Tárcán kínálom

Alapító szerkesztő: Ésik Sándor Társszerkesztő: Standovár Ágota Tárcáink célja nem csak az olvasó szórakoztatása, személyes jellegű műfaj. Az ilyen írásokat egy régi-vágású újságban a lap alján hozták, desszertként a vonal feletti nehezen emészthető cikkekhez. Az itt közölt darabokhoz tehát képzeljen hozzá az olvasó egy színvonalas sajtóterméket alapos elemzésekkel, tényfeltáró, leleplező riportokkal. Vagy ne... ******************************Kattintson a Címkék után a szerző nevére és olvasson a blogban korábban megjelent műveiből!

Címkék

andré ilona-ibolya (5) antal anikó (16) arany piroska (6) balku lászló (9) balogh adrienn (1) balogh géza (25) baracsi endre (1) béke zsanett (1) bódi katalin (20) boldogh dezső (1) borbély balázs (3) b tóth klári (21) csabai lászló (10) csengődi péter (44) cserbakőy levente (8) csupor béla (2) czimbula novák ibolya (3) dávid józsef (4) deák-takács szilvia (3) debreczeny györgy (7) dinók zoltán (9) dunai andrea (2) ésik sándor (54) farkas józsef (1) farkas molnár péter (17) fehér noémi (1) filip tamás (1) fülöp gábor (4) gaálné lőrinczi éva (3) galambos lajos (1) gáspár ferenc (1) habony gábor (6) hajdú erika (5) hajdu sára (1) hargitai ildikó (4) hornyik anna (1) huba ildikó (2) illés zoltán (12) janáky marianna (2) jónás ágnes (1) juhász zsuzsanna (3) k. rados marcella (2) kácsor zsolt (6) kántor zsolt (15) karádi zsolt (5) kecskeméti zsuzsa (8) kiser edina (13) kiss gréta henriett (1) kiss péter (1) kis mezei katalin (2) koch zsófia (1) kovács kinga (1) kováts judit (3) köves istván (1) kukuts csilla (3) kulcsár (1) kulcsár attila (68) ladányi fedák enikő (1) lajtos nóra (5) lampl zsuzsanna (7) láng judit (1) m. szlávik tünde (47) margittai h. ágnes (8) merényi krisztián (1) mirtse zsuzsa (5) molnár péter (29) mórotz krisztina (4) nagy (1) nagy farkas dudás erika (13) nagy istván attila (1) nagy norbert (1) nagy zsuka (5) nyolcas józsef (1) oláh andrás (3) onderó szilárd (1) onder csaba (1) orbók ildikó (2) ozsváth sándor (40) pataki zsuzsanna (1) pénzes ottó (1) péter béla (13) petrozsényi nagy pál (26) piro m. péter (8) piró m. péter (1) rácz lilian (2) rácz tibor (1) radnó györgy (13) réti jános (14) rimóczi lászló (14) rusai márta (1) ruszó marietta (1) seres ernő (3) simon adri (3) somorčík sz. rozália (27) sonkoly istván (1) standovár ágota (14) szakonyi gabriella (1) szalóki emese (1) szeifert natália (3) székely-nagy gábor (1) széll zsófia (2) szép szilvia (3) szilágyi erzsébet (2) szilágyi rohini (1) szőke imre (5) szombati gréta (4) szondi erika (2) szuhár csilla (1) t. ágoston lászló (1) tamás tímea (2) tornyi ferenc (10) turányi tamás (21) vajdics krisztina (5) váradi andrás (3) vaskó ilona (30) venyige sándor (3) veres roland (2) zajácz d zoltán (4) zápor györgy (9) zilahy tamás (5) zoltay lívia (1) attila (1) zsuka (1) Címkefelhő

