Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2014.06.14. 18:39 Ésik

Irodalmi kávéház

Címkék: kulcsár attila

Írta: Kulcsár Attila

 

A Kossuth téren néha csak átsietek, intézem az ügyeimet a Polgármesteri Hivatalban. Irigykedve nézem, hogy a kávézó utcára kitelepített asztalai mellett sokan üldögélnek a fonott karosszékekben, néha unottan hátra dűlve cigarettáznak, máskor elgondolkozva, előre hajolva belekortyolnak kávéjukba, kólájukba. Beszélgetnek, nevetgélnek, múlatják az időt. Délelőtt van, a hivatalban ügyfélfogadás. Mennyi ráérő ember! Fiatalok, öregebbek − mindenki munkanélküli itt? Vagy költő? Néha egy óra is eltelik, amíg a hivatal packázgat velem, és visszafele ugyanazon arcokat látom, mintha ugyanazt a viccet mesélnék, talán már egy újabb kapucsínót szürcsölnek, élik a kávéházi életet, amelyik a századforduló polgári létformájára volt jellemző, de úgy látszik ez az ezredforduló újra divatba hozta. A New York, Royal, Central és a Japán a művészvilág találkozó helyei voltak − Heltai Jenő, Karinthy, Babits, Kosztolányi, Kiss József és néha még József Attila is megfordult ezekben. Itt írtak, beszélgettek, szerkesztettek. Most is látok néhány laptopot egyik-másik asztalnál, de mobil vagy tablet szinte mindenkinél van. A régiek nem sokat fogyasztottak, néha órákat is elüldögélt egy szegény költő az asztal mellett. Sokszor hitelbe ittak. Rejtő Jenőről hírlett, hogy egy-egy krokival fizetett, amit a pincér átvitt a közeli szerkesztőségbe, és az érte kapott honorárium fedezte a fogyasztását, még egy péksüteményre is futotta a következő kávéhoz.

Na, ilyen időkről álmodozom én. Csak ülök a fonott nádszéken, kérek egy kávét és egy unikumot. A csinos pincérlány rám mosolyog, és máris térül-fordul, hozza − nem ismer még −, nem tudja, hogy egy fillérem sincs, és csak várom a Vörös postakocsi főszerkesztőjét, Onder Csabát, hogy majd ő közli az írásomat, és aztán fizetek. Előveszem az ihletet, mint a nagyok, vagyis a jegyzetfüzetemet, és nekilátok egy szellemes krokinak. Nem megy, nem megy − kevés volt az az egy unikum. Talán egy vers, az egyszerűbb lenne most, egy haiku − az csak három sor. Vagy itt vannak ezek a galambok, azokról lehetne valamit… − Hess, te rusnya!− az egyik rászállt az asztalomra. És menni is fog, érzem…A címe is megvan már: Tubi,tubicám. Írom is, mint egy Heltai Jenő:

Tubi, tubicám

A legutóbbi vihar után egy lesodort fészket találtam kertünk gyepén. Aztán egy reggel megláttam turbékoló lakótársunkat építkezni. Nagy körültekintéssel sétált az udvaron, egyik szeme a macskákat kereste, a másik apró ágakat vizslatott a fűben. Csőrébe vett sokat, ha korhadt volt, kiköpte, ha egyenes volt, otthagyta. Csak a görbék és az Y alakúak érdekelték. Ezekkel egyenként felszállt a nyírfánkra, és a magasban, ahová csak télen látok fel könnyen, a három ág elágazásánál új fészket épített. Kedves madarunk a balkáni gerle, reggel turbékolásával ébreszt.

Itt egy kicsit elakadok, elkalandozott a figyelmem, mert egy csinos női fenék libegett át a látókörömön, de elhessegettem , vén kecske vagyok én már, de még építész, és segítségként itt áll a háttérben a Korona szálló. Igen…

Azt mondta Alpár Ignác, az építész anno: Csinálok egy gyönyörű szállodát ennek a városnak. Legyen szép kiülő párkánya, tagozatos eresze, nyíláskeretezései, balluszterei. A nyugati napfényben az építészeti plasztikák változatos árnyékot vessenek a falakra, legyen a ház a város éke.

Azt gondolta egy másik, újkori tervező, aki nagy előtetőket építtetett a teraszok fölé, hogy esőben is kinn lehessen tartózkodni, akár a negyedik emeleten is: Épüljön egy városi tornác, amely pillérekkel és gerendákkal legyen gyámolítva, és alatta visszaadok az emeleteken néhány négyzetmétert az elvett zöldterületből.

Azt turbékolják ma galambok a szálloda díszein: De klassz kis párkányok, innen páholyból látjuk a Főtér minden eseményét, azt is, amikor az a turista jön, és búzaszemeket szór a kövezetre, hogy fotózhassa a kezéből csipegető galambot a mobiljával.

− De jó kis védett fészekrakó gerendasarkok vannak itt a tető alatt − fedezi fel Tub Ica a társasház szögletét magának.− Az idén háromszor is költök. Tubi Tibi teljesen levett a lábamról, olyan szerelmesen kurrog.

Aztán betotyog a térre Proszenyákné , született Gál Aranka konzervgyári nyugdíjas, és elkezdi a galambokat etetni, mintha Velencében lenne a Szent Márk téren… Csak le kell írni a látványt.

