Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2012.09.06. 18:00 Ésik

A létező szocializmus

Címkék: piro m. péter

Írta: Piro M. Péter

Ült a kocsmában − 2011-ben – és szemlélődött. A retró filing megragadta a figyelmét és mosolyt csalt az arcára.
A kerthelyiségben az asztal betonból volt, ami egy téves elképzelésre alapozott, mármint hogy a beton örök. Hát nem. Betonkorrózió. Új fogalom, valahol a nyolcvanas években honosodott meg. A vasbeton mégiscsak porlad és rozsdásodik, nincs 150 éve, ahogy az Ybl-ön tanulta, aki oda járt. Persze, amikor kiöntötték ezt az asztalt, kéznél volt a beton, mert akkor építették a HÉV-et, a szocializmust, meg ezt a kocsmát. Hehe. Beton is volt a közelben, meg van is. Meg volt rum, meg sör is. Így ment ez.

Figyelme tovább siklott a fémvázas, viharvert székekre. Az általánosan (és különböző mértékben) lekopott festékrétegek között felfedezte a HÉV-zöldet is. Nem csodálkozott, szinte várta az újabb bizonyítékot.

Valami keserédes emlékkeverék ébredt benne. Kopott farmer, kockás ing, alföldi papucs, koncertek, haverok, sör és Rock'n'roll... Néha egy-egy húzósabb rendőri pofonnal. Eh, nem volt az annyira vészes. A Trabiba befért az egész család, és igazi kaland volt eljutni a Balatonhoz, úgy kétévente.  A vállalati üdülők meg abból készültek, amit termelt az adott gyár, vagy amit összehozott a „szocialista kapcsolat”. A Faipari KTSZ fából, a Téglagyár téglából, a Sörgyár mindenből. Akárcsak itt a kerthelyiségben.

A kerítés ügyesen összehegesztett negyed- és félcolos csövekből állt, már-már művészi értékkel konstruálva. A mester kreativitását bizonyára segítette az a pár feles, meg az, hogy a vasdarabok szinte egyenhosszúak voltak. Na, ja. A táskák is egyformák voltak. És ha az üzemben megkérdezte valaki, Kovács szaki, min buzgólkodik olyan szokatlan intenzitással a gyorsdarabolóval, akkor csak az volt a válasz: 4M-es meló. „Mindent Megelőző Maszek Meló”. Ő ezt tudta szerezni. Nem lopta, szerezte. A Faipari KTSZ-től fát, a Téglagyártól téglát, a Sörgyártól... Hehe. Így ment ez.

És most?

Kért még egy felest és egy korsót a trécselésbe merült pultoscsajtól, majd rágyújtott és tovább morfondírozott Kovács szakin.

Az erős és jókezű mester sok helyen maszekolhatott, gazdag zöldségesek, lángossütők, befolyásos tanács- és pártvezetők víkendházainál. A jó kapcsolatok jól jöttek a gyerek beiskolázásánál, a kockalada és a telefon soron kívüli igénylésénél. Az életszínvonal emelkedett és drágult is. És jött a nagy, kétszintes, sátortetős ház... No, ehhez már némi fóliázást is be kellett vállalnia, de jól ment. Olyan időtlennek és öröknek tűnt a rendszer és kiskapuja.

És most?

Mi van veled, Kovács szaki?

A hajsza és az ital megtette a magáét. Vérnyomás, cukor, ízület, műtét. Az üzemet privatizálták, eladták, ellopták, bezárták. Szerencsére a kapcsolatok elegendőek voltak még egy lényegében jogos rokkantnyugdíjhoz.

A maszek és a fólia kitartott még egy darabig, de kopik az ember, és egyre több dolog használódott.
No, meg a virágok már Hollandiából jöttek, a barkácsáruházakban meg komplett kerítéselemeket kezdtek árulni, mondani se kell, hogy gyatrákat, de olcsón.
A kölykök szétrebbentek, a rezsi meg drága. (A fene ette ezt a nagy házat! Kong az ürességtől, kifűteni meg egy vagyon! Amúgy is csak lent használjuk, mert ott a nagy TV, a fenti hálóban nem is aludtunk már öt éve...)

Bámulom a kocsma kerítését és az asztalt. Lehet, hogy idefelé jövet elmentem a házad mellett. A víz és a fagy kissé kikezdte már a kocsifelhajtót, és a cifra kerítésedre is ráférne már egy festés. A korsó oldalán lefutó páracseppek kör alakban szívódnak a betonba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr34757548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása