Tárcán kínálom

Felelős szerkesztő: M. Szlávik Tünde Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (4) antal anikó (16) arany piroska (4) balku lászló (8) balogh adrienn (1) balogh géza (22) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (42) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (16) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (2) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi márton (1) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (4) kiser edina (11) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kulcsár (1) kulcsár attila (55) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (3) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (3) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (35) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (22) piró m. péter (1) piro m. péter (8) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (2) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (29) venyige sándor (3) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • czinimini: Az érkezési sorrendhez annyit tennék hozzá, hogy sok helyen lehet időpontot kérni előre. Sokan nem... (2018.01.26. 14:07) Orvosi eset
  • Csipyke: Hazudni a gyereknek, most komoly? És pont a kort... (2018.01.24. 18:09) Hány éves vagy, anya?
  • Balla diák: Mert nem néztek dolgok mélyére... (2017.03.07. 16:52) Pillanatkép terepjáróval
  • borser: Nemcsak olvastam, éreztem is. Remélem még sokat írsz.Fenomenális!!!!!!!!! Köszönöm (2016.02.04. 10:32) Akartam azt a csókot
  • István L. Kovács: Remek novella, sajnos szomorú valóság! Ma itt minden csődbe megy! (2015.12.03. 06:46) Naponta kétszer – és néha többször is

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... Ésik Sándor blogja

2017.09.25. 18:44 Ésik

Költészet kell a fiataloknak is

Címkék: kulcsár attila

Írta: Kulcsár Attila

 

emoji.jpgA pedagógustársadalomnak meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy a mai fiatalok nem olvasnak. A kötelező olvasmányok rendszere elavult. A költészet pedig olyan távol áll tőlük, mint a lakodalmas rock. Persze nem mondhatunk le arról, hogy az utánunk következő generációk megismerjék nemzeti irodalmunk gyöngyszemeit. Csak meg kell találni a hozzájuk vezető utat, azt a csatornát, amit ők látogatnak, azt a nyelvet, amit értenek. A Facebook világa az, amelyen perfektek. Posztolnak, lájkolnak, megosztanak és kommunikálnak egymással.

Persze a Facebook is a reklámokból él. Egyes ablakok akkor nyílnak meg, ha lájkolod vagy megosztod, hogy ismerőseid is olvashassák. Kíváncsiságod ejt csapdába. Megnyitod és közben terjeszted  a terméket, a gondolatokat továbbítod. A cookiek a költészetet is közelebb vihetik a fiatalsághoz.

A Facebook módszereit kellene az iskolának is alkalmazni. Fenn kell lenni az irodalomnak is a Facebookon.

Petőfi is eladható ezen a fórumon. Csak jól kell tálalni a Szeptember végén örökbecsű sorait, például így:

– Magadhoz nyúlsz, mint David Becham, amikor kihagyta a tizenegyest a kupadöntőn, ha elolvasod ezeket a rezignált sorokat:

Még ifju szívemben a lángsugarú nyár,

S még benne virít az egész kikelet. 

Még a Nemzeti dal is befogadható némi kamasz-szleng megközelítésben:

– Te agymosott g..i, ha tenni akarsz valamit ezzel a szétkúrt világgal, ezt figyeld meg:

Sehonnai bitang ember,

Ki most ha kell, halni nem mer.

Kinek drágább rongy élete

Mint a haza becsülete.  

A Tisza című versre pedig így kellene rávezetni a Facebook-olvasókat:

– Szemeden fog kicsordulni a nyálad, és az agyad is eldobod, ha elolvasod ezt a szöveget, mert úgy fogod érezni, mintha a csajod kényeztetne:

Oh természet, oh dicső természet!

Mely nyelv merne versenyezni véled?

Mily nagy vagy te! mentül inkább hallgatsz,

Annál többet, annál szebbet mondasz.

A XIX. század költői is a figyelem központjába kerülhet ilyen reklámsorokkal:

– Fel akarod adni? Előbb valósítsd meg önmagadat. Aranylövésed lesz, ha elolvasod ezt a négy sort, mint Oszama Bin Ladennek, mikor meglátta az ablakban az első kommandóst:

De a halál majd szemeinket

Szelíd, lágy csókkal zárja be,

S virágkötéllel, selyempárnán

Bocsát le a föld mélyibe.

 

A reklám ma már mindenhol előtolakszik. Fordítva is gyakori, hogy egy termék a költő örökbecsű sorait használja fel eladhatatlan termékeinek a propagálására.

A Szeptember végén erre is jó példa. Minden sora egy-egy terméket népszerűsíthet. Nemcsak a házak falára lehet teleírni, nemcsak a neon feliratok hirdethetnek. A TV reklámok megszakítják a filmeket, de sportközvetítéseket is, és mi kényszerűségből végignézzük a számunkra érdektelen termékbemutatókat is.

De ne legyünk finnyásak, ha csak így adhatjuk el Petőfit sokaknak. Engedjünk be a kor marketing fogásait az irodalomba! Mondhatja a piac a maga  üres hirdetéseit, ha mi csak a költészetre vagyunk vevők. Petőfi szelleme átvilágít „e mai kocsmán, az értelemig, és tovább”, ahogy kedves druszám, a Józsi, vagyis az Attila mondaná.

 

REKLÁM-PETŐFI

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,

            „Most vegye muskátlinkat, fél árat fizet érte!”

Még zöldel a nyárfa az ablak előtt,

            „Festékünk koloritjai színtartása időtlen”

De látod amottan a téli világot?

            „Sítúránk baba-áron liftezi nyárból a télbe”

Már hó takará el a bérci tetőt

            „Olcsó kis mediterrán szálloda várja Görögben”

Még ifju szívemben a lángsugarú nyár

            „Naptejeink száz faktora védi sugártól a bőrét”

Még benne virít az egész kikelet

            „Most ültess holland tulipánhagymánkból a kertbe”

De íme sötét hajam őszbe vegyül már

            „Ifjúvá teszi tincs-festékünk hajviselőjét”

A tél dere már megüté fejemet.

„Bajban segíthet az orvosa, gyógyszerésze receptje”

Elhull a virág, eliramlik az élet…

            „Gépkocsi márkánk Volvót úttapadással előzi”

Ülj, hitvesem, űlj az ölembe ide!

            „Bőrkanapénk kényelme után nincs kedve felállni”

Ki most fejedet kebelemre tevéd le,

            „CARDO matraca hátán nem fog máshol időzni”

Holnap nem omolsz-e sírom fölibe?

            „Kulturált temetésünk méltó élet-utáni”

Ha eldobod egykor az özvegyi fátyolt,

            „Harmincas szerelő keres házias élete párját”

Fejfámra sötét lobogóul akaszd,

            „Nemzeti jelképünk, trikolórja nem kerül sokba”

Én feljövök érte a síri világból

            „Sírköveink márványból olcsón kéthete várják”

Az éj közepén, s oda leviszem azt,

            „Áruit minden időben cégünk elfuvarozza”

Letörleni véle könyűimet érted,

            „Piszke-papír kendőnk mindennek jó itatósa”

Ki könnyeden elfeledéd hivedet,

            „Rest memóriagondod velük feleded”

S e szív sebeit bekötözni, ki téged

            „ Ragtapaszunk vízálló már az özönvíz óta”

Még akkor is, ott is, örökre szeret…

            „Szex-italunktól szíve örökre merev…”

 

Megjegyzés: Az írásban szereplő reklámok valós tartalmáért a hirdetők a felelősek, a szerkesztőség csak Petőfivel ért egyet.

(Facebook: sokezer szmájli)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr5112895624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.