Tárcán kínálom

Felelős szerkesztő: M. Szlávik Tünde Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (4) antal anikó (16) arany piroska (5) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (22) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (1) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (42) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (16) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi márton (1) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (6) kiser edina (12) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kulcsár (1) kulcsár attila (59) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (4) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (3) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (37) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (24) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (29) venyige sándor (3) veres roland (1) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • Gertrud53: Merész és pontos, nagyon ott van minden szó. (2018.09.24. 23:50) Boston – Massachusetts
  • Gertrud53: A végén ott a jellegzetes csavar, amit szeretek az írásaidban. (2018.09.24. 23:43) Jelenet
  • Gertrud53: (2018.09.24. 23:38) Temető, templomkert
  • Gertrud53: Szeretem a várost, ugyan nem ezt az arcat, de szeretem... (2018.09.24. 23:32) Csikágótól Kispestig
  • Gertrud53: Két év telt el és most megírhatnád a végsőt, a kilakolzatást... (2018.09.24. 23:28) A lakatos ebédje

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... Ésik Sándor blogja

2011.07.14. 15:24 Ésik

Költők és nők egymás közt

Címkék: kis mezei katalin

 Írta: Kis-Mezei Katalin

  

Egy lusta nyári este

 

A hőség szinte elemel az úttesttől, harmincöt fok csak árnyékban van, a piros lámpánál a kereszteződésben, ahol az aszfaltcsíkok összefutnak, kiszélesednek, lehet tán ötven fok is. A menetszél sem hűt most, úgy ölel át a légáramlat, mint láztól átizzadt forró paplan. A bukósisak legfőbb haszna ilyenkor, hogy legalább napszúrást nem kapok.

Megállok egy boltnál, tejszínhabot, dobozos jégkrémet veszek, és csak reménykedem benne, hogy a csomagtartóban kibírja a rövid utat, és még fagylalt állagú lesz, mire megérkezem.

Esztelen ötlet ebben a kánikulában kimozdulni a lesötétített lakásból, de barátnőm hívott egy kis beszélgetésre, s hogy mindenképpen elcsábuljak, némi sült csirkét és salátát is beígért. Ezért a fagylalt és a tejszínhab: bebiztosítom magam, hogy desszert is legyen.

A családi házak között enyhébbnek érzem a meleget, a fák, a nagy zöld területek kissé lehűtik a levegőt.

A lépcső melletti szűk járdán kismadár csapkod, veszekszik pár méterrel a föld fölött. Nem értem a nagy ricsaj okát, míg meg nem látom a ház fekete macskáját: sanda tekintettel pillant rám, s szájában valamit szorítva fut előlem, hiába hívom. Már a fenyőfa alatt ül, mire a közelébe érek, s mohón szaglássza az imént zsákmányolt madárfiókát. A fióka élettelen, az anyja elkeseredetten csattog a kerítésen, én meg Darwint átkozom és a természetes kiválasztódást.

Bent a konyhában Dezső, a szobamacska néz rám kifejezően: „Szerinted is kutya-meleg van, igaz?”  Úgy ám, haver, és rajtad még ott az a sok szőr is!

Barátnőm bikiniben topog az asztal és a mosogató között – könnyű neki, otthon van, jöttem volna én így öltözve át a városon…

A saláta már majdnem kész, csak a majonézt kell összekeverni a zöldségekkel, a hús bepácolva, azt majd az asztalnál sütjük meg.

A nagy ház és a kis ház közötti füvön kellemes zug, kerti asztal, néhány szék, az asztal fölé állítva napernyő. Esteledik. Itt kinn, a város szélén hamarabb hűl a levegő, hátam mögött néhány fenyő állja útját a szomszédok tekintetének, és szűri hűvösebbre a lassan enyhülő hőséget. Tőlünk pár méterre aprócska kerti tó, de azért elfér benne némi sás és a partján egy kis fűzfa. A fekete madárvadász és barátnőm két öreg pincsije felváltva járul inni a vízhez.

Az asztalra tányér, evőeszköz kerül, meg a hússütő készség, aztán sercegni kezd az előre bepácolt hús. Míg sül, mi jó hideg gyümölcslevessel kezdünk, jólesik az egész napos hőség után, meg most van ideje ennek, minden belevaló gyümölcs megterem a kertben.

Közben a beszélgetés is kanyarog, olyan csöndesen, lustán, ahogy az alkony száll le körénk szinte észrevétlen. Férfiakról, gyerekekről, versekről, írásról, lekvárról és kritikákról. Költők és nők egymás közt.

A forró húshoz épp illik a hideg saláta, utána pedig a jégkrém tejszínhabbal maga a csoda, tökéletes zárása a könnyű vacsorának. A tejszínhabos flakon láttán a bozontosabbik pincsi lázba jön, de végül beéri egy alapos dögönyözéssel. Kövér kisrókára hajazó társa is hozzám dörgölőzik, féltékenyen lökdösve simogató kezemet, végül két kézzel két kutya bundáját gyömöszölöm szinkronban. Én unom meg hamarabb. Szerencsére megjelenik egy béka a kispad alatt, a kutyák örülnek az új játéknak, fölszabadul a kezem, végre rágyújthatok.

Későre jár, öreg este van már, lassan indulnom kéne hazafelé. Áldom az eszem, hogy induláskor betettem a csomagtartóba egy kardigánt, este tízkor még a legmelegebb nyárban is elbírja az ember a motoron.

Vagy öt percig köszöngetjük kölcsönösen egymásnak ezt a szép, békés estét, aztán belehúzok az éjszakába. Tizenöt perc múlva már a saját garázsom ajtaját zárom. Még nekem is meg kell etetni a két macskámat.

  

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr853067323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.