Azt motyogja fogatlan szájjal a magányos öreg néni a téren, amikor a kenyérbelet marékszámra kiszórja: Tubi-tubi, egyetek galambocskáim, amíg én nem éhezek, ti sem fogtok.

A kislány is kimegy a loggiájukra, és tenyeréből eteti a galambokat: Egyél kicsi madár, itt a finom kölesmag, vidd a fiókáidnak is.

Az apukája vasárnap reggel már magából kikelve zavarja el a „rohadékokat” az ablakból, amikor nem tud aludni tőlük.

Anyukája már szentségel, amikor nem mer ruhát szárítani a teraszon, mert összepiszkolják.

És az élet adja a legjobb ihletet, mert már majdnem újra elakadtam, és egy szatmári szilva jutott az eszembe, amikor egy hölgy az eresz alatt hangosan méltatlankodni kezd.

Azt mondja a szálloda alatti könyvesbolt kirakatát nézegető művelt szépasszony, amikor fehér selyem zsorzsett ruháját a párkányról a galambok leszarják, hogy dögölne meg minden galamb a hivatallal együtt, aki nem csinál már valamit ezekkel a városi szárnyas patkányokkal.

A városi hivatalnok szerint Noé volt a hibás, amikor kiengedte őket a bárkájából.

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet, hogy igen, a galambok tollazatában mindenféle atkák élősködnek, és orrjáratukban akár madárinfluenzát, papagájkórt is terjesztenek.

Aztán elvonulnak a téren az E-misszió Egyesület aktivistái, mert éppen madarak és fák napja van, és tovább lendítik a tárcám fonalát…

Az állatvédő szerint, ők voltak itt előbb, nekik is joguk van élni: Aki a galambokat nem szereti, az más gonoszságra is képes, elvenném tőle a gyerekét is. Ma a galambot irtaná ki, holnap a verebeket, baglyokat, majd a kutyákat is.

Botond, aki légpuskával vadászik rájuk az ablakból, azt gondolja: Aki madarak között akar élni, lakjon az erdőben, költözzön a rétre.

A városgazda elhárít minden felelősséget : Felszereltünk madárvédő hálókat a falak elé, felálló tüskéket a párkányokra. Kifüggesztettünk művarjút ijesztésnek, szerződtetünk vadászsólymokat ellenük. Mit tehetnénk még?

Azt feleselik a galambok: A szél a mi barátunk, letépi a hálót, a hó és jég elhajlítja a tüskét és közé férünk, a művarjút kiröhögjük, a vadászsólyomra úgy se lesz pénz, meg a többire se.

A biológus tájékoztat: ezek a madarak évente többször is költenek, vannak városok, ahol fogamzásgátlóval etetik őket, hogy ne szaporodjanak.

Egy feldühödött ember, akit elhagyott a felesége, azt hörgi elfulladva: Etessük méreggel őket, hogy egy se legyen.

A Közegészségügyi Hivatal embere szerint vigyázat azzal a mérgezéssel, az elhullott galambtetemek betegségeket okoznak.

A katolikus templomból ekkor levonul a térre egy násznép, fényképezkednek, csókok − új szokás : galamberegetés−, az élet írja a tárcámat …

De uraim nem jobb a békesség? A galamb a szerelem, a hitvesi hűség jelképe −mondja egy rendezvényszervező. Nem véletlenül eresztenek el az ifjú párok galambokat a lakodalmakban újabban.

Azt suttogja az ifjú férj újdonsült feleségének a nászéjszakán évődve: Kis galambom, egyetlen tubicám, hogy egyelek meg, mondja − és már kezdi is a melle húsánál..

Azt mondják az ínyencek, akik már fogyasztottak ilyet : Legfinomabb étel a töltött galamb, cumberland mártással és birsalma szósszal .

Megszólal a padon az egyik hajléktalan is: Én lavórral állítok nekik csapdát. Ha sikerül, jó lesz az mártás nélkül is, parázson sütve.

A mi balkáni gerlénk elhatárolódik a konfliktusoktól, és azt búgja reggelente, hogy szívesen vállalja − ha az illetékesek felkérik −a békegalamb szerepét.

Nem tudom mi lesz, Onder Csaba még mindig nem érkezett meg. Nem sokat bízok a Kelet-Magyarországban se, itt a szerkesztőségük a közelben, ha beküldöm a pincérnőt ezzel a tárcával, úgy kihajítják, hogy a lába se éri földet.

De nem én írom az életet, az élet rendez engem és a számlámat is. Feltűnni látom a téren Ésik Sanyit és Szlávik Tündét. Sanyi vagy Tünde, nekem mindegy, hogy ki fizet − ugye jó lesz ez a tárca, tisztelt szerkesztő asszony és főszerkesztő úr − jó lesz vagy…négy Hubertuszra, meg egy kávéra…

 

A fenti tárca 2014. június 13-án hangzott el a Tárcán kínálom blog és a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület Ünnepi Könyvheti eseményén, az Olvassunk tárcát! címmel immár 4. alkalommal megrendezett felolvasó órán.

Közreműködött (balról jobbra): Vaskó Ilona, Kulcsár Attila, a házigazda, Bihari Albertné, Ésik Sándor, M. Szlávik Tünde, Tornyi Ferenc, Illés Zoltán.
 

10429425_10152532505774668_8414487458179865870_n.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr886301156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása