Tárcán kínálom

Felelős szerkesztő: M. Szlávik Tünde Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (4) antal anikó (16) arany piroska (5) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (22) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (1) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (42) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (16) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi márton (1) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (6) kiser edina (12) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kulcsár (1) kulcsár attila (59) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (4) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (3) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (37) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (24) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (29) venyige sándor (3) veres roland (1) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • Gertrud53: Merész és pontos, nagyon ott van minden szó. (2018.09.24. 23:50) Boston – Massachusetts
  • Gertrud53: A végén ott a jellegzetes csavar, amit szeretek az írásaidban. (2018.09.24. 23:43) Jelenet
  • Gertrud53: (2018.09.24. 23:38) Temető, templomkert
  • Gertrud53: Szeretem a várost, ugyan nem ezt az arcat, de szeretem... (2018.09.24. 23:32) Csikágótól Kispestig
  • Gertrud53: Két év telt el és most megírhatnád a végsőt, a kilakolzatást... (2018.09.24. 23:28) A lakatos ebédje

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... Ésik Sándor blogja

2011.02.01. 17:48 Ésik

Diadalív a Mississippin

Címkék: ésik sándor

 

A rakodópart felső kövén ültem, és néztem, hogyan úszik el fölöttem egy nagy repülő. Nem a Duna, hanem a Mississippi partján, nem Budapesten, hanem Saint Louis-ban, Missouri állam fővárosában.

Itt kezdődött valamikor a Vadnyugat. Az egykori diadalmas pionírok emlékére emelték a múlt század első felében a kicsi híján kétszáz méter magas fém-ellipszist, melynek tetejét kémlelem. A gép lassan eltűnik a Jefferson National Expansion Memorial Park zöld lombjai között, és ekkorra ideér a hangja.

A tizenhat méter széles lábú építmény aljában emlékmúzeum örökíti meg a finn tervező, Eero Saarinen és az építők érdemeit. Innen indul az az alkalmatosság, amelyet nevezhetnénk liftnek, de nem függőlegesen halad, kisvasútnak, de ahhoz nagyon meredek. Ami biztos, a technológia egyidős a szerkezettel, és nem túl bizalomgerjesztő. Öten szorongunk egy akkora helyen, mint amekkorába még indulás előtt betértem, nem lévén biztos, hogy odafenn lesz hol elintéznem, aminek közelgő szükségét éreztem. Barátságos nyekergések közepette indultunk el. A zötyögés és az ezt kísérő hangok nagyapám egykori tehénszekerét juttatták eszembe, a szekér pedig a vadnyugat meghódítóit, a már említett pionírokat. Az ekhó-ponyva alatt meghúzódó családokat, a döcögéstől álomba ringatott gyermekeket.

Az amish szektához tartozó turistacsoport, amelynek tagjaira rácsodálkoztam odalenn, itt fenn „folytatódott”. A felső állomás nagyjából annyi helyet jelentett, mint itthon egy busz belseje, és nem voltak benne többen, mint közepes csúcsforgalomban. Az ablakok persze elég kicsik, maga az ív is olyan ötméteresre karcsúsodott. Az amish-ek, akikről most csak annyit, hogy a technika minden vívmányát elutasítják, és a viseletük is a pionírok korabeli, az ablakban csüngtek. Egy rézvörös copfú kékfestőruhás kislány mellől néztem le. Alant a Mississippi áradástól kávébarna vizére veti árnyékát a hatalmas fényes fémív, vagy ahogy az itteniek röviden nevezik, az Arch. A parti úton, ahonnan az imént felnéztem, az embereket alig lehet kivenni a zebránál. Fentről nézve alig van kiterjedésünk. A heliportról se nagyon hinni, hogy jóval nagyobb egy teniszpályánál. A másik oldalon vetek még egy pillantást a belvárosra. A legfelső bíróság bazilikára emlékeztető épülete jól megfér egy látványban a Cardinals baseball csapat stadionjával. Lefelé lelkesebben csikorognak a kerekek, de azért jól kivehető a kabin hangszórójából az a kis gyorstalpaló, amelyből még több tudható meg a környék fordulatokban gazdag történelméből. A jól szervezett ki és beszállítás közben és után az amish-ek között tapossuk egymás lábát. A parton megpróbálják úgy fényképezni családtagjaikat, hogy az Arch is rajta legyen a képen. Reménytelen vállalkozás. Az ív terpesztése centire annyi, mint a magassága.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr742631329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.