Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piró m. péter (1) piro m. péter (8) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2013.10.12. 18:11 Ésik

A bakancs

Címkék: somorčík sz. rozália

Írta: Somorčík Sz. Rozália


Már bent volt, át kellett haladnia azon a rohadt folyosón, csak az a nagypicsájú fel ne ébredjen. Hozzáért a keze a ragadós linóleumhoz, egyensúlyozott, ahogy a bakancsát lefejtette a lábáról, reggel héttől rajta volt, most meg már éjfél is elmúlt.

Nem gondolkozott azon, hogy miért ment bele ebbe, semmi értelme sem volt, tudta, visszafelé nem vezet út. Az egyes napokat kell csak kibírnia, majd múlik az idő. Naponta lesz munka, jönnek kuncsaftok, őt basztatják, ez jó, így kevésbé fáj minden, csak tegyék. Az alkalmazottai is meresztgetik a szemüket, ha látják, mennyire szarban van, próbálnak kicseszni vele, de neki most pörög az agya, keze biztos, lábai meg sem inognak, csak a nyár elején, amikor fordult egyet, mikor felállt az asztaltól. Alatta volt egy kicsi szekrény, ebből kivette a táskáját, a fiókból a bukszáját, az ajtó felé fordult, a Sztankának szólt közben, hogy megy ‒ ő volt a legmegbízhatóbb az összes között ‒, akkor egy pillanatra nem látott semmit, rárogyott a fal melletti székre. A lány rögtön futott, hozott egy pohár vizet.

Menni kellett az ügyvédhez, aláírni a szerződést. Délután már a sürgősségin ült a magnézium- injekcióval a karjában. Mintha kettévált volna belül, de nem függőlegesen, hanem vízszintesen. A postán, bankban az ájulás környékezte, nem látta az ablakokat, az autóban letekerhette őket; nem bírta a zárt teret.

Öt férfi segített a hurcolkodásban ‒ így nevezte magában ‒ lehajtott fővel, szótlanul, csak néha sütöttek el egy-egy faviccet, mert olyan volt a hangulat, mint a fagyos szar. Ilyet is csak az a barom találhatott ki: beköltözni a házba, amin nem tudtak megegyezni. Hát odaköltözött, bízva abban, hogy megvédik. Eladta a lakást, csak a személyiben volt egy cím, ami már nem volt az övé többé. Még szerencse, hogy az asszony nem bírta az közös háztartást vele, így egy hónapon belül leperkálta a pénzt. Büszkén mondogatta a szomszédoknak, hogy milyen büdös kurva ő, hisz hogyan is gondolhatta azt, hogy mégis idejön, amikor az ügyvédnél aláírták az egyezséget.
Aztán az összes bútora ment abba a patkányos pincébe, az anyósa háza alá, ahol még az ajtó sem volt rendesen bezárva, hogy a macskák bejárhassanak. Egy-két személyes holmi kéznél, nejlonszatyrokban, pár váltanivaló a testre, hat darab matrac a szekrény tetején ahol ők ketten laktak, azt is csak éjszaka volt szabad leszedni onnan, mikor a kisírt szemű már aludni ment.

Aztán lefeküdhettek a földre. Hát minek legyen itt, ha úgyis várja, hogy siránkozhasson? Hogy ő nem a menye, mert nincsenek templomban megesküdve, és menjen innen el, itt neki semmi keresnivalója. És bőgött, szipogott, rángatta a hátát, mikor ráállt a küszöbre, és nézte őket, ahogy a földön feküdtek.

De hát előre megegyezett velük, mindent megcsinál, fizeti a rezsit, semmi gondjuk nem lesz, hisz mégiscsak a fiuk felesége. Hisz ők ketten megegyeztek, a férje és a volt felesége, ezt nem ő találta ki, de kellett a pénz, kellett nagyobb lakás, mert a fiúnak nem volt szobája, csak az ő lányának a régi lakásban, így belement. Csak a Lacó, a lánya barátja mondta neki lehajtott fejjel, ne menj ebbe bele, ez nagyon nagy faszság. Belement. A lánya a Lacóval maradt. Egy egyszobásban laktak, de nem haragudott.

Éjszakákig benn maradt. Ha fáradt volt, a kemény asztalon feküdt bakancsostul a fekete farmerében, hallgatta a kicsi rádiót, és nem gondolt semmire, csak élt. Az, aki megvédhette volna, az már nem beszélt vele. Megvolt a pénz.

Péntekenként néha ott mosott a munkahelyén a mosdóban, ami a hátsó helységben volt, ilyenkor szinte hajnalig ott maradt. Félt átmenni a főépületbe a vécére, egy befőttesüvegbe pisilt, és a mosdóba öntötte. Szégyellte magát ezért saját maga előtt, ennyit gondolt: majdcsak elmúlik.

Twin Peaks, így hívta a falut.

Vezetni a bakancsban volt a legjobb, ezért szerette. Társa volt. Mikor elhagyta a várost, kifelé tartva a völgyből, és rátért az egyenes, két kilométeres szakaszra, akkor jól lenyomta a gázt. Csak száznegyvenig merte, hiába gondolt az öngyilkosságra, nem engedte a másik énje, az anyai. Az őszi, majd a koratéli ködök aztán nem hagyták a sebességet. Ahogy araszolt a falu felé, az éjféli, kihalt úton horror-szörnyekre vágyott, hogy benyúljanak a centire nyitott ablakon és megfojtsák.

Karácsony előtt két nappal költöztek az új házba. Esett a hó. Az utcát söpörte szakadatlanul, csak már végre eljönnének onnan, arról a helyről.

Este lett, mire végre az utolsó fuvart is kipakolták, ott volt minden a szobákba tuszkolva; a saját bútorait rég nem látta. A falak hidegek voltak, az egész ház, és senki sem beszélt vele. Fázott. Kellett volna valami testmeleg. A fiúhoz bújt, ő már lefeküdt, korán kellett kelnie, utolsó nap a suliban a szünet előtt. Bakancsostul, ruhástul, vacogva, annyit mondott neki, csak egy pillanatra, ne haragudj. A fiú kamaszos-rikoltós hangján meg csak annyit, menj innen te pedofil.

A nappali közepéről eldobálta a nejlonszatyrokat, széttekerte a pincedohos szőnyeget, megkereste a kabátját, és lefeküdt. A villanyt égve hagyta, a plafont akarta nézni. A fáradtság a tekintetét egyre lejjebb nyomta, akkor látta, a bakancs sarka teljesen levált a bőrről, mintha levágták volna. Lehúzta a lábáról, nézte egy keveset, de semmi emlék nem kötötte hozzá többé. Bevágta a sarokba. Nagyot reccsent valami, porcelán vagy üveg lehetett.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr95565269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása