Tárcán kínálom

Felelős szerkesztő: M. Szlávik Tünde Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (4) antal anikó (16) arany piroska (5) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (22) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (1) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (42) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (16) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi márton (1) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (6) kiser edina (12) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kulcsár (1) kulcsár attila (59) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (4) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (3) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (37) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (24) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (29) venyige sándor (3) veres roland (1) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • Gertrud53: Merész és pontos, nagyon ott van minden szó. (2018.09.24. 23:50) Boston – Massachusetts
  • Gertrud53: A végén ott a jellegzetes csavar, amit szeretek az írásaidban. (2018.09.24. 23:43) Jelenet
  • Gertrud53: (2018.09.24. 23:38) Temető, templomkert
  • Gertrud53: Szeretem a várost, ugyan nem ezt az arcat, de szeretem... (2018.09.24. 23:32) Csikágótól Kispestig
  • Gertrud53: Két év telt el és most megírhatnád a végsőt, a kilakolzatást... (2018.09.24. 23:28) A lakatos ebédje

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... Ésik Sándor blogja

2011.05.17. 20:44 Ésik

Ablakok a 80-as évekre (4.)

Címkék: zajácz d zoltán

Írta: Zajácz D. Zoltán

 

Társadalmi munkában

 A 80-as években a rendszer mániája volt a közösségi lét. A szocialista embereszmény a közösségi feladatokat önként vállaló, az egyéni érdekeit háttérbe szorító személyiség volt. Erről szólt a kisdobos- és úttörőmozgalom, a KISZ, a szocialista brigádverseny, a társadalmi munka, és még sorolhatnám…
A ma olyan sokat szidott panelházak, lakótelepek is a szocialista együttélés próbakövei voltak. Nem mintha Nyugaton nem épültek volna toronyházak, de nálunk valahogy a lakógyűlésekkel, a közös képviselő intézményével, a közös helyiségek használatával, a közös parkosítással, a lépcsőház takarításának beosztásával az egész olyanná vált kicsiben, mint maga a rendszer, amelyben éltünk.
Hogy tudtunk-e egymás mellett békében élni? Egy fenét. Ha valakinél ordított a magnó vagy a tévé, vagy ha hétvégén nem a garázsban, hanem a lakásban barkácsolt, esetleg két napig fúrta a falat, attól akkor is ugyanúgy megőrültek a körülötte lakók, mint ma.
Kedvenc lapomban, a Magyar Ifjúságban ugyan egyszer olvastam egy példás lakóközösségről valahol a Dunántúlon, akik közös könyvtárat, olvasótermet, gyermekmegőrzőt hoztak létre egy tízemeletes ház alagsorában, de ez akkoriban is science-fiction kategória volt.

 

Ültetés, építés

Ellenben valóban képesek voltak az emberek a hétvégéjüket, szabadidejüket feláldozni azért, hogy úgynevezett társadalmi munkában parkosítsák a környezetüket, vagy tornatermet építsenek a lakótelephez tartozó iskolában. Ma, amikor mindannyian sokkal inkább individuumok vagyunk, mint közösségi lények, ki az a bolond, aki kevéske szabadidejét feláldozva, ingyen dolgozna bárkinek is?
Akkor az emberek valamiért elhitték, hogy ezzel részei egy nagyobb folyamatnak, egy nagyobb összefüggésnek, a szocializmus építésének, amelyben majd minden befektetett energia megtérül, vagy legalábbis értelmet nyer.
A végeredményt tudjuk

 

Szájensz fiksön

A korszakban már voltak legendás tudományos-fantasztikus filmek. Nem a 80-as években, de a 70-es évek végén született a Csillagok háborúja - de maradjunk csak a televíziónál: két sci-fi sorozat is rendkívüli népszerűséggel bírt: a Pirx pilóta kalandjai és az Alfa holdbázis.
Mindkettőt újra adják a Filmmúzeumon, így az ember össze tudja vetni akkori és mostani benyomásait.
Nos, a magyar Pirx pilótán (alakítója az amúgy zseniális Papp János) már akkor is mosolyogtunk: azzal vált népszerűvé, hogy nagyon is nyilvánvaló módon kenyértartóból, kávéfőzőből, Skoda hátsólámpából rakták össze az űrhajókat és az űrbéli objektumokat…
Mindig izgalmas volt felfedezni, hogy “apa, nézd, egy sajtreszelő az űrállomás fala”, vagy “az nem egy citromfacsaró ott az űrhajó elején?” stb.
Nem lévén számítógépes animáció, a filmek úgynevezett blue box technikával készültek, vagyis a csupa kék stúdióban felvett embert szépen odakopírozták egy bármilyen háttérképre. Esetlen volt és kezdetleges, de a mienk.

 

Sas I, Sas II.

A maga korában zseniális volt viszont az Alfa Holdbázis című angol sorozat, Martin Landauval a főszerepben. Ettől akkoriban tátva maradt a szánk: az alkotók megpróbáltak mindent kihozni belőle, amit csak a kor technikai színvonalán lehetett. Néha persze látszott, hogy mi készült műteremben, mi nem, de azért ezt nagyon lehetett élvezni.
Tegnap megnéztem az egyik részt a Filmmúzeumon: nem mondom, hogy nem mosolyodtam el párszor a sutaságokon, de ezek az elemek csak mai szemmel, a digitális technika, a számítógépes animációs korszak felől nézve nevetségesek.
Vajon húsz év múlva így fogunk mosolyogni a Mátrixon is?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr132912122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.