Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2012.10.10. 18:00 Ésik

Folyó hozta, madár hullatta...

Címkék: balogh géza

Írta: Balogh Géza



Száraz, ropogós avar borítja az árteret. Tenyérnyi levél vitorlázik, nesztelenül huppan a földre. Diót tallózok Kér alatt, a Szamos partján. Turkálom a zörgő avart, mátyásmadár röppen fel méltatlankodva.
A töltésről messze látni. A túlparton Kérsemjén, mellette mindjárt a sárga tornyos Panyola, sokak szerint a szilvatermesztés igazi központja. Innen származik a penyigei (nemtudom), a boldogasszony, a kék (macskatökű) és a lotyó szilva is, ezekből készítették egy 1867-ből származó irat szerint a „pengőt, a híres szilvalekvárt. Az apró kökényszilvát erősen megfőzik, ezután széles gyalult táblákra kiterjesztik, temérdekebben, hogysem az ökörbőr, ezt magvával körös körül rakják és kiteszik a verőfényre, hogy jól megszáradjon. Azután levonszák a táblárul, mint a bocskorbőrt, s elteszik, mikor szükséges lemetszenek belőle egy darabot és jó ízű fekete levest főznek.”
A túlparti Panyola nem több két becsületes kőhajításnyinál, ám közbül a Szamos, a híd meg Tunyogmatolcsnál. Útba esik hát Fehérgyarmat is, ahol feltétlenül meg kell keresni Bakos Bélát, aki a szatmári gyümölcstermesztés egyik legjelesebb ismerője. Évekig kutatta a régi iratokat, böngészte a százados statisztikákat, vaskos tanulmány vizsgálódásainak gyümölcse. A múlt század elejéről származó Szirmay-krónikát idézi.
− A gyümölcsleadásból származó jövedelem már a múltban is nagy szerepet játszott a Tisza-Szamos környéki ember életében. Szirmay azt írja: „A növényekből ... gyümölcsöknek sokféle nemei, kivált szilváknak és almáknak sokasága, melly Tiszahátról és Szamoshátról szálakon, szekereken a szomszéd Megyékre szállítatik.
Kormos almák mint ízekre, mint tartósságra nézve leginkább dicsértetnek, szilvákból pedig sok és jó pálinka égettetik, aszalva is árultatnak . . .” A szabadságharc bukását követő idők kedvezőtlen adópolitikája miatt viszont nagymértékben visszaesett a gyümölcstermesztés jövedelmezősége. A gyümölcsösért például a szántóhoz képest háromszor nagyobb adót kellett fizetni, aztán érthető, hogy többfelé kiirtották a lankákat, a megmaradtakat is alig gondozták.
Ragyog az októberi nap, Panyola főutcáján teremtett lelket sem látni. Amerre csak néz az ember, mindenütt alma meg alma, persze jonatán, meg delicsesz. Hova tűntek a régi fajták, pedig milyen jó ízű még a nevüket is sorolni: Magyarkormos, Masánszki, Szeicska, Bonyik, Törökbálint, Kenézpíros, Darutóvári, Beregisóvári . . .
A kapuk, kisajtók zárva, lent a kertekben, kint a határban szorgoskodik a falu. Szabó Miklóséknál azonban enged a zár, kiskutya ugat, s jön a gazda, kalapja csáléra állítva. Almát szed a család, itt vannak a rokonok is. Jó hete folyik a szüret, de van még munka bőven, pedig nem nagy ez a kert, negyven almafa sincs talán benne. .
− Nem akarnak egy kis pénzt keresni? − somolyog. − Úgy látom jó erőben vannak, leverhetnék a diófámat! Én már nem merek rámászni.
− Majd leverik a varjak . . .
− Mit, a diót!? Becsesebb az almánál!
− A szilvánál is? − Ráncba szalad a homloka. − A szilvát ne bántsák. Abban mi sosem csalódtunk.
A kert hosszú, keskeny, zsúfolva fiatal almafákkal. Az ágak rogyadoznak a rengeteg alma alatt, mert ha búzát nem is terem nagyon a föld, a fák ontják a gyümölcsöt. Az erdélyi klímához hasonló hűvös, nedves tájon különlegesen jó a szilva, alma, dió íze. Tudták ezt a régi öregek is, hiteles lehet hát − mint Bakos Béla is írja − a szóbeszéd, miszerint Jókai Mór is elragadtatással beszélt az itteni gyümölcskultúráról. Domahidy András vendégeként járt ezen a tájon, s állítólag az Aranyember című regényében szereplő Senki-szigetéhez a szamossályi lankák adták a mintát.
Érdemes fellapozni a régi iratokat is. 1895-ben volt az első komoly, Magyarország egészére kiterjedő gyümölcsfa-összeírás, melyből kiderül, hogy a Tisza-Szamos-közben találhattuk az ország, valamint a megye gyümölcsfaállományának 1,1, illetve 23 százalékát. Összesen 230 ezer 306 gyümölcsfát számláltak ekkor − az adatokat persze csak fenntartással fogadhatjuk el, hiszen az adóztatástól való félelem miatt jó néhányan a valós számoknál kevesebbet vallottak be, irányadónak azonban megteszi melynek hatvanhét százalékát a szilva tette ki. Száz hektárra átlagosan 223 jutott, ez csaknem háromszorosa volt az országos átlagnak.
És a szilvafák száma azóta csak növekszik. 1935-ben például 212 ezer 688 darabot találtak belőlük, harminchat évvel később pedig hajszál híján háromszázezret. Mára azonban az alma vette át a vezető szerepet itt is, de nem annyira, hogy megszűnt volna a szilvakultusz a fekete földön.
− Bár ki tudja? Elurasodott már az emberek gyomra − legyint Panyola leghíresebb szilvát aszaló asszonya, Bódor Imréné. − Pálinkát főzetne belőle, bezzeg valamikor . . . Annyi ételt tudtunk mi készíteni a szilvából, még felsorolni is sok lenne.
Ette a szegény ember gyümölcsét a nép nyersen is sokan ebéd gyanánt, s jó volt, ha vághattak hozzá egy karéj kenyeret − de a legtöbb aszalva fogyott. Az aszalók lent álltak a kertben, úgy mint itt Bódoréknál.
Egymás ágaiba kapaszkodó almafák között bujkálunk. Aztán hirtelen megszakad az „erdő”, néhány diófa tűnik elő, meg az aszaló a kerítés mellett. Szabályos kis házikó, fala vályogból, féleresszel, itt áll az üstház is.
− Én építettem a fiammal, hetvenben, az árvíz után − mondja Bódor Imre, s kinyitja az aszaló ajtaját.
Nem sokat látni persze, hiszen sötét van bent, mint az üst fenekén, de annyit igen, hogy a nagy ágasokon tepsiszerű kasok feküsznek. A gazda kihúz egyet, vesszőből fonták.
− Erre rakjuk a nyers szilvát. Előtte befűtök, s kezdődhet az aszalás.
A fűzfavesszők feketék, megfogta már őket az idő, a füst, meg a gyümölcs kicsorduló leve.
− Hány mázsát aszaltak már benne?
− Ki tudja? Nem számoltuk. Az idén úgy öt-hat mázsát. Tudják hogy van ez... Az ember nemcsak magának aszal. Sőt, az marad utoljára. Jönnek még a falu túlsó végéről is, hogy Imre bácsi, Vilma néni, lenne egy kis szilvám… Így aztán a mienk utoljára marad.
− Van még aszaló ezen kívül Panyolán?
− Talán egy. Nem úgy mint régen. De jött a hetvenes árvíz, a házakkal együtt elsodorta mindet.
Nézzük az új, mégis ki tudja hány száz éves épületet. Mert ilyenek lehettek a régi, vert falú aszalók is. Igaz, nemigen találni ma már egyetlen egyet sem belőlük egész Szatmárban, hiszen az árvíz óta hatalmasat változott itt a világ. Villasorok épültek, de az öreg csűrökre, sütőkre, kemencékre, deszkakamrákra kinek van már szüksége? Elvitte őket a víz, az új házak építői talán már az emléküket sem őrzik. Legfeljebb néhány idősebb ember, mint Bódor Imréék is, akik a régi aszaló helyett újat húztak a kert közepén.
− Nagy munka ez, talán el sem hiszik. Egy hétig aszalódik benne a szilva, éjjel-nappal talpon kell lenni mellette. Különben odaég.
− Mivel fűtenek?
− Fával. Jó vastag hasábokkal. Szegény apám, ha látná . . . Akkor megtette a rőzse, a gally, de még a csutkaízék is. Nagyobb becsülete volt akkor a fának, hogysem azzal fűtsék a sütőt vagy az aszalót.
− Melyik szilvát szeretik a legjobban?
− A nemtudomot. De jó a berbencei, meg a lószemű is. Csak a tűzön legyen az ember szeme.
Állunk a diófák alatt, ahol dehogy van még vége a kertnek. Csak itt kezdődik igazán! Végig a mezsgyén hatalmasra nőtt szilvafák, az utolsót már nem is látni. A gyümölcsöt már leverték, hullik a levél is. Hogy jövőre új nőjön a helyükbe, hogy újra fűteni lehessen az aszalókat. Vajon meddig füstöl még a kéményük . . . ?

284960_3863625342116_911746055_n.jpg
Rotyog a cibere, hamarosan kész a penyigei szilvalekvár. Kőrösi Miklósné kezében most merőkanállal. Máskor tollal. Ő írta a Szatmári kóstoló című könyvet. (Penyigéért Kulturális Egyesület 2008.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr284831070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása