hogy még a férfiassága végét elfedő bőrkarimától is kész volt megválni a lányért. Így Leopoldnak sem volt kifogása a házasság – és főleg a háromszáz hold ellen, amelynek Feri, mint szintén egyetlen gyermek, apja korai halála után örököse lett.

A kereskedő lánya férjhez menetelét is gazdagsága fitogtatására igyekezett kihasználni. Pontosan megtervezte az esküvő és a lakodalom minden részletét, és arra is volt gondja, hogy egyetlen szemefénye nem ám akármilyen ágyban búcsúzzon el a lányságától. Felutazott Budapestre, és fél napig járt bútorkereskedőtől bútorkereskedőig, amíg rá nem bukkant az igazira – egy hatalmas, baldachinos franciaágyra. Nyomban ki is fizette, és megrendelte a vasúttól a szállítást is.

Hazaérve első dolga volt, hogy mindenki füle hallatára beszámoljon a nászágy megvásárlásáról – hosszan ecsetelve annak mívességét – és ki is jelölte azt a négy segédet, akik a vasútállomásról a helyére, Feriék házának tisztaszobájába fogják szállítani az üzlet gumikerekes talyigájával.

A kiválasztottak persze nem megtiszteltetésnek, hanem sokkal inkább megalázónak tekintették a feladatot. Hangot is adtak nemtetszésüknek, amint a főnök úr dicsekvését befejezve kisétált az üzletből. Földi Béla, a legfiatalabb, legalacsonyabb, de egyben legfurfangosabb társuk azonban jelezte, hogy van egy terve. Meg is osztotta a többiekkel, amikor együtt voltak a raktárban. Elfojtott kuncogás jelezte az egyetértésüket.

Zárás után Béla a cigánysor felé vette útját. Megszólította az első gyereket, és üzletet kötött vele: egy gyufaskatulya poloskáért fizet fél krajcárt. Gyűlt is a bogár rendesen, mikor az ágy megérkezése előtti estén a segéd ismét tette tiszteletét a város szélén, öt tele doboz poloskáért kellett fizetnie.

A talyiga már a peronon várta a postavonat érkezését. Óvatosan leemelték a vagonból a nyoszolyát, gondosan rögzítették a szállító eszközön, és megindultak vele a Pálóczi porta felé. Út közben hol egyik, hol másik segédből tört ki az elfojtott röhögés.

Pálócziék cselédei akarták a szobába vinni az ágyat, de ők azt mondták, Braun úr szigorúan megparancsolta, hogy csak ők állíthatják a helyére, és amíg ez meg nem történik, más rajtuk kívül a szobában sem tartózkodhat.

Szépen akkurátusan el is végeztek mindent, nehogy valaki ne találjon valamit rendben és igazítani akarjon a fejedelmi fekvőhelyen, ám mielőtt a brokát ágyterítőt is a helyére tették volna, a matracon szabadon engedték a legalább száz apró, akkorra már jócskán kiéhezett vérszomjas fenevadat.

Braun Lipót valóban olyan fergeteges lakodalmat rendezett, hogy még ma, közel száz év távlatában is elevenen él a helyiek emlékezetében. Mi történt a nászéjszakán? Azt csak a Magasságos tudja, az azonban tény, hogy másnap reggel a lepedő kissé gyűrötten ugyan, de patyolat tisztán került a szennyesbe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr5514181245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.