Tárcán kínálom

Felelős szerkesztő: M. Szlávik Tünde Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (4) antal anikó (16) arany piroska (5) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (22) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (1) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (42) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (16) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi márton (1) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (6) kiser edina (12) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kulcsár (1) kulcsár attila (59) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (4) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (3) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (37) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (24) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (29) venyige sándor (3) veres roland (1) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • Gertrud53: Merész és pontos, nagyon ott van minden szó. (2018.09.24. 23:50) Boston – Massachusetts
  • Gertrud53: A végén ott a jellegzetes csavar, amit szeretek az írásaidban. (2018.09.24. 23:43) Jelenet
  • Gertrud53: (2018.09.24. 23:38) Temető, templomkert
  • Gertrud53: Szeretem a várost, ugyan nem ezt az arcat, de szeretem... (2018.09.24. 23:32) Csikágótól Kispestig
  • Gertrud53: Két év telt el és most megírhatnád a végsőt, a kilakolzatást... (2018.09.24. 23:28) A lakatos ebédje

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... Ésik Sándor blogja

2011.01.29. 09:51 Ésik

Mesterséges paradicsomok

Címkék: bódi katalin


Írta: Bódi Katalin

 

Amikor leült az üvegfal mellé, két teafiltert morzsolgatott a kezében s csak odabiccentett a pincérnek, aki nemsokára kihozta a szokásost, egy fél liter jéghideg vizet, egy csésze forrót a teához, amit a filterek hamarosan bordóra festettek, egy kis üveg narancslevet és egy deci vodkát jéggel viszkis pohárban. Lopva figyeltem, de azért elkerekedő szemekkel, ahogy módszeresen préselte bele a citromot a teába, azután kirágcsálta a citrom megmaradt húsát, majd hirtelen megitta a vodkát, amiből később még kettő érkezett. A vodkarendelések között illendően beszélgetett a pincérrel munkáról, utazásról, feleségről, de az arca néma maradt. Nehéz volt megálljt parancsolni, nem hallgatózni, nem találgatni, de mindeközben nem volt jó látni szomorúságát, nem volt jó azt játszani magamban, hogy találd ki, ki is ez a középkorú férfi, pedig abban nagyon jó vagyok, bár egy kicsit rosszindulatúan játszom. Csak ezt a szertartást irigyeltem tőle, ezt a módszerességet, ahogyan elsimul, ahogyan teafilterként oldódik fel az általa kreált világ magányában.

Persze az eső is esett vigasztalhatatlanul, hazafelé, rá a tó jegére, az el nem söpört hó maradványaira, a lyukas ereszcsatornákba. Éjjel a tetőről lesikló jégtáblák puffanásai szakították meg riadt álmomat, s mikor felkeltem, még sötét volt, a korai készülődés ideje hétköznapokon. Hideg pára lebegett a házak között, egyetlen autó zaja sem zavarta meg didergésemet a teraszon, amikor egy apró bogár hirtelen a fülembe zümmögött és a fülcimpámra szállt. Hirtelen elnevettem magam, mert olyan volt, mint egy kísértet a soha megérkezni nem akaró tavaszból, egy dacos öngyilkos merénylő, aki megpróbálja a lehetetlent. Nem kell, hogy jelentsen bármit is a jéghideg víz és a forró tea, a narancslé és a vodka, a jég és az eső, a puffanó jégtáblák és a bátor legyecske. Nem muszáj beléjük lépni, mint mesterséges paradicsomokba, pedig néha jó lenne elhinni, hogy nem kell választani forró tea és hideg vodka, jég és eső, tél és tavasz, józanság és részegség, fekete és fehér között.

 (A blog vendégszerzője irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő)


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr362622493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.