Tárcán kínálom

Felelős szerkesztő: M. Szlávik Tünde Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (5) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (23) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (1) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (43) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (16) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi márton (1) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (7) kiser edina (12) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kulcsár (1) kulcsár attila (60) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (4) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (37) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (25) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (29) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • Gertrud53: Merész és pontos, nagyon ott van minden szó. (2018.09.24. 23:50) Boston – Massachusetts
  • Gertrud53: A végén ott a jellegzetes csavar, amit szeretek az írásaidban. (2018.09.24. 23:43) Jelenet
  • Gertrud53: (2018.09.24. 23:38) Temető, templomkert
  • Gertrud53: Szeretem a várost, ugyan nem ezt az arcat, de szeretem... (2018.09.24. 23:32) Csikágótól Kispestig
  • Gertrud53: Két év telt el és most megírhatnád a végsőt, a kilakolzatást... (2018.09.24. 23:28) A lakatos ebédje

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... Ésik Sándor blogja

2018.06.12. 18:23 Ésik

Az ördög horkolva  sem alszik

Címkék: kulcsár attila

Írta: Kulcsár Attila

 

dscn0707.jpgAz orvostudomány  legújabb kutatásai szerint korunk népbetegsége: a horkolás.  Hosszú lappangási ideje van, mert a hálószobák intim homályában jelentkezik  először, mint az impotencia és a meddőség. Minden beteg igyekszik sokáig  titokban tartani. Leghamarább a hálótárs vagy a házastárs veszi észre.   Először csak hangos szuszogás jelentkezik, majd  karcosabb lélegzetvétel. Aztán ha  jobban ellazulnak a  torok- és a nyelőcső izmai, egyre hangosabb   a harákolás, hörgés,  mígnem egyszercsak átmegy  röfögésbe.  A fortisszimó csúcsán  lesz egy másodpercnyi csend, szünet,  majd kettő…, négy…, és jó esetben egy pillanatra felriad az alvó, és visszatér az élők sorába. Mert ilyenkor bizony néhány másodpercre megáll a horkoló szíve is, állapította meg a az orvostudomány. Ha ez a jelenség sokszor megismétlődik,  a páciens nem alussza ki magát, fáradtan ébred, teljesítménye  lecsökken. Olyan, mintha másnapos lenne.  Megrövidül az élete is ettől a kórtól, egy szívritmus kimaradáskor  a billentyűk kiakadnak,  és kampec. De addig  még  sok életet keseríti meg környezetében, mert mások sem tudnak aludni tőle,  maga is ingerlékeny, türelmetlen lesz.  Elalszik a  TV  előtt, a templomban,  a munkahelyén, a szexuális zaklatás közben otthon és mindenhol. A volán mögött is, és mások életét is kioltja. Ezért ma már jogosítványt nem kaphat,  aki horkol.

Voltak híres horkolók. A II. világháború két hőse is  szenvedett a kórtól, a HOR-kórtól. Az angol miniszterelnök, Winston Churchill ordenáré módon horkolt. A felesége felköltözött  mellőle a padlásszobába. Sztálin is  rettenetesen röfögött,  Zsukov marsall azt írta emlékirataiban, hogy  inkább kétszer kimegy  a frontra, semhogy a Kremlben három szobával odébb pihenjen  egy-egy  hosszabb  haditanács szünetében. Mindketten ettől voltak indulatosak és ingerültek, talán ezért vezényeltek ezreket a golyózáporokba.

A kór azóta Amerikában is felütötte a fejét. Évente 3000 ember hal meg alvási apnoéban – ez az alvászavar latin neve. Kihagy a beteg szíve, és úgy marad. A felesége meg mellette, a szomszéd ágyban csak  átfordul a másik oldalára, és azt mondja: – Na végre,  Boby.

Nálunk se jobb a helyzet. Tartsa fel a kezét, aki nem horkol… Néhányan nem mozdulnak. Ezeknek a a nyomozó hatóságok meg fogják kérdezni a szobatársát. Minden horkoló egy alvó ügynök. Az Iszlám  ÁLOM terroristája. Az ilyenek vezetik majd  bele autóikat a gyalogosok tömegébe.  Horkoló volt a brüsszeli, londoni,  merénylő is.