Tárcáink kedvelői a nagyvilágban

Friss topikok

  • M Szlávik Tünde: A huncut rigmus megfejtése maga is magyarázatra szorul: az esztováta (eszteváta, osztováta) olyan ... (2021.09.25. 17:23) A régi öregek, avagy pajzán történetek
  • Arany Piroska: Isten éltessen Vaskó Ilona! Nagyon tetszik a születésnapi monológod! Nekem is mostanában lesz az ... (2021.02.12. 11:37) Február tizenegy
  • csokosszaju: szia, mit tudsz Hófehérkéről? (2020.09.27. 23:02) Az örök menyasszony
  • bohmjo: Ez nagyon jó! Ahogyan a szavak és tettek újra és újra teljesen új értéket és hangulatot kapnak, a... (2020.09.05. 15:01) Tivadar
  • M Szlávik Tünde: @Farkas Molnár Péter: Köszönöm, Péter! Tárcát is hozhatnál magaddal... :) (2020.08.16. 16:46) Majom a köszörűkövön

Linkblog

Most olvassák

Életkép, vázlat, rajz, csevej... M. Szlávik Tünde blogja

2012.09.02. 18:00 Ésik

Füst és korom

Címkék: csabai lászló

Írta: Csabai László

„Átkozott szén!” – morogja, meghallván a kényszermegállás okát Szindbád, a nyárligeti detektív. Mióta elvesztek a Zsil-völgyi bányák, a lakosságnak porciózzák a szenet, s ím, a vonatok úgy indulnak el, hogy hol itt, hol ott szippantanak fel egy kis továbbhaladáshoz szükséges fekete gyémántot. Bár háború alatt ezerszer nagyobb rettenetet is látott a detektív, mégsem tudja megszokni az abnormalitást.

– A jegyvásárló szerződéses viszonyba kerül a szolgáltatóval, s ha az utóbbi nem teljesíti a vállalást, kártérítést köteles nyújtania! – förmed rá Szindbád, szokásától eltérően, az utasokat az állomásépületbe terelő szolgálatosra.

A férfi elkapja fejét, ami a célba talált kegyetlenség jóérzésével tölti el a detektívet, de a vele lévő nő is zavartan elkapja, ami visszájára fordít mindent; elpirul.

Aztán egymásra merednek. Vagyis a vasutas és a detektív vizslatja egymást, a nő csak oda-odapillant.

– Kérem, jöjjenek velem! – enged végül a szolgálatos, és bevezeti őket az irodájába. Széket kerít, ásványvizet tölt. Ráncolja homlokát és elmegy.

A nő összegubódzik, mint egy kis állat. Mint egy kis vadállat. Ez a kettősség ingerli-csábítja a detektívet.

Mikor Potoczky Alfonzra terelődött a gyanú a szubvenció-síbolás ügyében, Szindbádban fel sem merült, hogy az asszonyt vizsgálat alá vonja. De egyszer csengetés nélkül állított be hozzájuk, s meghallotta, amint a lugasban a részleteket tárgyalják: a férj beszámolt, a nő tanácsot adott. A román megszállás alatt kereket oldottak. Potoczky állítólag Milánóba ment, ami nehezen hihető, hisz nemrég még féktelen kegyetlenséggel gyilkolta egymást a magyar és az olasz, de mivel háborús időben minden megtörténhet, mégis elképzelhető. A nő Pesten maradt. Szindbád az Abbázia kávéházban kapta el. A nő, Nelli, bűnbánóan sóhajtozott, majd meg akart ugrani, de a detektív megragadta karját, mire rúgkapált, harapott. Felálltak a kávézó törzsközönségévé vált néger francia-gyarmati katonák, és a tulajdonosnak kellett megakadályozni, hogy gálánsságtól vezéreltetve neki ne támadjanak a nyomozónak.

A Körúton megint bűnbánat, megugrási-kísérlet, dulakodás, bűnbánat…

A vonaton már csak sóhajtozás. „– De hiszen mindenki ezt csinálta, nem csak Alfonz… ” – mondta a nő (Szindbád tudta, hogy valóban, mások is ezt csinálták, azok is, akik most épp ellenük nyomoztatnak), s ezzel felfüggesztette az ügyet (legalábbis kettőjük viszonylatában). Elkezdődhetett a társalgás.

Szindbád Bagdadból hazatérte, vagyis tizenöt éves kora óta figyeli Nellit. A lányék akkor a Honvéd utcai pékséget bérelték. „Nem az, de majdnem” – volt az általános vélemény Nelliről. (Nyárligeten mindenkit ismernek, és mindenkit elhelyeznek egy fiókba.) Ez imponált Szindbádnak; a szennyesség-érzés nélkül meglódíthatta fantáziáját. Figyelte Nellit az osztályterem ablakából, ahogy a Hatzel téren hazafelé baktat, a korzón, ahogy napernyőjét pörgeti az ujján, a bujtosi pálya lelátójáról, ha városi sportünnepséget tartottak. Nem csak őt figyelte. De őt mindig figyelte-kereste. Álmában üstökösként jelent meg a lány. Nem, mint a tudattalan költői túlzása, mert Nelli hosszú, valószínűtlenül vörös haja tényleg tűzcsóvaként lobogott.

Nelli apja bankrottos lett. Lánya iránt viszont érdeklődni kezdett Potoczky ügyvéd, akinek a városban folyó majd valamennyi geseftben érdekeltsége volt. Ha Nelli ellibegett a Zrínyi Ilona utcán, a sétálón, azt súgták irigykedve mögötte: „Megfogta az Isten lábát azon a napon, amikor Potoczky Alfonz szemet vetett rá.”

– Elátkozom a napot, amikor Alfonz szemet vetett rám! – árulja el Nelli a vonaton, és ha valaki egy dolgot elmond a magányügyeiből, az azt jelenti, hogy kész mindent elmondani. Az embereknek a legnagyobb boldogság a titkaiktól megszabadulni.

Nellin tölcsérujjas, prémgalléros bordó szövetkabát van. Ha olyan hosszú lenne a haja, mint lánykorában, összefolyna a kabáttal. De most rövid, kleopátra-haja van. Elragadó.

A detektív arra gondol, ha lett volna bátorsága felkérni a Koronában azon a megyebálon, övé lehetne most Nelli. „Még csak az kéne, hiszen egy gazember…”

Nelli anyja haláláról beszél. Könny csillan meg szemében. Szindbád tudja, hogy a szerencsétlen asszony évekig szenvedett, és – amit Nelli nem említ – lánya egyedül ápolta. „Miért sarkosan ítélkezni? Nem gazember. Nem jobb, nem rosszabb, mint a többi…” Aztán a gimnáziumi évek kerülnek sorra. A detektív meglepődik, hogy milyen élesen emlékszik rá a nő, pedig a biccentésnél soha nem jutottak tovább. És amikor megérinti Szindbád térdét, a detektív rájön, hogy Nelli azt is tudta. „Szeretni való…” – ömlik el a detektívben a melegség. Hallgatnak. A nő keze még mindig a térdén. Szindbád tudja, hogy ez nem megvesztegetés. A nő elveszi kezét, s mint nehéz fizikai munka után, úgy pihegnek. „Gazember és szeretni való” – summázza Szindbád.

– Menjünk az étkezőkocsiba. Éhes vagyok. Meghívlak – mondja Nelli csibészesen. Libamájat esznek és pezsgőt isznak, mert jegyre osztják a lisztet, a húst, a szenet, de az első osztály étkezőkocsijában libamájat és a Törleyt kínálnak, ilyen furcsa háborús-forradalmas-ellenforradalmas időszak ez. Koccintanak, és a nő azt mondja, eszébe ne jusson kivételezni vele, mire Szindbád azt gondolja: eszembe sem jutott, de mivel semmi svarcgeseft nem folyt Nelli neve alatt, nem fogják elítélni, legalábbis nem börtönre, csak a kihallgatások procedúrája, a férje utáni kutatásban való kellemetlen részvétel vár rá, ami azonban egyszer véget ér, és akkor, és akkor, akkor már igazán, mint független emberek… És akkor közli a kalauz, hogy jobb, ha leszállnak, mert leállt a vonaton a fűtés, és a januári hidegben pillanatok alatt kihűlnek a kupék. „Átkozott szén!”

