Tárcán kínálom

Felelős szerkesztő: M. Szlávik Tünde Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (4) antal anikó (16) arany piroska (5) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (22) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (1) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (42) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (16) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi márton (1) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (6) kiser edina (12) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kulcsár (1) kulcsár attila (59) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (4) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (3) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (37) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (24) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (29) venyige sándor (3) veres roland (1) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • Gertrud53: Merész és pontos, nagyon ott van minden szó. (2018.09.24. 23:50) Boston – Massachusetts
  • Gertrud53: A végén ott a jellegzetes csavar, amit szeretek az írásaidban. (2018.09.24. 23:43) Jelenet
  • Gertrud53: (2018.09.24. 23:38) Temető, templomkert
  • Gertrud53: Szeretem a várost, ugyan nem ezt az arcat, de szeretem... (2018.09.24. 23:32) Csikágótól Kispestig
  • Gertrud53: Két év telt el és most megírhatnád a végsőt, a kilakolzatást... (2018.09.24. 23:28) A lakatos ebédje

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... Ésik Sándor blogja

2010.11.23. 17:57 Ésik

Illatozó combok között

Címkék: ésik sándor

Egy karcsúbb, egy teltebb, a következő már-már gömbölyű… Sorban, egymás mellett, mint amikor a Moulin Rouge táncos lányainak sora egyszerre az égre lendíti… Persze, azokéi mind egyformák, nem úgy, mint ezek itt. Hiszen van közöttük érett, nagyon érett, és egészen fiatal is. És hát az illatúk… Az ember egészen közel nyomja az orrát, hogy megteljen a szédítő kipárolgásokkal a legfogékonyabb érzékszerve. Fordítja egyik felé, fordítja a másik felé. Higgyék el, egyik ínycsiklandozóbb, mint a másik. A testközeli élményszerzés egyetlen hátránya, hogy így nem elég jól olvashatók az árcédulák.

Mert az igazán szép spanyol sertéscombok – és hát melyek nem azok a festői Spanyolhonban, – nem egyformák, és nem egyforma árúak. Külön erre a célra készített állványokon sorakoznak a hentes osztályon. A körmöt rajtahagyják az ottani böllérek, ezért aztán, mint kicsiny balettcipők merednek az égre. Az árcédulákat pedig a csillagok közé lehetne tűzni, olyan összegek szerepelnek rajtuk. A legolcsóbb cimbi-combi is húsz eurót kóstál. Nem az egész, csak egy kiló belőle. Ennek a bőrén látszanak a szőrtüszők, persze kiállná a reklámbeli selyemkendő próbát. A húsa is inkább emlékeztet arra, amit mi füstölt sonkának ismerünk. A cédulákon aztán tízesével emelkednek az összegek. Messziről jött ember sok mindent mondhat, de ne kételkedjenek. A legdrágább comb mellett ez áll: hatvan euró. Megismétlem: egy kiló. Ha mármost elképzelünk egy szép nagy sonkát, megszorozzuk a megszorzandókat beleszédülhetünk: a jelenlegi forintárfolyamokon akár százezer is kijöhet. Ennek a sonkának az áráért ma egy utazási iroda akciósan egy hetet ad repülőjeggyel, szállással. Ha legyűrjük gerjedelmeinket eme comb láttán, és egy egész ilyennek a megevésétől tartóztatjuk meg magunkat, az út már ingyenben van.

Maga a formás és illatos húsdarab ott sem a mindennapos kulináris élvezetek tárgya. Még az olcsóbbja se. A spanyol hentes egy teniszpályát betakarna egyetlen sonka szeleteivel. Boldog emlékezetű egyetemista koromban, anatómia órára behoztak egy vágószerkezetet, amelyet mikrotomnak hívtak. A vizsgálandó szövetmintát olyan vékony szeletre vágta, hogy a mikroszkópban a sejteket egyenként tanulmányoztuk. A mi spanyol hentesünk ezt a műveletet egy szimpla, ám félméteres késsel, szebb eredménnyel elvégezte. Ennek köszönhető, hogy a jégbehűtött sárgadinnyekockák éppúgy látszottak alatta, mintha csak valami színes fólia takarta volna. A furcsa együttes különben elmondhatatlanul finom. Csak hát ahhoz az a sonka kell. Ami különben szinte semmiben sem különbözött attól, amit gyerekkoromban apám karácsonykor felakasztott a padlásra, és én húsvétig lopogattam. És mindenben más, mint amit az itthoni boltokban látni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr902468424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.