Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2015.07.03. 18:41 Ésik

Culicidae *

Címkék: farkas molnár péter

Írta: Farkas Molnár Péter                                  

 

Isten útjai, szándékai – mint tudjuk – kifürkészhetetlenek.

Csak vess egy pillantást a koponya szerkezetére. Figyeld meg, hogyan csatlakozik az állkapocs a koponya többi részéhez. Nézz meg egy hópelyhet mikroszkóp alatt. Tökéletesen szimmetrikus, apró csodát látsz majd, valami gyönyörűt. Nem találsz két egyformát a hideg kristályok között, bár milliárd számra hullanak telente. Nézd az ablakon a jégvirágot! Gondolkodj el a táplálékláncon – mi, minek szolgál táplálékul. Félelmetes az a logika, amely mindezt megtervezte, létrehozta.

Törzsfejlődés, egyedfejlődés. Azt ne mondd, hogy mindez az evolúció számlájára írható! Kell lennie egy magasabb intelligenciának, mely mindezt megálmodta, elindította, s biztosítja működését millió és millió év óta. Gondolj a csillagok, bolygók, holdak bonyolult táncára, egymásra hatására, a gravitáció törvényszerűségeire, vagy az emberi élet csodájára, a fogamzás pillanatától. Tudom: kémia. Bonyolult vegyi folyamatok, hormonok hatása, az agy, az idegpályák szerepe… De azt ne mondd, mindez véletlenek sorozata. Nem, nem és nem! Mindezt egyszer valami, valaki gondosan elképzelte, megtervezte, s elindította a folyamatokat.

Az ember távolról sem tökéletes. Vegyük csak a Bibliát:

„Kezdetben vala az ige…” – olvashatjuk rögtön az elején. Íme a bizonyíték tökéletlenségünkre! Mert a görög logosz jelentése: gondolat. Ez módosult igévé, mert pontatlan a fordítás.

Lenyűgöz a világ dolgainak logikája. A bonyolult, számtalan ponton egymásba kapcsolódó rendszer tökéletessége. Egyet nem értek. Mi lehetett a célja a teremtőnek, amikor megálmodta, majd létrehozta a szúnyogot. És nem értem Noét sem. Mert azt se mondd nekem, hogy az Úr parancsára képes volt a vén borissza begyűjteni két ellentétes nemű egyedet, s átmenteni őket az özönvíz előttről, az utókor számára!

Szúnyog...

„A szúnyogok rendjébe sorolt rovarok jó része – lószúnyog, árvaszúnyog – semmilyen kellemetlenséget nem okoz az embereknek.”

Vajon miért látta szükségét a teremtő egy olyan típusnak is, amelyik harap? Mi a haszna? Jó, tudom, a szúnyog is része a táplálékláncnak, kérdezd csak a békákat. De miért nem volt elég az a néhány milliárd, amely nem okoz semmiféle kellemetlenséget?

És a büdös dög nem azért szív vért, mert szereti vagy mert éhes, á, nem! Hanem mert ahhoz, hogy a lerakott peték életképesek legyenek, a nőstény szúnyognak, életében legalább egyszer, vért kell szívnia. Mi a fenének? Mert amúgy jól elvan növényi nedveken a kis nyavalyás.

De tudod mit? Ki vagyok én, hogy Isten művét megítéljem? Szívjon, ha már annyira fontos neki. Csak ne köpne szívás közben. Ugyanis köp. Ezzel gátolja meg a vér alvadását. Miért nem rágja meg a rögösödő vért, mint más, rendes ragadozó? Az oroszlán meg a tigris talán köp? Nem, nem köp. Fütyül a vér rögösödésére. Rág szépen. Ahogy illik. De a szúnyognak ez nem jó, neki folyékony vér kell, fene a gusztusát.

Hát ez az a pont, ahol elvesztem a fonalat, ahol nem vagyok képes felfedezni a teremtő logosz csodálatos, jószerivel felfoghatatlan és megismerhetetlen logikáját.

 

Ha korán akarsz kelni, légy lusta!

Jómagam az voltam. Este – merő lustaságból – nem üzemeltem be a szúnyogriasztót. (vö: Vape) Az ember, a maga önteltségében néha szembe menetel a teremtő szándékkal, s kitalál egy szerkezetet, amelybe apró, kék lapocska illeszthető, s a szerkezetet beiktatva az áramkörbe, a kék lapocska méreganyagot párologtat a levegőbe. Azt mondják, emberre ártalmatlan. Én ezt nem tudom, egy azonban tény. A szúnyogot távol tartja, mi több, végez vele. Már ha nem vagy lusta, és bele helyezed a kék lapocskát az apró készségbe, majd bedugod a konnektorba.

Nos, én ezt elmulasztottam, meg is lett az eredménye. Most itt ülök, és lamentálok a teremtővel. És vakarózom.

 

*Az igazi vagy csípőszúnyogok családjának latin neve.
(Mert az is van a rohadéknak!)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr87593976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása