Tárcán kínálom

Felelős szerkesztő: M. Szlávik Tünde Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (4) antal anikó (16) arany piroska (5) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (22) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (1) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (42) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (16) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi márton (1) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (6) kiser edina (12) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kulcsár (1) kulcsár attila (59) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (4) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (3) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (37) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (24) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (29) venyige sándor (3) veres roland (1) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • Gertrud53: Merész és pontos, nagyon ott van minden szó. (2018.09.24. 23:50) Boston – Massachusetts
  • Gertrud53: A végén ott a jellegzetes csavar, amit szeretek az írásaidban. (2018.09.24. 23:43) Jelenet
  • Gertrud53: (2018.09.24. 23:38) Temető, templomkert
  • Gertrud53: Szeretem a várost, ugyan nem ezt az arcat, de szeretem... (2018.09.24. 23:32) Csikágótól Kispestig
  • Gertrud53: Két év telt el és most megírhatnád a végsőt, a kilakolzatást... (2018.09.24. 23:28) A lakatos ebédje

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... Ésik Sándor blogja

2010.12.30. 18:45 Ésik

Zöld lámpa az aranykorhoz

Címkék: réti jános

Írta: Réti János

Még jó, hogy péntekre esik az utolsó nap, gondolta a reggeli készülődés közben, annak tudatában, hogy ma véget ér aktív pályafutása és másnaptól életének új szakasza kezdődik.

A végső, talán negyedik szakasz, a befejező hónapok, évek vagy ki tudja. A buszmegállóban várakozók a novembervégi hideget topogták és a ki tudja hány éves néni most is leveleket söpört körülöttük. Töpörödött, szálkás öregasszony volt az öregasszonyok abból a fajtájából, akik időtlen idő óta öregek – mint a mesében – és végtelen időkig élnek. De egy ránccal sem gyűrődik több arcukon, az akkurátusan megkötött fejkendő alatt.

Már jött a szemközti házból a fiatal hölgy, az ismeretlen ismerős, akivel naponta egy időben, egy buszon, egy irányba utazik, és egy helyen száll le: a belvárosban. Egyszer szóba elegyedett vele, nyugtázni a rendhagyó összetartozást, de másnap az utastárs már a megálló olyan részére ballagott, hogy ne lehessen folytatni a beszélgetést. Azóta ő persze nem szól hozzá és nem is köszön rá. Ha így jó, hát legyen így. Gyanította, hogy valamelyik ablakból féltékeny férj, élettárs vagy barát követi a tekintetével és az kifogásolhatta a közeledést.

Biztosan nem érzékelte messziről, hogy a „csábító” túl van az udvarlások korán és csak azért akar ismerőse lenni az ismeretlennek, hogy megbeszéljék az időjárást, meg az aznapi munkakedvet. Ha már egyfelé tartanak.

A buszra elöl szállt fel, a szabály szerint, amivel nem értett egyet ugyan, de betartotta. A sofőr fülkéjében kereskedelmi rádió reggeli locsogása szólt, sok zenével, a fiatal utasok fülhallgatóiban meg döngött a basszus. Közeledett a hétvége.

A belvárosi megállóban jól összejöttek a járatok, így a leszálló és felszállni szándékozó utasok is. A várófülke mellett újságot osztogattak, meg szórólapot és közben felszállt a köd.

Három hét volt karácsonyig. Arra gondolt, hogy na, így ez sem lesz már többet, meg arra, hogy múlik el az élet. Volt még ideje a reggeli napindító értekezletig, amin majd elköszön a kollegáktól, ezért odaballagott egy közeli kirakathoz, ajándék-ötletet keresve üvege mögött, de hamar feladta. Az ünnep még ötlet szinten is távolinak tűnt.

Majdnem a saroknál, tőle balra, a fal mellett álldogált két hajléktalan. Olyan közepesen lelakottak voltak, az egyiket, az alacsonyabbat már többször látta, de lehet, hogy a másikat is.

Toporogtak a felfényesedő reggelben és csak úgy elbámultak a járókelők és járművek fölött, azzal a szelíd örömmel, hogy megint túléltek egy éjszakát. Már majdnem melléjük ért, amikor az alacsonyabbik, a kópé arcú, eleven tekintetű, rákezdett agyoncigarettázott, ócska borokkal locsolgatott hangján a slágerre, alig hallhatóan, maga elé: „Ó lady N, táncolj velem”. Hogy folytatta-e a refrént, az nem derült ki, mert ő egyenletes léptekkel elhaladt mellettük, befordult a sarkon és ment a zebra felé. De elmosolyodott. És egy kicsit tűnődött is. Boldogságról, reményről, az élet kilátásairól, meg ilyenekről. Mire zöldre váltott a lámpa már ő is a Lady N kezdősorát dúdolta. Alig hallhatóan, maga elé.

 

(A szerző, ha ül, és nem mozog, a derűs, joviális tárcaíró szobra. Nyugdíjazásáig a Kelet-Magyarország és a Hajdú-Bihari Napló munkatársa. Weblapjai: http://www.tizesvillamos.eoldal.hu/ , http://www.nagypapamesek.eoldal.hu/ )

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr602548866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.