Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2013.04.13. 17:06 Ésik

Hozzászokni a nincshez

Címkék: antal anikó

Írta: Antal Anikó 

 Annus

Klimt_Tree_of_Life_1909.jpgArra ébred, hogy szúr a szíve. Tompán. Kis fájdalommal. Mintha valami láthatatlan erős kéz szorítaná. Játszana vele. Akárcsak a Teremtő a Nappal és a Holddal. Hol megdobogtatja, hol pihenni hagyja az öreg szívet. Több mint egy hete érzi ezt Kovács úr. Hajlott kora ellenére minden reggel fél ötkor kel. Ébredés után hosszú percekig ül a bevetetlen ágy szélén. Hallgatja a szürke csendben egyre inkább rakoncátlankodó szívét.

A meggyszínű páros ágy másik oldalán a paplan érintetlen. Rajta ránctalan, fehér párna szunnyad. Álmodja a végtelent. A dióbarna éjjeli szekrényen könyvek. Évek óta hevernek ott olvasatlanul. Mellettük toll és ceruza. Tinta a fontosaknak. Grafit a feledhetőknek. Annus mindig mindent jelölt. A fontosat tintával. A feledhetőt grafittal. Annus. A kórházba már nem vitt magával könyveket. Ott csak saját álmát írta és olvasta, míg egyszer végleg elaludt egy sötétkék éjszakán.

Hajnal neszez az óra mutatóján. Tikk-takk. Tikk-takk. Szürke ruhában sorakoznak a percek. Kovács úr hallgatózik a tompa csöndben, majd kimegy a konyhába. Piros lábast tesz a tűzhelyre. Kávét főz. Pontosabban vizet. Neszkafénak. Már nem használja az évfordulóra kapott ezüst kotyogót. Mióta Annus elment, nem kell kávét főzni két személyre. Nem lengi be frissen darált fekete illata a kicsiny, sárga konyhát. Helyére neszkafé és cigaretta keserű füstje költözött. A cukrot pedig felváltotta a műízű édesítő. Az illúzió. Hogy Annus még most is. Még mindig. De hiába. Szúr a szív. Olykor sajog. Semmi nem olyan, mint Annus idején. Semmi nem olyan, mint az óarany napokon. Mikor még konyakot tettek a kávéba vasárnap reggelente. Mikor még Annus törékeny kezeivel hófehér porcelán csészékbe szolgálta fel a kávét a zöld növényekkel árnyalt teraszon, hűvösebb napokon pedig a sárga falú konyhában, ahol szárított gyümölcsök aromája kergetőzött Annus édes parfümjének illatával. Az ovális diófa asztalon mindig lágy esésű damasztabrosz fehérlett, frissen sült búrkiflikkel. Mert Annus vasárnaponként hajnalban kelt, hogy a következő hét szerencsehozójaként megsüsse az aranybarna, diós-mákos, patkó alakú édességeket.

Kovács úr bekapcsolja a hűtő tetején álló rádiót. Odakint lassan kihunynak a csillagok. Ma március 4-e, Kázmér és Adrienn napja van. Mondja egy női hang a kora reggeli szürkületben. A nap kél 6 óra 14 perckor és nyugszik 17 óra 34 perckor. A Hold kél 0 óra 24 perckor és nyugszik 9 óra 42 perckor. A Nap és a Hold. Gondolja Kovács úr. Fejével lemondón integet. Soha nem találkoznak. A Nap és a Hold. Közben a tűzhelyen zubognak az ezüst vízbuborékok. Kifutnak. Előtörnek. Szétpattannak. Ezüstbuborékok. Emlékek. Ezen a napon született Keszi Kovács László, néprajzkutató és Pászti Miklós, Liszt-díjas karigazgató. 1813-ban ezen a napon hunyt el Chudy József, zeneszerző, karmester. Az első magyar nyelvű opera, a Pikko herceg és Jutka Perzsi komponistája. Tájékoztat a rádió. Ezeket Annus is tudta. Mindig tudta a helyes választ a Játék és muzsika kérdéseire is. Nem egyszer játszott részleteket operákból és operettekből a Bécsből hozatott, mára elnémult zongorán. Azok a zongorafutamokkal ékesített vasárnapok. Azok a szenvedélyes concertók és virtuóz kadenciák. Azok a titokzatosan néma generál pauzák. Fortissimók és pianók. Fájdalmas Chopin-keringők.

Kovács úr remegő kézzel kapcsolja ki a rádiót. Mit tudtok ti? Kérdezi a hajnali csöndben. Ma két éve, hogy Annus elment. Március negyedikén. Ezt nem mondják be a hírekbe. Hozzá kell szokni. A nincshez. Ahhoz, hogy egyre kevesebben emlékeznek az ősz haját kontyba tűző, nefelejcskék szemű kántor-tanítónőre.

Szeme a hűtő melletti naptárra téved: március van. Ebben a hónapban egymást követik a piros betűs napok, az ünnepek. De immáron két éve Kovács úr egyedül ünnepel. Nőnapra, akárcsak tavaly, bordó rózsát és bársonykék nefelejcset vesz. Ha szíve engedi, kiviszi őket Annusnak a temetőbe. Valójában szeret a temetőbe járni tavasszal, mert ilyenkor a hűvös sírokon lágyan bimbódzik a tarka szirmú Élet. Szemérmesen öltözik fehérbe a törékeny hóvirág. A zöld fű sárgás, kopott palástját lángtulipánok ékesítik, később pedig a fekete aszfaltsétányra sárga szőnyeget könnyez a buja aranyeső. Ünnepel a természet. Az örök. A misztérium.

Kovács úr szeme könnybe lábad, ahogy a hajnali csöndben pergeti maga előtt az eljövendő naptári napokat. Március 15. Neki nem a forradalmat jelenti elsősorban. Számára kettős ünnep ez. A forradalom és szerelem diadala. Annussal kötött házasságának napja. Ötvenötször ünnepelték együtt március 15-ét. Ünnepelték a forradalmat és a házasság lángvörös rózsájában parázsló szerelmet.

Remegő kézzel kavarja el a gyöngyöző vízbe szórt fekete kávéport. Fehér tablettával édesíti. A cukra miatt. És az illúzió kedvéért. Hogy Annus még most is. Még mindig. Az óra fél hétre jár. Az almafák barna ágain aranysárga fürtjeit fésüli az ébredező Nap. Kovács úr a konyha ablakából a kiskert felé néz. A sarokban sárga bimbókkal törnek elő a fátyolszirmú nárciszok. Mellettük titokzatos lilában és zöldben születnek a jácintok. A ház falánál rózsabokor és orgona kezdi bontogatni opálos rügyeit, hogy májusra lila és fehér habszirmokkal pompázzanak majd. Ezeket mind Annus ültette. És talán, gondolta Kovács úr, a tavasszal kart karba öltve, ma is itt jár láthatatlan léptekkel a virágoskertben.

(Megjelent az Irodalom21 című folyóirat 2013. áprilisi számában)
Illusztráció: Klimt: Az élet fája

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr305221159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása