Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2015.11.13. 18:41 Ésik

Érettségi találkozó

Címkék: kulcsár attila

Írta: Kulcsár Attila

 

A híres IV. C 55 éves érettségi találkozóját a Vak Varjú étteremben tartotta.

Fiú osztály voltunk, a híres jelzőt annak idején Bundzsák tanár úr ragasztotta ránk, mert elsőben megnyertük Az MHK mozgalom utolsó kislabda dobó csapatversenyét.

Az ötévente tartott találkozóinkon egyre kevesebben jelennek meg, mostanra már egy tanár sincs az élők sorában. Ezúttal is a hetes jelentett – aki később 3/3-as ügynök lett, hja a történelem végigszáguldott rajtunk –, az osztály létszáma 35, jelen van húsz, igazoltan távol 13, igazolatlanul két fő hiányzik.

Igazolásként csak halotti anyakönyvi kivonatot fogadtunk el. A halálokokat orvosi titoktartás védi, az túlélő okokat az asszonyok titkos receptjei. Igazolatlannak számított az ausztráliai tartózkodás és az intenzív osztályon való kibúvó. A rendezőség – vagyis a hetesek – beszereztek egy iskolai táblát, felfüggesztették a falra, hogy osztályfőnöki óra jellege legyen itt is az összejövetelnek.

Az ilyen sokadik találkozókon már nem tudnak újat mondani egymásnak az osztálytársak. Mindenki régen nyugdíjas, gyerekeik kirepültek. Legtöbbnek a felesége is. Az unokákat egyesek már össze se tudják számolni, az egyik házasságból van három, a másodikból jött kettő, a harmadik meg egy ápolónői viszony – 20 éves a kis bögyös csaj.

Dicsekedni nem illik, panaszkodni nem érdemes, ez már az összegzések ideje. Itt már mindenki kihozta a korából, magából, amit lehetett, félszavakból, testbeszédből is megértik egymást a régi osztálytársak. Kiütköznek a foglalkozási ártalmak is. Az egyiknek kezdődő Parkinson-kórtól ráng a feje, a másiknak gerincsérve lehet, a harmadiknak csípőprotézise van.

A ’la carte rendelésben állapodtunk meg, mert nem tudtunk megegyezni az ajánlott menükben. A pincér a kézfelnyújtásos módszert javasolta: Ki kér rántott szeletet? – hárman jelentkeztek a konzervatívok közül, vegetáriánus menüt a zöldek kértek és akik már belefáradtak a politizálásba – tízen –, a nemzeti oldalról slambucot rendeltek, s gulyást a régi kommunisták. Egy csak erőlevest, mert a protézisét otthon felejtette. Veszelka meg se szólalt, amikor oldalba bökte a szomszédja, hogy mit kér, bevallotta, hogy nincs nála a hallókészüléke. A rendeléseket krétával felírták a táblára.

A régi tanulópárok kisegítették egymást, a pincér jelentkezéses ötlete jónak bizonyult. Amikor elment, Buzek megkérdezte, hogy kinek volt bajpassz műtéte. Nyolc kéz lendült a magasba, a veseműtétnél tizenkettő.

– Kinek vannak prosztata problémái? – Kettő kivételével mindenki jelentkezett. Reumás panaszoknál, csontkopás, aranyér, ízületi problémáknál valamennyiünk keze a magasba akart lendülni, pedig egyesek csak derékig tudták felemelni.

De aztán eldurvultak a kérdések: – Kinek vannak merevedési gondjai? Néhánynak ugyan megmozdult a keze, de nem akaródzott felnyújtani senkinek se. Még szerencse, hogy voltak ott asszonyok is, és azok mindkét kezükkel, ágaskodva jelezték a bajt. A kontrollkérdés az volt, hogy kinek vannak memóriaproblémái. Erre minden kéz a magasba lendült.

Legtöbben az étkezéshez ásványvizet kértek, néhányan sört, bátrabbak egy üveg bort, a virtuskodók megpróbálkoztak rövid italokkal is. Ezeknek sikerült felidézni később néhány tanárt. A tornatanár, amikor megjelent és meglátta a társaságot, tornából felmentette az egész osztályt. A biológia tanár biológiából, mindenkinek jelest adott, mert jobban ismerték a betegségeket és gyógymódokat, mint a tanárnő valaha is. A magyartanárnő, Ági néni egy mentőtételt adott mindenkinek: beszéljen a Szózatról. Mindenki átment, csak az ausztráliai Steve kapott elégtelent. Némi vodka után az orosztanárt is sikerült körünkbe hívni, aki valamikor lágerparancsnok volt a Gulágon. – Csetvertüj klasz, szmirno! –ordított bele a hangzavarba. Senki se értette már az osztály vigyázzt. Megbuktatta az egész negyedik C-t.

A matematika tanár megidézésekor átment politikába az addig jó hangulatú esemény. Mert Vanek megkérdezte az öreg Obádovicsot, hogy kinek volt hibátlan a matek érettségi dolgozata. Hát neked, Vanek meg a Csepreginek, hangzott a válasz. Igen? Akkor egy bejelentést szeretnék tenni, kocogtatta meg Vanek a pálinkás poharát: – Csepregi hibátlanul lemásolta az én számításaimat. Mi ez, ha nem plágium? Így lett jeles matekból.

Csepregi csak hápogott, hogy ő is tudott mindent, kikéri magának. De valamiért a részeg Vanek nem hagyta abba: – Akkor tessék, folytasd a megoldó képletet: x-egy-kettő egyenlő: mínusz-bé, plusz-mínusz, négyzetgyök, bé-négyzet, mínusz…Na, folytasd tovább!

És mivel a vádlott csak dadogott, mert ő se volt már józan, mindenki bizonyítottnak érezte a tényt. Egy rögtönítélő fegyelmi bíróság alakult azonnal, tele akadémikusokkal, elnöke – mert osztálytársunk volt –, az egyetem rektora lett, ahova a hamis érettségi eredményével felvételt nyert Csepregi, és orvosi diplomát szerzett. Az ítélet hamar megszületett. A bizottság megfosztotta érettségi bizonyítványától, a rektor úr, Professzor Süsdmeg semmisnek nyilvánította a diplomáját is. Az ítélet még nem jogerős, de mindenkit megviselt. Az asszonyok sírtak, mi elvesztettük az önmérsékletet, asztal alá ittuk magukat.

Végül még sikerült az osztályfőnököt, Cseszit is meghívni a szeánszra, mert muszáj volt.

– Hozza ki mindenki az ellenőrzőjét –kezdte –, mert szólt a pincér –, és beírta mindenkinek a szalvétájára: „Kedves szülő, a gyerek iszik, az órán nem figyel, hülyének tetteti magát, a kocsmából fizetés nélkül akar távozni. Ha így folytatja, az életben is meg fog bukni – vagy milliomos lesz. Vagy politikus. Figyelmeztetésként a gyereket a találkozó megismétlésére ítéljük, legkorábban öt év múlva jöhet pót-érettségi találkozóra.”

Ha meghívja az egész osztályt – vagy ahogy tanultuk: az osztály nélküli társadalmat.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr868076484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása