Tárcán kínálom

Felelős szerkesztő: M. Szlávik Tünde Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (5) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (24) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (1) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (16) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi márton (1) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kulcsár (1) kulcsár attila (62) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (8) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (38) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piró m. péter (1) piro m. péter (8) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (29) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • Gertrud53: Merész és pontos, nagyon ott van minden szó. (2018.09.24. 23:50) Boston – Massachusetts
  • Gertrud53: A végén ott a jellegzetes csavar, amit szeretek az írásaidban. (2018.09.24. 23:43) Jelenet
  • Gertrud53: (2018.09.24. 23:38) Temető, templomkert
  • Gertrud53: Szeretem a várost, ugyan nem ezt az arcat, de szeretem... (2018.09.24. 23:32) Csikágótól Kispestig
  • Gertrud53: Két év telt el és most megírhatnád a végsőt, a kilakolzatást... (2018.09.24. 23:28) A lakatos ebédje

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... Ésik Sándor blogja

2013.01.30. 18:00 Ésik

Az intelligencia diadala

Címkék: piro m. péter

Írta: Piro M. Péter


„A macskák bélrendszerében él egy titokzatos parazita” – olvassa a Blikket egy kissé a száját is mozgatva Jutka. Felhúzza szépen szedett szemöldökét, majd a kocsma legmelegebb helyét bitorló vörös kandúrra sandít.
Nem szereti az ilyen szavakat, hogy parazita, meg élősködő, ezek olyan „undi” dolgok. „És pont a macskában?! Az olyan tiszta állat!” – háborog magában. –Te, Feri! – szólítja meg végül a könyvébe temetkező és szintén olvasgató egyetlen vendéget. – A macskában tényleg van olyan izé, na, parazita?
– Mi van a macskában? – értetlenkedik a kissé a megzavart, de a pultoscsajhoz mindig készséges delikvens. Aztán összeszedi magát: – Ja, ja! Van némelyikben. Bolha, kullancs, rüh, izé… ­­– sorolja, mert Feri közismerten járatos a témában. Bármilyen témában, ha Jutkának az kell.
– Neeem erre gondoltam… – csücsörít, majd homlokráncol a lány, jól adva, hogy magasabb síkon kíván gondolkozni. – Úgy értem, hogy benne. A macska belsejében.
– Aha. Bélféreg? – kockáztat Feri.
– Neeem… (csücsörít, homlokráncol), inkább olyan baktérium-féle vagy virulencia, de nem veszettség, mert az leoltják.
– Nos – kezdi az időhúzást a kérdezett, aztán meg is erősít: – Nos! Hümm. Szóval, megírta az újság? – kérdezi titokzatosan elmélyítve a hangját. (Ravaszul álcázva azt a tényt, hogy kifogyott a tár.)
– Meg, de olyan érthetetlen, meg összevissza, magyarázd már meg magyar nyelven, mert ezt hét kopasz csillagász se érti!
– Háát, akkor nincs mese! – vakarja meg sörtehaját Feri, s odaül a pulthoz. Látszik, hogy valamit rettentően forgat a fejében. Keményen és komoran a lány szemébe néz.
– Meg kell tudnod az igazságot!
– Jaj, de izgi! Kérsz egy Trois konyakot előtte?
– Tölts magadnak is! Ez hétpecsétes titok volt eddig! Valami nagyon új dolgot fogsz megtudni az intelligenciáról!

No, itt kell megjegyeznem, hogy Feri rettentően okosnak hitte magát Jutkához képest, és erre minden oka meg is volt. Másrészt azt is le kell szögezni, hogy a hölgy viszont úgy csavarta az ujjai köré az ilyen okos csávókat, mint a makarónit Don Pepe. Harmadrészt (de csak állítólag) az öreg Grubemájer kocsmájában néha kicsit ledérek és isznak a pultosok, de nem csak kamut. Talán a hely ősi szelleme okozza ezt, talán valami más, de mindegy is, térjünk vissza hőseinkre.
A bizalmasan suttogó hangokat, csak egy–egy pohárkoccanás töri meg néha.
Aztán…

– Ez biztos?! – kérdezi kipirulva az amúgy is vörös hajú, de jól állt neki. (Ferinek is. Hehe.)
– Igen! Tutibiztos, egy ideig az Egyesült Macska-, és Víruskutató Intézetben dolgoztam, nekem elhiheted! – tesz rá egy lapáttal a hozzáértő, majd összefoglalja: – Tehát, a tudományos tény, hogy a macskák bélrendszerében élősködő… ő…, Bifidus Aktiregularis nevű parazita.
– Á! Tudtam, hogy már olvastam róla! – vág közbe a pultos – Ismerős a neve!
– Okos! – nyugtázza egy kis simogatással a tudós férfiú.  – Tehát, az emberre átterjedve kényszeres szexuális vágyat kelt ez a vírus. Ne ijedj meg, ártalmatlan, egyetlen célt szolgál!
– De mit?! – tágul ki az a csodálatos zöld szem. (Feri szerint: „mint maga az ismeretlen Univerzum”.)
– Nos, az egyetlen cél, hogy az emberek sokasodjanak, szaporodjanak, ezáltal biztosítva a macskák kényelmét és kiszolgálását!
– Ah! De…, de nem is lehet védekezni, hiszen itt is van?!
– Nem, már mindketten megfertőződtünk. Egy légtér, nincs mese!
– És, ha kiderül?
– Nem derülhet ki! Ez Szigorúan Titkos dolog (így–így, nagybetűvel mondja!), bezárom egy időre a kocsmát is, és majd az újságot is megsemmisítem!
– Jézusom! És a szaporodás elleni védekezés…?
– Lehet. Óvszerrel. Nálam mindig van.

Itt elfókuszálok egy kicsit kettejük dolgától, mert más a pornográfia, és más egy tudományos igénnyel megírt beszámoló az intelligencia diadaláról.
Inkább egy kissé fordítok a képzeletbeli kamerán, ahol az látható, hogy a macska felkel a legmelegebb székről, felpúposítja a hátát, és ásít egyet. Farkát kérdőjel alakba görbítve vet egy elismerő pillantást a pult mögött hancúrozó párocskára, majd puhán átugrik az egyik asztalra.
Rosszallóan megszagolja a Blikket.
Aztán lassú mozdulatokkal cafatokra tépi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr855053377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.