Szindbádban küzd az fáradtság a felajzottsággal, Nelli csuklik össze, az irodai szék könyöklőjére hajtja fejét, ami tűrhetetlenül kényelmetlen, hátradől, de ezzel hintázni kezd a szék, ami megint kellemetlen. Feláll, székét a detektív széke mellé tolja, és rádől a nyomozó vállára. Szindbád úgy helyezkedik, hogy a lehető legnagyobb felülettel érintkezzenek. Bizonytalanul megsimogatja a nőt. Az elmosolyodik. Talán már álmában, de mindegy az. Simogatja, simogatja a nőt…

– Hát ez meg mi a…!

Nelli felugrik, s közben megüti Szindbád állát, akinek így kétszeres becsapódással ér fel az idegen üvöltése. Az mondja a magáét. A detektív száraz, browning-kirántásra és a másik szitává lyuggatására ösztönző gyűlöletet érez a cifra váll-lapos behatoló iránt. De gyenge az álomtól, nincs ereje támadni. Inkább előveszi igazolványát.

– Bocsásson meg hadnagy úr! Nem tudhattam… – hunyászkodik meg rögvest a férfi. – De mint állomásfőnök én felelek az előírások betartásáért. Kénytelen vagyok megkérni önöket, hogy fáradjanak át a váróterembe. Itt csak vasúti szolgálattevők tartózkodhatnak. Kicsit hideg van, de a pokrócokat elvihetik. Majd leadják, ha útra kész a szerelvény.

Nelli a pokrócok alatt is vacog. Két termetes asszonyság veszi közre, Szindbád nem bújhat hozzá, így az üvegfal melletti langyos kályhának dől. Torkában savas ingerlés, szeme kásás. Bár a kinti hideg látványa is hűti, mégis a néma utcákat figyeli; a pirkadat legelső jelére vár, de nem tudja, ez miért lenne jó. A Debrecenből származó Csonka hadnaggyal és a miskolci Stalker főkapitánnyal egyszer előhozták a három keleti „metropolisz”, Debrecen, Miskolc és Nyárliget versengését. „Debrecen a legbarátságosabb, itt leltek menedéket, itt terjeszthették legszabadabban igéjüket a kálvinista atyafiak” – érvelt Csonka. „Nyárliget pedig az lutheránus atyafiakat fogadta be” – válaszolta Szindbád. „Miskolc mindenkit befogadott. A Csapai kapun jöttek be a Hejőcsaba felől érkezők, a Zsolcai kapun a Felsőzsolca felől…”  – igyekezett minden érvet ütni a sajátjával Stalker. Annyit tud Szindbád, hogy a kapuk valójában utcák, de azt nem, hogy ezek itt vajon a Stalker által említettek-e, most mégis mintha kapuk tárulnának ki előtte, és szívnák magukhoz. Mert vele szemben, ahol a villamossín balra kanyarodik, egy szolid, polgári panzió hirdeti magát. „És miért is ne, miért várni heteket, hónapokat, amikorra már szertefoszlik a lehetőség és a szándék, miért várni, amikor csak rajtam áll, hogy a rendőrség látókörébe kerül-e egyáltalán Nelli…” És elindul a nő felé, aki feláll, és elindul a detektív felé, és mielőtt a detektív megtehetné ajánlatát, megszólal:

– Most mondták, hogy már fűtik a mozdonyt. Mindjárt indulunk – és a peron felé fordul. „Átkozott szén!”

Még hidegek a kupék, mikor nekilódul a szerelvény, de Nelli nem hozzá, hanem a sarokba fúrja magát. Aztán meg Tokajnál már túl meleg van, és egyre hevül a fülke, annyira, hogy pár kilométerrel a nyárligeti pályaudvar előtt a detektívnek le kell húznia az ablakot. Épp akkor pöffen egy nagyot a mozdony kéménye, és a szél fullasztó kormot, füstöt vág be az ablakon. Nelli ingerülten horkan föl. A detektív a fogát csikorgatja: „Átkozott szén…”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarcankinalom.blog.hu/api/trackback/id/tr834747539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása