Tárcán kínálom

Felelős szerkesztő: M. Szlávik Tünde Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (4) antal anikó (16) arany piroska (5) balku lászló (8) balogh adrienn (1) balogh géza (22) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (1) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (42) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (16) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi márton (1) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (6) kiser edina (12) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kulcsár (1) kulcsár attila (57) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (3) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (3) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (36) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (24) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (2) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (29) venyige sándor (3) veres roland (1) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • czinimini: Az érkezési sorrendhez annyit tennék hozzá, hogy sok helyen lehet időpontot kérni előre. Sokan nem... (2018.01.26. 14:07) Orvosi eset
  • Csipyke: Hazudni a gyereknek, most komoly? És pont a kort... (2018.01.24. 18:09) Hány éves vagy, anya?
  • Balla diák: Mert nem néztek dolgok mélyére... (2017.03.07. 16:52) Pillanatkép terepjáróval
  • borser: Nemcsak olvastam, éreztem is. Remélem még sokat írsz.Fenomenális!!!!!!!!! Köszönöm (2016.02.04. 10:32) Akartam azt a csókot
  • István L. Kovács: Remek novella, sajnos szomorú valóság! Ma itt minden csődbe megy! (2015.12.03. 06:46) Naponta kétszer – és néha többször is

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... Ésik Sándor blogja

2015.06.08. 17:22 Ésik

A szívnek zárja van

Címkék: kulcsár attila

Írta: Kulcsár Attila

 

Az ajtókilincsünk a bejárati ajtón felmondott. A lenyomásra nem reagál, beragadt a zárba. Ha kulcsra zártam, úgy maradt. Még szerencse, hogy ezt nyitott ajtónál próbáltam, mert különben benn rekedtünk volna a lakásban. Vagyis ott álltunk ebben a vészterhes világban tárva, nyitva. A meteorológia szerint éjszaka 14 fok volt várható és besurranó tolvajok. Esetleg szatírok, pedofilok vagy vámpírok – tele van velük az újság. Csak gyors zárcsere segíthetett. Olyan, amilyen a mostani. Zárnyelv, kilincs helye és a kulcslyuk ugyanott legyen milliméterre, mert különben szét kell verni az ajtólapot, esetleg a tokot is. Az ajtókat a házzal együtt két éve festettük 7033 jelű utánozhatatlan zöldre. Ha most szétroncsolom az ajtót, újra kell majd festetni. Elmentem a zár-boltba, és megvettem az új vasalatot. Szerencsém volt, találtam hasonló méretűt.

Innen már gyerekjáték, gondoltam. Kihajtom a csavarokat, amelyek a szárnyba rögzítik a bütüjén a zárat, becsúsztatom az újat, és kész.

Facsavarral szokták rögzíteni ezeket a fa ajtókba. Ezt is ilyenekkel fogatták a nyíló szárnyba vagy 30 éve.

Persze le volt festve, de megtaláltam a mázolás alatt. Régi vágású, süllyesztett, egyhornyú csavarok voltak. Mint két mínuszjel, nem sok jót ígértek. Nekiláttam a csavarhúzóval, meg se moccantak, lesiklott róluk a vége. Nem találtam rajta fogást, mert nem is volt. A múlt sietős kontárja a menetes csavart kalapáccsal beverte az ajtóba, a zár szárainak furatába. Tökéletesen ellapította a hornyát, hogy a csavarhúzó meg se tudta fogni. Mindig kiesik egy hulla a régi szekrényből. Hogy a keze tört volna le! A betanítatlan munkás selejtje visszaköszönt. A kalapácsos ember, a facsavarok gyilkosa.

Ezután jött Mekk Elek. Lefúrtam a csavarok fejét. Kivettem a régi zárat, és fél centivel feljebb helyet véstem neki az ajtóban Hozzá igazítottam a tokon és a lapon a nyelvek és a kilincs helyét. Persze a zárólemezt, és a zárcímet a lapon is arrébb kellett tenni. A régi festő egy iskolába járt a lakatossal – nem szerelte le festés előtt. Úgyhogy most kilátszik alóluk a régi sárga mázolás.

Estére készen is lettem. Össze lett pocsékolva ordenáré módon a főbejárati ajtónk, mindkét oldalán, az egyedi festéssel együtt. Mindez a kalapácsos gyilkos miatt, aki azóta is szabadlábon van, harminc év alatt az isten tudja hány facsavart erőszakolt meg.

De legalább be tudtuk zárni a lakást éjszakára. És a lányunk kipróbálhatta hajnalban a vadonatúj kulcsát a bankett után. Nehezen, de be tudott jönni rajta, pedig nagyon be lehetett rúgva – életében először.

Másnap neki akartam menni a kalapáccsal, vagyis le akartam dorongolni keményen. De aztán eszembe jutott, hogy milyen traumát okozhatok ezzel törékeny lelkében – talán soha nem gyógyuló sebet ejtek önérzete finom menetén, és akkor talán majd harminc év múlva se nyílik meg senki számára, hiába közelednének hozzá csavarhúzóval.

Ehelyett inkább türelmesen, finom fordulatokkal felvázoltam előtte az alkoholizmus önpusztító veszélyeit, antiszociális és családellenes voltát, ami végül mindent kiüresít és bezár majd előtte.

És ezzel a toleráns, és finom beavatkozással újra a szívembe zártam, és ő is láthatóan megbánást tanúsított, amikor megragadta gondolatmenetem kilincsét, odavezettem az összegányolt ajtóhoz, és megkérdeztem tőle: ugye nem akarsz így járni?

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr587509894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ilona Tasi 2015.07.31. 15:03:28

Jó nap lehetett! Nem irigylem! De a nagylánynak is jó példa volt! Mert csak "Jó szóval oktasd, .....