A legutóbbi orvosi vizsgálaton, amikor a jogosítványom akartam meghosszabbítani, éntőlem is  megkérdezte a körzeti orvosom: – Jól alszik?

– Mint a bunda – mondtam.

– És a felesége? 

Mondtam, hogy mit tudom én, én éjszaka nem hallgatózok. Szerintem ő se. Az ajtónkon biztonsági zár van.

De azért elküldött Debrecenbe a Klinikára, az Alváslaborba. Ez egy egyéjszakás kaland. Állítólag kötelező a sok közúti baleset óta. Mert az elalvó sofőrök és a  szívelégtelenség miatt rosszul lett úrvezetők okozzák a  legtöbb közúti balesetet. Mindennek a horkolás az oka.

Debrecenben befektettek egy inkubátor szerű szobába. A testem minden nyílására tapasztottak egy érzékelőt, és hanyatt lekötöztek egy ágyra, mint ahogy a kényszerzubbonyban szoktak lenni.  Villanyoltás, és próbálj aludni.  Közben veszik az adást, és mindent rögzítenek. Ebben a pózban taknyod-nyálad lecsorog a torkodba, a nyelved belelóg a gégédbe. Reggel, mikor  felkeltettek,  mondják, hogy szerencse, hogy most nem ültem a volán mögött, mert annyira horkoltam, hogy  elgázoltam volna egy óvodás csoportot is.

De az orvostudomány amit felfedez, azt megpróbálja gyógyítani is. A természetgyógyászok  is megtalálják  a maguk gyógymódját.  A marketing meg beindul ezerrel.  Ma már több horkolásgátló  szer kering a net-en, mint fogyókúrás recept.

A legradikálisabb gyógymód a műtéti beavatkozás. Michael Douglast, a híres amerikai színészt nem műtötték, de egy lézeres  kezeléssel tünetmentes lett, mert állandóan elgázolta az egyirányú francia ágyban a feleségét, a szépséges  Katherina Zeta Jonest-t.

A természetgyógyászok az illatosított párnát ajánlják.  Életed társa mossa ki a párnacihádat orgonavirág szappannal, és  azt a párnát szorítsa az arcodra horkolás esetén éjszaka, amíg  már nem rugdalózol a lábaddal – hidd el, el fog múlni ez a bajod. Az orgonaillat nagyon egészséges.

Kapható még  horkolásgátló hálósapka. Ez egyszerűen felköti a beteg állát, hogy csak az orrán keresztül lélegezzen.  De ehhez kell előtte egy speciális  orrcsepp,  ami  lefolyik  az ember torkába, és így tud lélegzetet venni az orrsövény ferdüléses is… Amíg erre rájöttek, több  önkéntes  kísérleti alany meghalt.

De azóta tökéletesítették. Nekem egy Amerikából  importált implantátumot írtak fel az Alváslaborban.  Ez egy műanyag szájbetét, amit egy fogorvos igazít a fogsorodra, ez felnyomja az nyelvedet a szájpadlásodra és nem lóg bele a garatodba.  

Résnyi nyílás van a fogaim között, amelyen át lélegzetet vehetek, de van egy apró hibája. A fogak közük kiáramló levegő, a  foghiányok miatt mindenkinél más dallamot dúdol közben. Na nem olyan hangosan, mint egy horkolás, a feleségem fel sem ébred tőle. Nekem a  bal felső 4-6 és a  jobb alsó 3-5 zápfogam hiányzik.

Én Nagy Feró kultikus számát horkolom el minden éjszaka azóta. Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás.

A fenti írás elhangzott 2018. június 8-án, Nyíregyházán, a 89. Ünnepi Könyvhét Olvassunk tárcát! c. rendezvényén. A csoportképet Kazai Béla készítette.

dsc_4002.jpg

Margittai H. Ágnes, M. Szlávik Tünde, Kulcsár Attila, Ésik Sándor, dr. Bihari Albertné főkönyvtáros, Borbély Balázs

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr8114043604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.